slogan tipografia la moderna
69 i pico miren cine
Maestro, una gran interpretació d’una història buida…
Un article de Victor Pastor Peidro sobre “Maestro” (2023) de Bradley Cooper
Víctor Pastor Peidro - 06/02/2024
Maestro, una gran interpretació d’una història buida…

Fa ja un mes que es va estrenar el film biogràfic del gran maestro d’orquestra Leonard Bernstein, després de molta expectació i mesos de tràilers amb Mahler pel mig. Sense dubte una de les millors caracteritzacions dels darrers anys, on Bradley Cooper encarna el mestre americà, amb escenes on inclús els que coneixem quasi a la perfecció els trets de Lenny, hem dubtat a vegades, amb si es tractava de material original d’assajos i concerts, o de fotogrames d’aquesta pel·lícula.

La carrera, trajectòria i vida de Leonard Bernstein dona inclús per una trilogia, on se’l considera el director més influent del segle XX. A part de la seva faceta com a compositor, els anys al capdavant de la New York Philharmonic, i tot el pes de les seues xerrades educacionals amb la música, és cert que certes polèmiques i safareig volten entorn a la seua persona, però sembla ser que això últim, és l’únic que ha interessat en aquest biopic a l’hora de parlar de la seua figura.

Sincerament, pense que hem estat enganyats. Ens han venut mesos i mesos la mítica escena del mestre Bernstein dirigint la segona simfonia de Gustav Mahler, recreant el concert a la consagrada Catedral d’Ely, a Anglaterra, amb curts i entrevistes de com l’actor ha preparat la direcció de l’orquestra per aquest fragment, pensant tots, ingenus nosaltres, que el film anava de música, i ens hem acabat empassat un especial del tipus “Las Campos”, al pur estil Tele5, o amb massa semblances a la típica pel·lícula d’Antena 3 un diumenge de vesprada.

Homosexualitat, drogues, estira i arronsa amb la seua dona Felicia Montealegre, qui quasi agafa més minuts en escena que el propi Lenny, una malaltia, i com a propina, això sí, la Coda de la gran segona de Mahler. No voreu una pel·lícula que us parle de direcció, tampoc una que us parle de la carrera d’un músic al llarg del segle XX, amb tot el que aquí dins va passar, tampoc una que us aprope tan sols al que significa Gustav Mahler, o al menys el que pot tractar de significar una simfonia. Seria com pensar que “El nom de la Rosa”, tractava d’un jardiner, o que “Matar un Rossinyol”, tractava d’ornitologia.

Neu al cine i opineu vosaltres mateixos, però no voreu un film del que un nen surti del cine volent ser director d’orquestra, compositor o simplement músic. Però el més important i trist, no voreu reflexada l’obra de Bernstein, no voreu un músic, ni per suposat, voreu cap maestro. Una gran bala perduda, amb una caracterització de deu, que va fer tornar a la vida el gran mestre americà, on sols se l’ha ressuscitat per fer xerrameca i safareig. Senzillament, una pena, però en especial una vergonya, per tots qui estimem la música, Gustav Mahler, i ara sí, al Maestro Lenny Bernstein.

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:
DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

Comentarios



Enviar comentario