Destacados
A fondo
La Primitiva: Un embolic bicentenari
Deuria La Vella haver celebrat els 200 anys d’existència?
Concert Centenari Banda (10-06-1945) (Foto cedida per Rafael Serra)
Diumenge 10 juny 1945. La Corporació Musical Primitiva celebra amb magnificència el centenari (1) de la seva fundació amb dos concerts en un cap de setmana, una missa i un dinar de germanor. En ells es van interpretar també les obres obligades en els certàmens en què la banda havia estat guardonada: el d’Alacant de […]
A fondo
De la filantropía al coronavirus
Breve historia de los cambios y las vicisitudes del Hospital Civil de Oliver a lo largo de sus 143 años de vida
FOTO. PACO GRAU
De la grandeza de una obra filantrópica, al drama de las muertes por el coronavirus. Los 143 años del Hospital Civil de Oliver forman parte de la Historia de Alcoy y reflejan todas las vicisitudes de la ciudad. Este gran edificio fue nuestro primer gran centro sanitario público y vivió las miserias de la fiebre […]
A fondo
La ruleta rusa
Seis apuntes incómodos sobre medio siglo de desastres en el casco histórico de Alcoy
FOTO: PACO GRAU
Alcoy es una ciudad mediana y agradable con una potente actividad cultural, con una esperanzadora apuesta por un turismo basado en las fiestas y el patrimonio, con un entorno natural de gran belleza y por si esto fuera poco, aún conserva un buen puñado de empresas caracterizadas por su capacidad innovadora. Ninguna de estas circunstancias […]
A fondo
Els paisatges de l’aigua
La majoria de vegades no li donem la valoració que mereix el treball desenvolupat en els Arxius

En ple 2014, i servit el plat de projectes com l’ ATE d’Alcoinnova en la zona de la canal amb partidaris i detractors com en qualsevol projecte polític, férem un interessant treball sobre l’Arxiu Municipal d’Alcoi, concretament amb títol “Els Paisatges de l’aigua”.

Primer que res, es fonamental destacar l’arrel enriquidora que aporta qualsevol treball d’aquesta índole, però més si cap si es un tema proper i del teu entorn. En aquest sentit, personalment pense que la majoria de vegades no li donem la valoració que mereix el treball desenvolupat en els Arxius, i més encara amb la facilitat i disponibilitat de documentació, organització i servei, trets indispensables de qualsevol arxiu, que hi tenim amb aquesta funcionalitat al nostre dia a dia en la Casa de la Cultura des de l’any 1983. Com nosaltres ho vam fer, està al teu abast tot tipus d’informació, curiositat o material primari per a les recerques i projectes de tot tipus.

Dit açò, en concret el bagatge consistia en destacar el paper de l’aigua dintre de la documentació i com no pot ser d’altra manera les aigües del Molinar ací jugen un paper fonamental. Tractarem d’estudiar l’evolució de la institució de La Junta del Riego Nuevo entre 1785 i 1884, amb la comparança de dos documents de primera mà. En el cas del lligall de 1785 podem veure els comptes de la institució en l’any anterior, al mateix temps que la quantia de repartiment d’aigua, però també els problemes als que s’enfrontaren com van ser la reparació de la sèquia de reg que nutria d’abastiment a les diferents fonts de la ciutat.

Així mateix, a les ordenances del segon document podem observar una millora pel que fa a la regulació, administració, definició de funcions i aprofitament de les aigües del Molinar, que es fruit d’un progressiu interès en millorar les divergències en quant al aprofitament de l’aigua, que des de segles anteriors s’hi anava arrastrant. També tenint clar els antecedents en quant a preponderància de l’aigua a l’industria front a l’ús públic que es poden veure en el segle XIX.

Com podem veure, durant aquestos segles hi ha una forta discrepància en quant al repartiment d’aigua i destinació depenent de quins usos, observat a la perfecció en l’evolució, digam jurídica/estatutària, en els repartiments i ordenació que envolta a l’aigua dels anys esmenats. Aquest és un punt molt interessant per a vinculant-lo amb la situació actual de desavinences en quant als projectes que encerclen l’aigua del Molinar, salvant per descomptat les distàncies temporals, ja que podem assistir una clara evolució que reflecteix un gir d’interessos socioeconòmics, depenent del moment, en la nostra ciutat.

———————————

Bibliografia:

Arxiu Municipal d’Alcoi. Fondo histórico, Agricultura, ganadería, pesca y abastecimiento Agricultura Aguas de riego. “Junta de regantes del riego nuevo”. 1785.

Arxiu Municipal d’Alcoi. Fondo histórico. Agricultura, ganadería, pesca y abastecimiento, Agricultura, Ordenanzas. “Ordenanzas y Reglamento para la administración, distribución y aprovechamiento de las aguas del Riego Nuevo del Molinar de Alcoy”. 1884.

GARCÍA PAYÁ, Roberto. Alcoy y sus Aguas. Alcoy, 2007.

Fotografia disponible en: http://apl.alcoi.org/warxiu/fototeca/ficha.asp?cod=199 [22/04/2014]

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:

DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

ComentariosEnviar comentario