El mestre alcoià Alexandre Agulló i el periòdic El Gratis han resultat guardonats amb els Premis Joan Valls i Jordà per l’Ús i Promoció del Català que atorga anualment l’Associació Cultural Amics de Joan Valls i Jordà a una persona i una entitat de les comarques de l’Alcoià i del Comtat en reconeixement al treball en favor del valencià.
Recordem que els premis d’enguany, en la seua 23ª edició, coincideixen amb l’Any Joan Valls, que commemora el centenari del naixement del nostre poeta. Els guardonats rebran sengles escultures d’Antoni Miró en el transcurs d’una vetlada que tindrà lloc al Casal Ovidi Montllor d’Alcoi el proper dissabte 11 de març a partir de les 20.00 h. La mateixa nit es presentarà el llibre guanyador del XXXIV Premi de Poesia Manuel Rodríguez Martínez – Ciutat d’Alcoi, Talismà, del poeta de Pedreguer Carles Mulet, que ha publicat l’Editorial Denes i que és dotat amb 1.500 euros. El jurat de la 34ª edició d’aquest premi de poesia ha estat integrat per Manuel Bellver, Imma López Pavia, Begonya Mezquita, Isabel Robles i Manel Rodríguez-Castelló. Al premi havien optat 89 treballs procedents d’arrreu dels Països Catalans.
Alexandre Agulló i Guerra va nàixer a Alcoi en 1953. El seu treball s’ha repartit entre la docència (ha exercit com a mestre d’escola, professor de pedagogia terapèutica i expert universitari en violència escolar en diversos centres educatius), la recerca paremiològica, la creació literària, l’associacionisme veïnal, la militància cultural i lingüística i en col·lectius impulsors de la cultura de la no-violència. Va treballar al Centre d’Educació Especial Tomàs Llàcer, al Col·legi Públic El Romeral, del qual fou director entre 1992 i 1997, i a l’IES Andreu Sempere, tots tres d’Alcoi. Com a docent va participar en grups de mestres de l’Alcoià, el Comtat i el Vinalopó Mitjà, en l’organització de trobades institucionals, en materials per a l’estudi de temes locals (Gregal Llibres) i sobre l’obra de Joan Valls o Joan Fuster i en el I Simposi d’Escoles en Valencià amb la comunicació «La dita, el refrany: espècies a protegir».
La seua militància, sempre vinculada amb la defensa de la llengua i la cultura del País Valencià, el va dur a participar activament en els inicis del moviment veïnal a Alcoi a través de l’Associació de Veïns La Mistera, on treballà per la incorporació del valencià en tots els àmbits de la vida associativa i en la campanya per a la consecució d’un centre educatiu en valencià per al barri. Entre d’altres, participà en el desplegament de la primera ràdio en valencià de les nostres comarques, «Crida», en l’organització dels primers cursos de valencià de l’ICE a Alcoi i en el grup promotor del Casal Ovidi Montllor. Menció a part mereix el seu treball en el camp de la cultura de la no-violència, que s’inicia ja en els anys 70s a favor de l’Objecció de Consciència al Servei militar, i en la fundació de la COCUNPACA (Col·lectiu per la Cultura de Pau i No-violència de l’Alcoià i el Comtat).
És autor dels llibres Brots i esclafits verbals d’Alcoi (1989), Diccionari destarifat (2001) i Laru i Tan (2016), vinculats al món de la paremiologia. Ha estat col·laborador del Ciudad i de la revista Saó i poemes seus han aparegut en antologies com Llampec d’espurnes (1991), Poetes alcoians (2001) o El tast de la terra (poesia entre valls) (2010) o han estat musicats per Jordi Gil, Ton Dalmau i Natxo Pascual. Rebé el segon premi de poesia Maria Pineda (1999) d’Ibi i una menció d’honor en el Carmesina de narrativa infantil.
El premi a col·lectius i entitats ha recaigut enguany en el periòdic quinzenal El Gratis, amb seu a Alcoi però amb forta presència en les comarques centrals del País Valencià. Amics de Joan Valls, que en anteriors edicions dels seus premis ja ha guardonat algun altre mitjà de comunicació, ha valorat en aquesta ocasió el fet que d’ençà de la seua fundació en 1987 el periòdic ha anat incorporant cada vegada amb més decisió l’ús normal del valencià com a mitjà d’expressió. Amb una tirada mitjana propera als 10.000 exemplars, l’edició en paper es complementa amb l’activitat en les xarxes socials i, sobretot, amb l’edició digital Les Muntanyes, íntegrament en valencià. El Gratis és dirigit des dels seus inicis per Santiago Sempere i compta amb un equip format per Joan Pérez (redacció i disseny gràfic), Rodrigo Paños, Núria Alba i Esther Jordà en la redacció i Òscar Francés i Paco Ferràndiz com a comercials. Aquesta és, amb les seues paraules, la manera com conceben el periodisme: «Com a projecte comunicatiu tenim consciència de la responsabilitat que tenim amb la societat: no tan sols com a promotors de l’economia i el comerç de proximitat, sinó també com a informadors i promotors de la cultura. Apostem per una línia d’informació transformadora, que promoga entre els nostres conciutadans tant el pensament crític com l’actuació conscient. Perquè no només cal seleccionar i informar sobre els fets més rellevants del nostre entorn, cal també tindre’n en compte el context, les causes i conseqüències. La cultura d’un poble conforma la seua idiosincràsia, les seues arrels. I per tant el seu futur. Per això el nostre compromís amb els nostres signes i símbols identitaris és ferm. I perquè tots aquests principis professionals tinguen coherència, la nostra llengua té una funció fonamental. Creiem en el valencià com a vehicle transmissor i consolidador dels nostres valors i del nostre futur».
En l’acte de lliurament dels premis d’Amics de Joan Valls es recitaran poemes de Joan Valls i actuaran la cantant Sofia Moltó –acompanyada per Josep Maria Gadea i Juan Mateo– i Hugo Mas amb composicions pròpies sobre poemes del poeta alcoià.