slogan tipografia la moderna
A fondo
Una joia de tractament
Els professionals de la salut ens centrem a donar solucions, previndre la gent  i conscienciar-la de la importància d’aquest fenomen, però a vegades ho fem malament
Raul Jordá Sánchez - 07/11/2017
Una joia de tractament

És evident que davant la incidència de l’obesitat (anomenada l’epidèmia del segle XXI), cada dia ens trobem més casos de síndrome metabòlica: caracteritzada per analítiques sanguínies amb triglicèrids elevats, el colesterol HDL (conegut com a colesterol bo) disminuït, hipertensió arterial, obesitat, glucosa en sang elevada…  No és per a prendre de broma, ja que al nostre país la prevalença d’aquesta síndrome és del 24,4% i cada vegada es dóna més en joves.

Cal remarcar que no sols és un problema estètic o de xifres, tots aquests factors esmentats abans porten a elevar el risc cardiovascular del pacient, a més a més dels hàbits tòxics (tabaquisme, més gintònics dels que toquen…). La cosa comença a preocupar i a fer-te pensar quan el Portal Estadístic de la Comunitat Valenciana ens evidencia que entre els anys 2010 i 2015 el 31,2% de defuncions a Alcoi s’associen directament amb malalties de l’aparell circulatori. Hauríem de reflexionar fins on arriba el paper de la síndrome metabòlica dins d’aquestes nefastes conseqüències.

Els professionals de la salut ens centrem a donar solucions, previndre la gent  i conscienciar-la de la importància d’aquest fenomen, però a vegades ho fem malament. Ens centrem a prescriure un ‘algunacosa-statina’ per a abaixar el colesterol, unes quantes insulinetes o una metformina per al sucre i uns enalaprils o –sartans per a abaixar la tensió arterial. El que deixem més de banda és la correcta prescripció de l’exercici físic: ‘vostè ha de fer esport’, ‘vostè ha de fer exercici’. Supose que fer esport no tindrà el mateix significat per a mi que per a Kilian Jornet, de la mateixa manera que passa entre la resta de pacients amb diferents condicions individuals.

A Alcoi tenim una joia que moltes vegades ni ens n’adonem  i no l’apreciem tot el que deuríem. A les nostres mans es troba el tractament perfecte. Podem gaudir de vertaders paradisos naturals als quals podem desplaçar-nos en qüestió de minuts sense vehicle i sense gastar-nos diners. Som molt afortunats de poder gaudir de diferents muntanyes que ens rodegen: la Mariola, el carrascar de la Font Roja, la Serreta, el Puig, la Carrasqueta, els Plans. Som afortunats de poder realitzar-hi diferents modalitats d’esport, ja siga trailrunning, ciclisme BTT, marxa nòrdica, escalada… Fins i tot, una de les nostres ‘rutes de diumenge’ a xicotets llocs acollidors com el racó de Sant Bonaventura, la font de la Salut, el Xorrador, la Creu, Serelles, la Via Verda, el Molinar… No podem posar cap excusa perquè ho tenim ben fàcil: valorar el que tenim.

El tractament podem fer-lo servir com a profilàctic, és a dir, per a previndre tots aquests esdeveniments, o bé com a solució a la malaltia en curs. Normalment ens solem enganyar a nosaltres mateixos de tres maneres:

– La típica: ‘no tinc diners per a comprar-me material per a fer esport’. No t’enganyes, les persones més fortes que conec son ‘uelos’ que et trobes transitant la serra, i ja et dic jo que quasi sempre els veig amb els mateixos texans i camisetes de cotó.

– La segona es correspon amb ‘ no tinc temps per a fer-ho’. Si tu vols, tens temps. No cal eixir tots els dies. Reserva unes poques hores exclusivament per a tu a la setmana, el rendiment del dia no serà major com més hores hi dediques, sinó com més n’aprofites.

– La tercera sol ser la típica frase ‘no estic motivat per a fer-ho, no tinc les capacitats per a començar-hi’. No es tracta de començar el primer dia corrent 20km, ni caminar 6h, es tracta d’aconseguir el benestar. Puc fer una marxa nòrdica on s’ha demostrat gran efectivitat quant a millora del perfil lipídic, força muscular i millora de la funció cardiovascular sobretot en edats avançades. També estaria molt recomanada, preferiblement que eixir a córrer, en casos de sobrepès en què ens estalviem una possible sobrecàrrega a les articulacions.

Aprofitem els gimnasos gratuïts i naturals que tenim, mentre transmetem coneixement de generació en generació al mateix temps que aprenem a conéixer i respectar la natura i, sobretot, el més important, busquem la nostra satisfacció mentre ens garantim la nostra salut.

Recorda, mai és tard per a començar.

Referències:

Banco de Datos Territorial. Estadísticas de Mortalidad de la Comunidad Valenciana. Defunciones según causa y sexo en Provincia de Alicante, Comarca l’Alcoià. Disponible online en: http://www.pegv.gva.es/bdt

Bullo, V. and Gobbo, S. (2017). Nordic Walking can be incorporated in the exercise prescription to increase aerobic capacity, strength and quality of life for elderly: a systemati… – PubMed – NCBI. [online] Ncbi.nlm.nih.gov. Disponible a: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28756746

G, K. (2013). [Physical activity in obesity and overweight]. – PubMed – NCBI. [online]. Disponible a: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23385190

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:
DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

ComentariosEnviar comentario