El daltabaix de la crisi del petroli a principi dels anys 70, darrers anys del franquisme, es deixa notar en la indústria de manera molt notable a partir de 1975, l’empresa familiar Olcina Miró S.A. fundada en 1912, acusa de tal manera la crisi, que es veu obligada a tancar. Després de diverses negociacions amb els propietaris, el col.lectiu de treballadors adquireix la maquinària, la marca i bona part de les instal·lacions i terrenys que ocupava l’empresa. Al 1980 comença la història de Foradia.
L’exposició “Foradia 40 anys d’indústria sostenible” reflecteix sintèticament uns anys del projecte que ha permés a un col.lectiu de treballadors que es veien destinats a l’atur, gaudir d’un lloc de treball digne. El projecte ha tingut dos trets diferencials, el primer respecte d’altres iniciatives d’empreses de treball associat, és l’assumpció de la mà del Grup Empresarial Cooperatiu Valencià del model de gestió inspirat en les cooperatives de Mondragón i el segon, la capacitat de reorientació estratègica per adaptar-se en cada moment a les exigències dels nous mercats i tecnologies.
Partint d’un col.lectiu molt especialitzat, del treball ben fet, un bon parc de maquinària i un know-how d’alt nivell, que exigeix la fabricació de màquines-eines, han estat 40 anys apassionants amb moltes dificultats i necessàries adaptacions als mercats. Hem passat de la maquinària produïda en sèrie, a la màquina feta a mida en col·laboració amb el client. Hem hagut d’incoporar noves competències professionals, s´ha transitat des del rötring, el tauler de dibuix i la plantilla de rotular, al teclat, la pantalla i el programa de disseny en tres dimensions; de la peça en sèrie a la peça única, i uns horaris més adaptables a necessitats puntuals dels clients, amb una política clara de sensibilitat cap tots els treballadors que han composat i composen l’equip de Foradia.
Aquest camí de 40 anys, com tot en la vida, han hagut moments crítics, que hem pogut superar amb força, sacrifici però sobre tot amb l’empenta col.lectiva, on tots han aportat el millor saber fer de les seues especialitats i de vegades algo més. Creure amb un projecte de futur comú fa que s’alinien totes les forces cap a la mateixa direcció i aconseguir així corregir les debilitats i reforçar les fortaleses.
Aquesta característica és una de les principals aportacions que hem fet a la societat, mostrar la viabilitat que poden tenir els projectes empresarials de treball associat en uns moments en els quals l’emprendedurisme col.lectiu no s’estila, i és més necessari que mai pel seu arrelament al territori i la seua capacitat de resistència i resiliència.
Però sens dubte el més gratificant és que hui Foradia compta amb una bona posició en els mercats on actua, una excepcional cartera de clients, un important know-how acumulat al llarg dels anys i un col.lectiu de persones ben preparades i determinades a fer possible la continuïtat en la generació de riquesa i la celebració de futurs aniversaris.
L’exposició es podrà visitar a la Sala Fundación Mutua Levante del 16 d’octubre al 27 de novembre de dilluns a divendres de 10’00 a 14’00 i de 17’00 a 20’00 h.