slogan tipografia la moderna
Creación
La bandúrria
Si la memòria no em falla... (proses al vent)
Josep Sou - 31/05/2022
La bandúrria

A mi hi ha coses que em fascinen molt i molt, de debò. I una d’elles és el tremolí que s’executa per a treure-li sons ben aguts a la bandúrria. Em sembla veritablement prodigiós. A més de significar l’encaix perfecte amb els temps on les danses esdevenien el més gran dels divertiments per a la gent dels pobles. És, potser, un instrument força evocador, administrador de records alhora, eloqüent amb la seua facilitat per teixir aromes del passat. En fi, un d’aqueixos casos que abasten la categoria de paradigma d’una societat compromesa amb la recuperació del càntics inveterats.

La pua, de diversos materials construïda, vertebra la possibilitat de treure-li la màgia dels sons a la caixa de fusta adobada en què s’hi resum l’instrument. I circula a cent per hora entre les cordes, amunt i avall, sense parar, en trèmols  excel·lents i quasi intemporals. 

A mi em té fascinat aquest instrument de pols i plectre. I no sé, ho dic molt seriosament, com no s’hi encenen les cordes pel frec insistent de l’executant, doncs el calor que s’hi deu comunicar al cordam potser siga de pronòstic. Precisament en aquest assumpte puc intuir un perill. També, però, en té de grans avantatges: la possibilitat d’exercitar el canell amb fruïció, tot foragitant les malalties que l’artrosi de l’edat procura. No obstant jo, en aquest cas concret, veig el got mig ple. I admire enormement els músics que tenen la capacitat de treure’n màgia de la seua praxi artística.

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:
DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

ComentariosEnviar comentario