L’artista Perceval Graells exposa l’obra ‘Al fil de la memòria’ en Fundación Mutua Levante fins el 30 de juliol. L’horari per visitar l’exposició és de dimarts a dissabte de 10’00 a 13’00 i de 17’00 a 20’00 h. Pel seu interès adjuntem el text que ha escrit expressament per al catàleg de l’exposició Lucia Romero Segura, Historiadora de l’Art i Crítica; i Membre de l’Associació Valenciana de Crítics d’Art.
Al fil de la memòria
La nova mostra de Perceval Graells ha fet un recorregut important conceptualment i estèticament, el qual ha dut l’autora a tornar a la seua essència, un sincretisme gestual originari que es dona com a conseqüència de l’exploració d’una via estètica alternativa.
Posteriorment d’haver treballat els conceptes de pèrdua d’identitat i memòria, i d’haver fet un viratge en la seua producció on es partia d’unes obres molt sintètiques i concretes on sols el gest es plasmava com a element fonamental, els pocs cromatismes que hi participaven a poc a poc es van anar complicant i es van generar uns espais plens, amb elements interns que evocaven dolor, la recuperació, la individualitat i la lluita, és a dir, el camí de Perceval Graells.
Va trobar entre diversos materials quotidians un discurs que els unia, amb la sèrie365Degrees, va experimentar amb diversos elements, textures, records i fotografies combinant-ho tot amb les tonalitats de la natura, els traços dels colors i les ceres. Aquesta proposta va tenir a Perceval Graells capficada diàriament en la producció d’una peça. L’artista es va proposar extraure un resum del dia, on plasmava les seues sensacions i les seues experiències vitals, les relacions amb la família, els amics, les vivències a les festes, l’alegria de certs moments però també les penes que es produeixen, l’angoixa i el dolor; tot en capsulat dins d’un petit format que feia la tasca i la seua experiència plàstica diferent, perquè Perceval Graells és artista de grans dimensions, però amb aquest projecte era conscient que la realització d’una peça al dia havia de ser d’un format factible.
Però aquesta sèrie guarda en el seu interior molt més, a mesura que treballa els materials i textures, se n’adona que la seua vida necessita d’un element guaridor, que el troba a través de l’ús del fil roig. Aquest element responia a una necessitat concreta, l’artista havia trobat un component que li obria una via on posava en diàleg el seu desenvolupament estètic amb el seu llenguatge íntim.
L’any del canvi, 2020, va marxar a Leipzig per a dur a terme la residència artística LIA, aconseguida l’any anterior. D’aquella experiència generarà la sèrie Filant prim, on definitivament el fil és el protagonista, inclús canviarà momentàniament el seu plasticisme pictòric per la construcció a través de la instal·lació. Ara, aquell fil guaridor es convertirà en una estructura de protecció, un espai semblant a l’úter matern que era capaç de protegir el seu món. Però, tot i que havia virat versa questa exploració constructiva, Perceval Graells és sobre tot pictòrica. Aquest detall significa que aquest havia sigut un camí d’exploració dins de la seua evolució plàstica, que es va combinar amb les seues obres de gran format, plenes, pictòricament molt riques i que transmetien tota la transformació que havia patit. El fil estava present, el fil feia la seua funció i aconseguia que l’artista mitjançant la introspecció, guarís.
Hui, davant nostre, es troba Al fil de la memòria, una mostra que prové de tot aquest camí de recerca, de tota aquesta evolució i memòria de l’artista. Perceval Graells proposa, per a poder enllaçar amb la nova producció, una exposició on inclou les obres que pertanyen a Filant prim i les noves propostes. Aquestes es mostren com a unes peces de format un poc més reduït i més sintètic. Després d’una fase d’auto coneixement i de desenvolupar la seua pròpia cura, retorna a la serenitat i a la delicadesa que la caracteritza, a través del gest i la síntesi cromàtica. Perceval Graells reprèn el seu discurs assossegadament, i mostra les seues experiències a través de la saviesa acumulada del camí recorregut.
Aquesta nova etapa, mostra l’artista dins la seua faceta més pictòrica i on concreta els resultats anteriors, allunyant-la de recerques i on conclou una etapa d’exploració, reprenent el seu destí tal vegada més clar i, sobretot,més ric amb Al fil de la memòria.