slogan tipografia la moderna
Cultura
Els 31 Grammy del maestro Georg Solti
El fet de simplement comptar un nombre de guardons, sense saber tots els detalls que al mig succeeixen és fer demagògia a ultrança
Víctor Pastor Peidro - 13/02/2023
Els 31 Grammy del maestro Georg Solti

Recentment, arran de la darrera edició dels premis Grammy, hem rebut una allau de titulars amb el sorpàs per part de la cantant Beyoncé del rècord de més premis guanyats per una persona, on fins al passat diumenge 5 de febrer, la xifra estava amb els 31 guardons del director d’orquestra Georg Solti. Moltes reaccions, especialment amb les estadístiques a la mà poden divagar eternament sobre el tema, el percentatge de victòries per nominació, i del sexe dels àngels inclús, però simplement, aquest número amb aquest record, no significa absolutament res.

El fet de simplement comptar un nombre de guardons, sense saber tots els detalls que al mig succeeixen és fer demagògia a ultrança. En cap moment es poden posar a la mateixa alçada 31 Grammy d’un maestro director d’orquestra, amb els 32 ara, d’una cantant pop, per bona que aquesta sigui. Estils completament diferents, carreres que es desenvolupen de manera molt distinta, formació al darrere, posada en escena… Són mons no oposats, però sí mitjanament allunyats i completament diferents. Si pretenem posar-los a la mateixa alçada, o millor dit, ficar-los al mateix sac, seria com comptar simplement el nombre de victòries a un partit de futbol, sense mirar si unes són finals de la Champions League, o partits de diumenge de fadrins contra casats al poliesportiu municipal. Sí, són partits de futbol, però res a veure tenen uns amb altres.

Un rècord irreal i sense cap significat és el que es va vagament superar, com si comparàrem campionats de motociclisme amb d’automobilisme, o victòries d’escacs amb de bàsquet , sent aquests mons infinitament diferents. Sense aprofundir amb cap detall biogràfic de cap dels guardonats, simplement cal acotar que la carrera d’un maestro d’orquestra comença de manera molt dificultosa fins trepitjar per primera vegada un podi, i amb la necessitat d’una formació al darrere brutal. Entre els enregistraments premiats del maestro Solti, trobem òpera, música de cambra, música simfònica amb i sense solistes; compositors com Liszt, Mozart, Strauss, Mahler, Brahms, Verdi… tots i cadascun amb un estil i llenguatge diferent, amb un treball a mida per a cada nota, amb mil i un músics diferents amb qui ha hagut de treballar i guiar des del podi amb la batuta durant més de cinquanta anys. Per altra banda, al gènere del pop i música urbana actualment, molt sovint els cantants no escriuen ni la música ni les seues pròpies lletres, i encara que evolucionant, però tenen el seu estil propi, el qual coneixen i els pertany, i no els cal emprendre el camí cap a cap llenguatge nou. Una altra diferència, és que un Txaikovski, un Mozart o un Mahler no pretenen ser comercials hui en dia, segurament tampoc al seu moment de néixer… La partitura està escrita des de fa segles, i si algun propòsit comercial roman amb un nou enregistrament d’aquests compositors, sols pot caure en la qualitat interpretativa amb les seves notes; ni llums, ni focus, ni vestits polèmics, ni balls… l’obra, i res més.

Tornant al titular famós, no s’ha trencat cap rècord; entre altres coses, perquè el maestro Solti gaudeix de 2 Grammy honorífics, que encara que es lliuren sense nominació, fan un total de 33; Però amb el tema a subratllar de nou sobre la taula, per molt que els guardons s’anomenen igual, l’estatueta del gramòfon sigui la mateixa, simplement no es tracta ni de lluny del mateix premi. Com un ou a una castanya s’assemblen, i en qualsevol camp artístic a valorar, no podem ficar al mateix sac xurres amb merines.

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:
DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

Comentarios



Enviar comentario