John Lennon va morir la vespra de la meua incorporació al Servei Militar. Quan a migjorn la televisió anuncià el seu assassinat, les primeres imatges que ens arribaren foren les d’aquella casa enigmàtica que duia per nom «Dakota».
A Alacant aquella tardor havien enderrocat un edifici amb la forma d’amfiteatre que s’anomenava de la mateixa manera. Aquest «Dakota» local havia estat construït en l’època que les activitats a l’aire lliure eren rentables. Durant els anys seixanta l’empresa propietaria aprofitava el bon oratge per projectar pel·lícules, muntar combats de «catch» o convocar concursos de «Foguerera Major».
En acabar l’estiu del 80 les màquines ensorraren l’amfiteatre deixant només la façana, imitació casolana de La Pedrera de Gaudí. A començaments de setembre el «Dakota» era un solar que causava el mateix efecte d’una boca esdentegada.
El solar restà així durant molts anys. Els suficients com perquè acabara la mili i els estudis de marina mercant. Quan estava a punt d’embarcar-me per fer les pràctiques en un petrolier esclatà la Guerra del Golf i em vaig quedar a terra. Aquells últims anys 80 foren molt difícils: mentre els altres pujaven com l’escuma jo baixava directe a l’abisme.
Tanmateix la meua sort canvià el matí que en passar pel «Dakota» hi havia una formigonera al bell mig del solar. Aquell mateix dia vaig conéixer Mamen, que acabaria essent la meua nòvia. Unes hores després vaig aconseguir treball: cronista polític del diari local, «El Dia». No sabia escriure, però si m’hagueren proposat ser lloctinent d’Al Capone al sendemà em trobarien a Chicago amb barret i abric fins els peus.
Com que el diari tenia la redacció enfront mateix del solar del «Dakota», vaig seguir fil per randa tot el procés de la seua llarga construcció. Mentrestant vaig anar habituant-me a les intrigues municipals fins el punt d’esdevenir un especialista en falsos rumors i picabaralles de mig pèl.
– De les Olimpíades ençà la política ha canviat molt, -em va dir el redactor en cap. -Uns anys arrere escriure de política era com presentar-se als Jocs Florals. Ara cada dia que passa som més especialistes en les notes necrològiques .
Des del meu ordinador veia com s’alçava, majestuós, el «Dakota». La meua carrera periodística pot dir-se que creixia paral·lela a la dels maons que pujaven al cel. El meu pseudònim «Sergent Peeper» fuetejava els hòmens públics amb tanta energia que només trobar-se la negreta del seu nom en la meua columna les cames els feien figa.
El dia que els paletes coronaren la teulada jo també em vaig coronar de glòria. El regidor d’esports s’havia fet l’encofrat del seu xalet amb una partida de material que anava per al Polisportiu del Barri de Sant Jaume. Aquesta fou la punta de l’iceberg d’un assumpte que duria molt de rastre. Alhora també significà el principi del meu final.
A partir d’aquell moment «Sergent Peepper» enllestí el filó de les contractes de les constructores de Polisportius, Cases de Cultura i Edificis Consistorials que havien crescut com xampinyons des d’Oriola fins Dénia en els últims deu anys.
Els descobriments foren d’escàndol, tot i que les dimensions eren les pròpies d’una capital de província. S’havia establert una mena de conveni per la qual alguns constructors coaligats amb
alts càrrecs disposaven de permisos especials per edificar a canvi de comissions en espècie o en metàl·lic. «La xarxa dels Polisportius» vaig batejar la llarga sèrie d’articles que hi vaig dedicar. En aquesta extensa cadena de corrupció estaven implicats des d’il·lustres advocats i membres de la classe política fins pobres d’esperit que netejaven pistes de futbol-sala.
«La Costa és una muntanya de merda», deia el titular del meu reportatge. Abans d’enviar-lo a les màquines li ho vaig fer arribar al redactor en cap.
– I tu estàs dalt de tot, veritat?
– Estàs suggerint que rebaixe el to?
– Estic suggerint que vages fent-te a la idea de vore «rebaixada» la teua nòmina amb la part proporcional de publicitat de cadascuna de les empreses i institucions que anomenes.
Al capdavall l’encapçalament de l’article fou menys agressiu: «Els polisportius són un polinegoci». Tanmateix els noms no aparegueren. «Sergent Peeper» restà satisfet, malgrat tot.
No he sabut res més del xicot que disparà contra John Lennon a les portes de l’edifici «Dakota». Només en el seu desé aniversari reprengueren el tema. Possiblement amb l’única intenció de promoure el llançament d’un àlbum amb els seus grans èxits.
La meua nòvia Mamen i jo havíem previst casar-nos només arribara l’estiu. Ella treballava de mestra en un col.legi de monges i tenia por que demanant el permís per al casament durant el curs, la seua substituta li furtara el lloc de treball. El mateix dia que concretàrem el casament fou qua em va dir que li faria il.lusió mudar-se en el «Dakota».
– Així estaràs ben prop de la Redacció.
– Saps que per pagar el pis haurem d’endeutar fins els sous dels nostres besnéts?.
En el fons també, tot i que no se m’havia acudit abans, a mi aquesta idea em provocava unes cuscanelles – com les voltes que trobava una notícia d’impacte- en la boca de l’estómac. Darrere de la pantalla de l’ordinador em vaig imaginar, tot veient uns metres enllà el «Dakota», que algun sicari pagat per un comissionista m’esperava, després d’editar un reportatge impactant, a les portes del meu domicili i m’assassinava .
– Haurem de sol·licitar un préstec hipotecari. Poc a poc anirem pagant el pis.
Mentre Mamen corregia quaderns d’ortografia de les seues alumnes jo m’embadocava mirant pels cristalls com anava fent-se fosc.
– Hui fa deu anys van matar John Lennon. Al sendemà vaig pujar en un tren per presentar-em en el Campament Militar. Dos mesos més tard fou quan Tejero entrà en el Congrés. Jo acabava de jurar Bandera.
– Haurem de sacrificar-nos. Res de viatges o massa eixides per la nit. Si volem tindre xiquets haurem d’esperar una miqueta. Fins que les monges no em contracten definitivament tinc por.
Acabaven d’encendre’s els fanals. Uns carrers més avall de la casa de la meua nòvia, les peretes de colors que ornaven l’avinguda amb formes de palmera i fulles de grèvol aportaven més malenconia encara a la vesprada nadalenca.
– Mamen, tu saps què significa que eixe edifici es diga «Dakota»?
Continuarà…