Destacados
Cultura
Fundación Mutua Levante prepara la nova temporada
Exposicions, art, cultura i molt més a partir de Setembre
Després d’uns mesos d’intensa activitat  Fundación Mutua Levante fa un petit parèntesi al mes d’agost per poder per recuperar forces i preparar la programació dels últims quatre mesos de l’any. La temporada començarà al mes de setembre amb una exposició temàtica emmarcada  dins les activitats de la Fira Modernista. El ‘Modernisme i els invents’ serà […]
Cultura
El Llevant UD homenatja la República
La segona equipació de la temporada 19/20 del Llevant homenatja a la del 1937, any que guanyaren la Copa de la República
Allà pel 18 de juliol de 1937, a l’estadi de Montjuïc, s’enfrontaren el València i el Llevant per tal de guanyar la Copa de la República, o també anomenada ‘Copa de la España Libre’. Un trofeu que, a dia de hui, la RFEF encara no l’ha reconegut com a oficial. Ja que per a ells […]
Cultura
Banda de música de la Creu Roja (Alcoi 1919 – 1931)
La mostra s’inaugurarà el proper divendres 12 de juliol a les 20’00 h i es pot veure fins el 31 de juliol en Fundación Mutua Levante, Plaça d’Espanya, nº 15
Aquest any s’acompleixen cent anys de la creació de la banda de Música de la Creu Roja. En 1905 es va fundar la banda de música lírico Moderna que es va nodrir principalment de músics de la banda de la Sociedad del Trabajo. Més tard, en l’estiu de 1919 va ingressar en la Delegació de […]
Cultura
Francesc Pou camí de Benassait
Foto: Paco Grau

En Camí de Benassait (Germania, Alzira, 2014), el poeta alcoià Francesc Pou dibuixa instants agombolat per una cuirassa d’emocions antigues. La llum sempre canviant sobre el paisatge que l’envolta crea variacions diverses que el porten a pensar que res no és absolut, que tot és relatiu, que aquesta provisionalitat de l’efímer és la bellesa.

És temps d’estiu, de descans, però també de retrobada amb eixos companys fidels que són els llibres, que és la poesia. Francesc Pou al llarg de tot el poemari es va retrobant amb alguns dels seus poetes de capçalera, Maria Mercè Marçal, Emili Rodríguez-Bernabeu, Marc Granell, i els ret un petit homenatge.

En el poemari hi ha un diàleg constant entre el desig i l’estima, entre el jo més íntim i l’atmosfera que recrea un cert instant del dia. El poeta és conscient de la seua solitud; és més, la busca, i aquesta solitud l’empeny a escriure sobre el pentagrama de les hores sensacions i sentiments amb els quals s’enfronta nu espiritualment parlant.

Entre versos podem llegir un clar Carpe diem, vivim el moment, assaborim les seues textures, els seus diversos i intensos sabors i fem-ho amb seny, la velocitat, l’ansietat per viure de pressa i deixar un bonic cadàver no crea saó en el viure, només terra endurida, resseca, vida balafiada.

Benassait, el seu paisatge físic, sonor, humà, és l’escenari on el ciutadà es trau el vestit gris de la rutina, on obri un parèntesi i es retroba amb l’home que bada, que observa, que somnia, que reflexiona, que atrapa amb les paraules la seua pròpia mirada reflectida sobre un espai, un temps o un altre ésser humà, que recorda i en fer-ho s’enfronta al passat i als seus esculls que encara hui li dificulten la navegació.

El capvespre, la nit, els dies de pluja són els moments que el solen arrossegar cap als viaranys del pensament, un pensament que l’obliga com la sénia o la baldufa a girar al voltant del seu jo.

Francesc Pou arriba a la conclusió que el pas del temps no es pot mesurar d’una manera matemàtica; encara que implacable, és subjectiu. A Benassait transcorre amb un ritme més pausat, i en els seus intervals hi ha espai fins i tot per a retrobar-se amb un mateix, amb el desig adormit, amb la força de les emocions.

El paisatge sonor de Benassait el marquen sobretot les campanes, que impertinents trenquen l’anhelat silenci i recorden la mesura humana del temps i la mort, el pensament de la fi que es pensava haver expulsat del seu petit paradís de vacances.

El passat en forma de records, que en el present es transforma en melangia, tristesa i fins i tot en retrets personals, travessa tot el poemari, així com una constant preocupació, ja ho hem dit, pel pas del temps, potser perquè l’ésser humà que hi ha darrere del poeta acaba de traspassar la frontera de la cinquantena i sap que s’ha allunyat del possible equador de la seua vida, de la seua joventut que va viure i allargar al màxim, i que ara, des de l’alteró del temps on es troba, veu una llarga baixada clapejada de comiats.

L’amor i el desig perden les urgències i li demanen allò que potser en altres moments de l’any no tenia: tot el temps del món per a la seducció, per a la tendresa, per a les carícies, per als llargs i lents preàmbuls.

La poesia de Francesc Pou és madura, conté un lèxic ric, divers, unes imatges suggerents i un ritme ben definit. Hi veiem l’autoretrat d’un home que alça els seus interrogants vitals amb honestedat i que busca les respostes en les petjades que ell mateix ha deixat en el camí del viure.

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:

DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

ComentariosEnviar comentario