Destacados
Cultura
Max von Sydow. “L’exorcista”
Per a mi queda el record simbòlic mitjançant una escena que em va marcar i que encara ho fa
L’altra nit vaig buscar la pel·lícula, que no és altra que «L’exorcista», una de les que més m’han impressionat des de sempre; especialment, per una escena: aquella en què el sacerdot rep la carta on el bisbe li encomana la feina, que ell sap serà dura. Combatre el dimoni no és tasca senzilla. I a […]
Cultura
Les Pedreres de Sant Cristòfol i el barranc del Cint
Ja a la venda el llibre Les Pedreres de Sant Cristòfol i el barranc del Cint - Història i paisatge d'una muntanya de la serra de Mariola habitada per voltors
Aquesta publicació dona  protagonisme al territori que durant tants anys ha albergat el desenvolupament del projecte Canyet dut a terme per l’associació FAPAS-Alcoi. És un recull, estructurat des de diferents punts de vista, de les característiques, els recursos, els valors i, en definitiva, el patrimoni natural i cultural que ens ofereix aquesta part de la […]
Cultura
La Fiesta en clave de humor
Tipografía La Moderna se mete en su segunda aventura editorial con el libro “Moros y Cristianos. Manual de uso”
Peculiar interpretación que hace Manolo Antolí de un grupo de mirons viendo la Entrada bajo la lluvia
Tras el éxito obtenido por el “Diccionari de butxaca”, Tipografía La Moderna se mete en una nueva aventura editorial. El libro se llama “Moros y Cristianos. Manual de uso” y es una incursión en el mundo de la Fiesta alcoyana hecha desde la perspectiva del humor y de la ironía. La obra saldrá a la […]
Cultura
Cultura en temps de confinament
Molts espais redissenyen les seues formes de comunicació en temps de crisi

Aquesta crisi produïda pel COVID-19, serà recordada per molts anys i a més a més estudiada per la historiografia. Però a banda de recordar els dies que vam haver d’estar a casa empresonats, aprendrem coses enriquidores arran de la situació.

Algunes d’aquestes seran: la comunicació, el treball a distància i que allò de tindre a l’abast les noves tecnologies no sols aprofita per a les xarxes socials, sinó per a descobrir que moltes pràctiques habituals som capaços de fer-les mitjaçant les TIC.

El sector cultural serà un d’aquestos casos. Un ram que sempre ha tendit a retardar-se en posar-se a l’actualitat del consum real de la societat. El vertigen en el qual vivim i requerim d’un consum àgil, ha fet que moltes vegades la cultura quede a la cua d’aquest ritme.

D’aquesta experiència queda demostrat que la cultura pot implementar ràpidament les noves tecnologies. En qüestió d’uns pocs dies els espais culturals han obert les seues portes, virtualment, perquè tothom puga gaudir del patrimoni que conserven. Està clar que mai serà el mateix l’experiència de gaudir d’una obra pictòrica en primera persona que veure-la a través del PC, però aquest gest haurà pagat la pena sols per despertar la sensibilitat pel patrimoni a la gent.

Aquests són alguns dels exemples per passar entre cultura aquesta quarantena:

 

Museu del Prado

 

El Prado sols ha tancat les seues portes en tres ocasions des de la Guerra Civil. Ara podem gaudir d’una infinitat d’obres, amb les seues descripcions i materials audiovisuals. També interessen en els cursos gratuïts d’art que han introduït recentment.

 

 

Museu Reina Sofia

Aquest espai ja oferia materials divulgatius amb anterioritat, però ara és quan adquireixen major importància. Quan les distàncies entre la gent són una necessitat, és una bona ocasió per conèixer tots els detalls del Guernica de Picasso sense necessitat d’encontrar-se en una sala atapeïda de turistes.

 

 

Museus Vaticans

La Ciutat Vaticana tampoc ha escapat al tancament de grans espais. Pot ser ara siga una oportunitat única per tornar a veure eixa Capilla Sixtina, ja que quan l’admires per primer vegada et sembla tènue, petita o inclús que estàs assistint a un concert de U2 per la quantitat de públic. Pot ser després d’aquest aïllament gaudim amb més calma d’espais com aquests.

 

Acròpolis d’Atenes

Ja no sols els espais tancats estan apostant per aquestes noves formes de comunicació. Des de l’arqueologia ja fa alguns anys que s’està posant molts esforços per fer-la virtual i inclús en molts casos avantguardistes introduint la realitat augmentada. L’Acròpolis d’Atenes és un d’aquestos exemples que es pot visitar des del sofà i sense patir una onada de calor.

 

 

Biblioteca Digital Mundial

La UNESCO també s’ha sumat a aquestes iniciatives i oferta més de vint mil materials. Ja no sols podem gaudir de llibres, sinó també de mapes, cartells i documents d’èpoques i cultures diferents per desenterrar.

 

 

 

 

Art a les xarxes socials #UffiziDecameron

La Galeria Uffizi, ha llançat una interessant proposta a les xarxes socials inspirant-se en el Decamerón (1351-1353) de Boccacio. Aquest llibre narra els successos de deu joves que escapen de Florència en temps de la pesta bubònica i en aquest confinament narren diferents històries per fer amena l’estança. Realitat o ficció, la Galeria Uffizzi diàriament ofereix una proposta artística per a compartir l’art i les experiències entre les llars de la gent.

 

 

Enrere queden aquelles frases d’avorriment i desídia per anar a visitar obres d’art, monuments, biblioteques o museus. Qui diria que ara foren una necessitat de passatemps. Tal vegada, aquest confinament faça que la societat aprecie que hi ha molta cultura per descobrir i per la seua banda la cultura valore que té una gran finestra per a deixar-se conèixer.

 

 

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:

DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

ComentariosEnviar comentario