Destacados
A fondo
De la filantropía al coronavirus
Breve historia de los cambios y las vicisitudes del Hospital Civil de Oliver a lo largo de sus 143 años de vida
FOTO. PACO GRAU
De la grandeza de una obra filantrópica, al drama de las muertes por el coronavirus. Los 143 años del Hospital Civil de Oliver forman parte de la Historia de Alcoy y reflejan todas las vicisitudes de la ciudad. Este gran edificio fue nuestro primer gran centro sanitario público y vivió las miserias de la fiebre […]
A fondo
La ruleta rusa
Seis apuntes incómodos sobre medio siglo de desastres en el casco histórico de Alcoy
FOTO: PACO GRAU
Alcoy es una ciudad mediana y agradable con una potente actividad cultural, con una esperanzadora apuesta por un turismo basado en las fiestas y el patrimonio, con un entorno natural de gran belleza y por si esto fuera poco, aún conserva un buen puñado de empresas caracterizadas por su capacidad innovadora. Ninguna de estas circunstancias […]
A fondo
La lúdica jocositat de la sàtira
L’humor en l’obra Cent Serafins de Joan Valls
Fotos: Paco Grau
L’humor, com l’aigua o el sentit comú, és un be escàs. També en l’obra de Joan Valls Jordà que, malgrat que es va iniciar l’any 1934 amb un sainet satíric Quatre de la terra, no va tornar a fer acte de presència fins dos dècades després quan l’autor havia assolit una certa maduresa, publicat cinc […]
A fondo
Jaciments arqueològics al voltant d’Alcoi per a un estudiant d’història
Pablo Verdú, 15/09/2019
foto cedida per: José Miró Segura

Amb el més de Setembre ja en marxa, es podem parar a pensar el que la nostra ciutat ens ha pogut aportar durant l’estiu. Per a un estudiant d’història, durant els anys de la carrera, és important que vaja agafant experiència dins dels àmbits cap on vol portar la seua vida acadèmica, hui vinc a parlar de l’arqueologia, una font molt important per a l’elaboració de la història i que a les nostres comarques hi ha una gran abundància de jaciments i llocs d’aquesta matèria per a poder fonamentar l’estudi històric.

Pel que fa a la meua experiència aquest estiu he pogut viure de primera mà les excavacions que duen a terme per part del Museu Arqueològic Camil Vicedo i la Universitat d’Alacant, com són el jaciment del Cabeçó de Mariola, situat a la Serra de Mariola entre Bocairent i Alfafara, aquest ens porta cap a un poblat iber en altura que era seu política i administrativa del seu petit voltant juntament amb altres poblats que es trobaven prop d’ell, el seu nom científic és “oppidum”, la datació que hi ha de l’habitabilitat del poblat la trobem des del segle IX a. C. fins al segle I a. C, quan la conquesta romana arrasa el poblat.

L’altre jaciment en el qual he tingut el plaer d’excavar és el Castellar, un poblat andalusí situat a Alcoi, en el barri de Batoi, aquest jaciment va tindre diferents poblaments des de la seua primera construcció, a finals del segle X quan es construeix la gran muralla que trobem a la part inferior del poblat, i que inclòs des de la pròpia ciutat d’Alcoi es pot veure, el jaciment va ser abandonat i habitat varies vegades, es pensa que a l’arribada dels cristians a aquestes terres quedava una petita població vivint al poblat. Aquest jaciment va representar un poc més dificultós ja que l’erosió i els diferents poblaments que van haver, fan més complexa la diferenciació entre unes èpoques i altres. Després del treball de camp realitzat in situ al jaciment, també vam fer el treball de neteja de les peces  de ceràmica trobades als dos jaciments, per a conèixer-les millor i poder exposar-les en un futur.

Aquests són les dos excavacions en les quals he tingut el plaer de participar, qualsevol persona interessada pel passat històric de la seua ciutat i  els seus voltants està convidada a ser participa del treball de camp, que segur que s’ho passarà de meravella.

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:

DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

ComentariosEnviar comentario