Destacados
A fondo
La Primitiva: Un embolic bicentenari
Deuria La Vella haver celebrat els 200 anys d’existència?
Concert Centenari Banda (10-06-1945) (Foto cedida per Rafael Serra)
Diumenge 10 juny 1945. La Corporació Musical Primitiva celebra amb magnificència el centenari (1) de la seva fundació amb dos concerts en un cap de setmana, una missa i un dinar de germanor. En ells es van interpretar també les obres obligades en els certàmens en què la banda havia estat guardonada: el d’Alacant de […]
A fondo
De la filantropía al coronavirus
Breve historia de los cambios y las vicisitudes del Hospital Civil de Oliver a lo largo de sus 143 años de vida
FOTO. PACO GRAU
De la grandeza de una obra filantrópica, al drama de las muertes por el coronavirus. Los 143 años del Hospital Civil de Oliver forman parte de la Historia de Alcoy y reflejan todas las vicisitudes de la ciudad. Este gran edificio fue nuestro primer gran centro sanitario público y vivió las miserias de la fiebre […]
A fondo
La ruleta rusa
Seis apuntes incómodos sobre medio siglo de desastres en el casco histórico de Alcoy
FOTO: PACO GRAU
Alcoy es una ciudad mediana y agradable con una potente actividad cultural, con una esperanzadora apuesta por un turismo basado en las fiestas y el patrimonio, con un entorno natural de gran belleza y por si esto fuera poco, aún conserva un buen puñado de empresas caracterizadas por su capacidad innovadora. Ninguna de estas circunstancias […]
A fondo
Judicis de Nüremberg
Una reflexió per a la justícia i la memòria

Un 20 de novembre de 1945 van començar els Judicis de Nüremberg. Un procés que s’obria una vegada havia caigut el III Reich Alemany i amb la intenció de jutjar els crims de: guerra, pau i contra la humanitat per part de la cúpula Nazi. Per tant, un judici proposat pels vencedors contra els vençuts. Un judici novedós i que estableix les bases del dret internacional, ja que anteriorment als vençuts no se’ls jutjava, perquè ja era suficient judici el fet d’haver perdut una guerra.

Més enllà d’entrar en els detalls del procés judicial, aquest va acabar amb dotze penes de mort i sengles penes de presó, d’un total de 611 persones acusades. Una dada significativa en tot aquest procés és el de tenir en compte que la II Guerra Mundial va suposar la mort d’aproximadament 50 milions de persones de les quals la major part d’elles eren civils.

Una pel·lícula molt recomanable sobre d’aquest període històric és la Conspiració del Silenci (2014). Aquesta vegada al voltant dels Judicis de Frankfurt, però que ens fa reflexionar sobre la necessitat d’aquest període que tota persona necessita després d’afrontar una experiència traumàtica. Després d’enfrontar-se a un període de silenci, es necessita posar llum sobre els fets.

En aquesta mateixa línia, interessa destacar la voluntat per reparar a les víctimes dins d’un procés de la memòria, és a dir, anar més enllà dels culpables i fixar-se en les víctimes que l’han sofert. I sobretot, posar objectivitat i justícia en els processos històrics, per a què la pròpia història i la Justícia Internacional puguin estudiar-los.

No es tracta d’un interès revengista o de constant mirada al passat, una societat que no ha fet la pau amb el seu ahir, que no ha tancat un capítol de la seva història amb reparació i justícia, difícilment té la seguretat d’haver après d’ell. Esbrinar el passat va de la mà amb posar pau i reparació a les persones que per desgràcia l’han sofert, independentment de quin o qui els cometi.

En pocs dies es complirà un any que ens ha deixat Francisco Aura, supervivent del camp de Mauthausen i que precisament va dedicar el seu esforç per a la pau i concòrdia recordant que en molts casos la història està per a no repetir-la.

Com va etzibar el fiscal Robert Jackson durant els judicis: “Los crímenes que buscamos condenar y castigar han sido tan calculados, malignos y devastadores que la civilización no puede tolerar que sean ignorados. Porque no puede sobrevivir si se llegan a repetir”.

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:

DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

ComentariosEnviar comentario