En el somni de Vicent Mataix tres xiquets pescaven a la vora d’un riu. De l’ham del primer penjava una truita, del segon una sabata i quan anava a esbrinar el trofeu del tercer la seua dona el deixondí.
– Alça’t, que el dia és llarg i la botifarra curta.
Després d’un any de casats Vicent Mataix havia deixat córrer alguns oficis. L’excusa, en tornar acomiadat, sempre venia a ser la mateixa: eren més les despeses quan treballava que si restava a casa.
– He de desplaçar-me en automòbil, menjar fora i vestir d’una manera escaient.
Cada volta que arribava amb les mans a les butxaques deia sempre el mateix.»Si no em moc no esmerce cap energia: no he de comprar gasolina; ni tampoc fer el manteniment del motor; ni esmorzar ni dinar en els bars; i el que és més car: comprar-me roba nova, rentar-la i tornar-ne a comprar ja que aquesta s’haurà fet vella…
Tanmateix, ara tot era ben diferent: els pocs guanys que Maria, la seua dona, aconseguia repuntant cortines de vellut, no arribaven ni per a pagar les factures de la llum.
– Desconnecta-la.
– Sense llum no puc cosir.
– Deixa de cosir, doncs.
– ¿I què menjarem, llavors?
– Passarem de l’aire.
En aquest moment de la conversa, Vicent Mataix sempre argumentava el mateix: si hi havia plantes que prescindien de l’aigua i de la terra per viure, per què els homes, com ja havien demostrat els orientals,no podrien veure transcórrer els dies sense moure un dit?
-L’Harmonia és la base de l’Economia. Ni els diners ni el treball aconseguiran mai les fites que hom podem trobar amb la concentració d’energia que ens du la pau interior..
Un matí Maria li reballà el diari als nassos. Per la finestra el primer raig de sol el gratava entre cella i cella.
– Vicent, fes un esforç, si encara et queda una miqueta de «l’energia» que tan bé conrees, i llig aquest anunci de la Borsa de Treball.
– Veig que estàs decidida a trencar «l’Harmonia».
«S’ofereix lloc de treball per a repartidor de matalassos. Els aspirants han d’aportar una furgoneta pròpia». Vicent Mataix va somriure deixant-se embolcallar pels llençols.
– No tinc furgoneta, i a més aquest anunci és d’ahir.
La seua dona li llançà al cap dos papers impresos. Ara ja eren quatre els raigs de sol que li ratllaven la cara com si fóra una zebra. Arrufant els ulls es posà a llegir-los.
– ¿Has sol·licitat un préstec al Banc avalant-lo amb aquesta casa?
– Sí .
– ¡Si és l’únic que tenim¡
– Per això mateix.
Quan va creuar el llindar darrere de la tanca rovellada que envoltava la casa, va distingir la furgoneta. El sol relliscava sobre les llunes i en arribar al blau metal·lizat del sostre traçava dibuixos.
– No t’has de preocupar per la teua «energia». Quan te n’adones que se t’acaba, t’atures, i et tombes una estona en qualsevol dels matalassos que transportes.
– Demà xerrarem.
– A primera hora t’esperen en la fàbrica.
Aquella nit va somiar en un dels tres xiquets. Al seu costat un faquir amb un turbant color magenta, on reconegué el nom de la fàbrica-«X»- per a la què treballava Vicent Mataix, li donava instruccions sobre l’elaboració de les truites de riu.
El treball no era gaire complicat. De la fàbrica de matalassos es desplaçava al lloc de destí per a després tornar al lloc d’origen amb l’albarà signat pel destinatari. Per cada peça repartida ell s’emportava un percentatge de benefici. Quan més gran era la comanda major la proporció dels guanys.
Vicent Mataix en dur la primera setmanada a casa no mostrà massa entusiasme. Les llargues jornades al volant de la furgoneta l’havien deixat esllomat.
– Tantes hores segut m’han fet el cos com el número quatre.
S’arrepapà al sofà i quan anava a pitjar el comandament a distància del televisor la dona s’interposà entre ell i la pantalla.
– Amb el que guanyes no tenim ni per pagar un pneumàtic al cap d’un any.
– ¿Què et pensaves?
– Pensava que t’espavilaries més. I de la mateixa manera que serveixes les comandes dels matalassos podries fer-ho amb altres indústries. Al capdavall, la furgoneta és teua i ets tu qui marca l’horari del treball, aconsegueix els clients i es fixa uns objectius .
– Crec que vaig a morir-me.
– Segur que et moriràs si arriba el final de mes i no pots pagar les lletres del préstec.
Amb el temps lliure que li deixaven els matalassos cobrí el repartiment d’una empresa de productes de neteja. Aquesta tenia la seua seu a l’altra banda de la comarca i en cada viatge havia de pagar peatge a l’autopista.
– Vés per la Nacional 340 i voràs com t’ix més a compte»
Féu cas de la seua dona. Tanmateix, a les setmanes comprovà com s’encaria el servei consumint gasolina a cor què vols en els embussos en travessar un grapat de poblacions fins arribar al seu destí.
– De seguir així hauré de canviar l’oli, els filtres i, qui sap si les rodes, setmana sí setmana també.
– Fés el trajecte de matinada o al vespre. Llavors no et trobaràs ningú a la carretera.
Seguí el consells de la seua dona. Tanmateix, a la quarta nit de pernoctar tombat en la cabina de la furgoneta tot esperant que obriren les portes de l’empresa química, tornà a casa. Sota les boles dels ulls penjaven dues bosses amoratades.
– Crec que vaig a morir-me
Només embotir-se als llençols va somiar en el segon xiquet.
A diferència, però, de la volta anterior que el faquir instruïa l’altre xiquet en l’art gastronòmic de la truita, ara mostrava la millor manera d’enllustrar un sabata. Del turbant del faquir havia desaparegut la «X» de l’empresa de matalassos i ara dues «YY» el presidien.
– Em pregunte per què sempre que somie un faquir m’ha d’ensenyar alguna cosa.
La seua dona en cremar-se amb la cafetera llança un esgarip.
– Millor així que el faquir et mostre coses de profit. Jo, en canvi, sempre somie que nede en un estany voltat per muntanyes nevades.
– «Això és per a mi «l’Harmonia».
– I per a mi «romanços».
«L’Harmonia», pensava Vicent Mataix en el trajecte a la fàbrica de matalassos, «venia a ser com nedar de panxeta: surar sobre l’aigua sense esforç».
Un semàfor vermell l’obligà a frenar sobtadament. «La gent que s’ofega a la mar es víctima de la seua pròpia energia, esmerçada de la forma més gratuïta. Si en compte de bracejar i bramar sol·licitant auxili, es deixaren arrossegar pel corrent de panxa enlaire, sobreviurien fins que arribara algú a socórrer-los»
Continuarà…