slogan tipografia la moderna
Cultura
Els papers secrets de L’Escenari Pub: Albert Pla
Expedient: 86/IX-CXVI-PLA Target: El Pla que no és el bisbe Data: Dimecres, 21 de febrer de 1996 – 22:30 hores
Pep Jordà - 16/12/2018
Els papers secrets de L’Escenari Pub: Albert Pla

Sabeu quantes vegades ha vingut l’autor de ‘Miedo’ a Alcoi? Quina va ser la primera? Va ser al Moniàtic? Al Mediàtic? Va ser un pardal o un avió? La resposta a aquestes i a altres preguntes, no necessàriament relacionades amb el tema, les trobareu a l’informe 86/IX-CXVI dels papers secrets de L’Escenari.

Començarem aclarint que l’informe no diu res sobre si els organitzadors del primer adveniment d’Albert Pla a Alcoi (després vendrien altres; consulteu la nota al final de l’informe) eren, o no eren, conscients d’estar posant una pica en Flandes en qüestions d’actuacions musicals en general i, en particular, de les protagonitzades per gent lúcida, actual, potent, original i creativa.

El que sí diu és que la contractació es va dur a terme gràcies a un tal Rozalén (el nom apareix esborrat) que tenia contactes (no s’especifica de quin tipus) amb el manager del cantant. L’informe assenyala que, contràriament al que s’ha pensat durant molt de temps, la celebració del concert el dia 21 de febrer no va ser cap homenatge al bessó, propietari del pub amb el Llarg, sinó al fet que l’artista estava de gira per la contornada i tenia lliure eixa data.

També explica que l’actuació es va organitzar una mica d’amagatotis. Sense fer cap acció publicitària donat que els propietaris estaven escarmentats de l’efectivitat (i les tarifes) dels mass media locals. Segon es recull a l’apartat 3.21 del document només es va col·locar un cartell al pub (vegeu Document 1 en l’apartat de material gràfic) i la resta es va deixar a l’atzar del boca a boca.

El boca a boca va funcionar. Però com no tenia – ni de lluny – l’abast de les actuals xarxes socials (malgrat que va aconseguir omplir el local i que assistira gent d’Ibi que ho va escoltar a Radio 3 i que no acabava de creure-s’ho) i que tots els que van anar foren, no tots els que eren es van assabentar. La qual cosa – segons subratlla al tercer paràgraf de l’informe – va provocar que alguns parroquians habituals no informats se sentiren profundament ofesos i que, des d’aleshores, mai més tornaren al pub. Nota.- Al costat de l’esmentat paràgraf hi ha una anotació en bolígraf que diu: ¡Bon vent i barca nova!

L’esmentat document també recull transcripcions de testimonis presencials que indiquen que Albert Pla va actuar amb una guitarra, veu en directe i l’únic acompanyament musical d’una cinta de casset gravada a la manera de ‘Pinet y sus muchachos’. De fet a l’escenari de L’Escenari només hi havia l’Albert Pla, el radiocasset i una botella de Cardhu 12 Years Old sense encetar.

La majoria dels temes que va interpretar pertanyien al disc Veintegenarios en Alburquerque que portava vora un any ‘dormint el somni dels justos’ degut a la cançó ‘La dejo o no la dejo’ censurada per la companyia discogràfica per por a que l’acusaren de fer apologia del terrorisme. També va interpretar alguns temes del seu darrer disc ‘Supone Fonollosa’ dedicat al genial poeta barceloní.

Com a curiositat l’informe assenyala que no va cantar cap cançó en català. Un testimoni anònim declara que Albert Pla va comentar-li després de l’actuació que va deixar de cantar en català quan la Generalitat (no s’especifica quina de totes) li va atorgar un premi. Aleshores va pensar que alguna cosa estava fent malament i a partir d’ací només va cantar en castellà. Durant una temporada. Després va simultaniejar les dues llengües com li va vindre de gust.

A la pàgina 32 de l’esmentat document el mateix testimoni manifesta que l’Albert Pla una vegada baix l’escenari es va mostrar un caràcter tímida, però força amable: es va fer fotos amb qui li ho va demanar, va beure xupitos de la botella de Cardhu que no havia encetat, va suportar estoicament un munt de felicitacions i, com a contrapartida, l’únic que va demanar va ser una mica de coca. En la declaració no s’especifica si la coca era de tomaca o de farina.

Acaba l’informe aclarint que, poc abans de marxar de l’Escenari, el cantant va recordar que l’Ovidi (Montllor) li va ajudar a comprar una de les seues primeres guitarres. I que, tot seguit, mentre aquesta confidència s’esvaïa entre el fum dens del pub l’Albert Pla va marxar, acompanyat per no se sap qui, a fer un recorregut de no se sap de quina durada pels bars, discogroots i boxinxes  d’Alcoi a mode de versió prèvia de la ‘Juerga Catalana’.

Nota curiosa afegida pels amants de les estadístiques. Albert Pla, després d’aquella primera actuació a l’Escenari va tornar al Mediàtic l’any 2004 amb ‘Les cançons d’amor i droga’ amb Judith Farrés (la seua companya i mare del seus dos fills). Va repetir el 2011 al Teatre Calderón amb un bellíssim muntatge amb el que presentava el seu novè disc ‘La Diferencia’ i el març de 2016 amb ‘Guerra’ un impressionant espectacle audiovisual on anava acompanyat de Fermin Muguruza y Raül Fernàndez ‘Refree’.

De moment no es tenen notícies de que el seu darrer espectacle ‘Miedo’ una sorprenent, original i encisadora pel·lícula teatral arribe a Alcoi.

Material gràfic que s’adjunta a l’informe

Document 1 – Fotos portada d’Albert Pla darrere de la barra de L’Escenari. Autor desconegut.

Document 2 – Grup d’amics i coneguts desocupats fent-se una foto amb l’artista per després poder ensenyar-la i dir mira ací estic amb l’Albert Pla. Autor desconegut

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Document 3 –   Albert Pla fent-se xupitos de Cardhu 12 Years Old. Autor desconegut

Document 4 i 5 – Cartell anunciador del concert realitzat per Marisa Crespo i signat amb la següent dedicatòria ‘Per a L’Escenari de l’Albert venga venga venga’ El cartell encara està exposat al pub, just en la paret que dona accés al lavabo de senyores. Al fons a mà esquerra, curiosament.

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:
DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

ComentariosEnviar comentario