slogan tipografia la moderna
Cultura
Laporta Polifacètic, una exposició biogràfica
Exposició a Fundación Mutua Levante dins la programació de la fira Modernista 2022
Lluis Vidal i Elisa Beneyto - 06/09/2022
Laporta Polifacètic, una exposició biogràfica

Amb motiu de la Fira Modernista d’Alcoi 2022, dedicada a la figura de Francisco Laporta Valor (1849-1914), i de forma complementària a la primera antologia pictòrica que se li ha dedicat, organitzada en La Capella de l’Antic Asil per l’Ajuntament d’Alcoi, des de Fundación Mutua Levante, i amb la col•laboració del Centre Alcoià d’Estudis Històrics i Arqueològics (CAEHA), s’ha considerat adient plantejar-ne una altra exposició que se centre en la seua fascinant biografia.

Tot i ser conegut fonamentalment com a pintor, en realitat Laporta es va dedicar a les més diverses ocupacions. Va estudiar a l’Escola Especial de Pintura de Madrid, i allí va començar a treballar com a gravador per a les principals capçaleres de la capital, juntament amb el seu germà Enrique, i també com a litògraf en Alcoi en societat amb Camilo Albors. El seu vessant tècnic, heretat de son pare, Francisco Laporta Tort, el va portar a experimentar amb una nova tècnica, el fotogravat, i fins i tot la va patentar a Espanya i a França. De forma paral•lela, el seu esperit inquiet li va permetre crear un dels primers gabinets fotogràfics en la seua ciutat natal, origen d’una nissaga de fotògrafs, els Laporta, que continuaria un cosí germà i els seus nebots.

No obstant això, al haver format una família juntament amb Rosa Gisbert Calatayud, el nostre protagonista necessitava uns ingressos fixes, el que el va impulsar a opositar a la recentment creada Escola d’Arts i Oficis d’Alcoi, on guanyaria la plaça de professor de Dibuix. Tampoc deixaria mai de costat la tradició industrial paperera familiar, que ara havia consolidat el seu germà José Laporta entre Banyeres i Alcoi. Paco es dedicarà a crear diversos dissenys de marca de paper de fumar, així com algunes invencions, que patentarà, i que li permetran gestionar un taller per a pintar papers decoratius.

Per a conéixer aquests i altres aspectes del nostre biografiat, com els de decorador, dissenyador fester o polític, a més de diverses anècdotes, us recomanem la visita a l’exposició “Laporta Polifacètic”, que s’inaugurarà el dijous 8 de setembre, a les 19 h en Fundación Mutua Levante, i que estarà disponible fins al dia 30 del mateix mes.

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:
DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

ComentariosEnviar comentario