slogan tipografia la moderna
Cultura
Projecte ‘Art i Matemàtiques’
L'exposició es podrà visitar del 9 de setembre al 15 d'octubre de 2016 en l'Espai d'Art del Palau Comtal de Cocentaina
Redacció - 07/09/2016
Projecte ‘Art i Matemàtiques’

El grup de recerca Laboratori de Tècniques Interdisciplinàries de la Universitat Politècnica de València, en col·laboració amb el Departament d’Escultura i l’Institut Universitari de Matemàtica Pura i Aplicada de la mateixa Universitat al costat del Col·lectiu Art Local i la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Cocentaina organitzen una exposició que porta per títol: «Projecte d’Art i matemàtiques».

L’exposició s’inaugura el divendres 9 de setembre a les 19 h i es podrà visitar del 9 de setembre al 15 d’octubre de 2016 en l’Espai d’Art del Palau Comtal de Cocentaina Aquesta exposició sorgeix d’un projecte de recerca interdisciplinària entre artistes i matemàtics i ha sigut exposat anteriorment a la sala d’Exposicions de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la UPV, coincidint amb el II Congrés Internacional d’Investigadors en Arts Visuals ANIAV celebrat al juliol de 2015. Es preveu una itinerància posterior per diferents espais com la sala d’exposicions de la Casa de l’Ensenyança de Cullera durant primer trimestre de 2017.

L’objectiu general del projecte era explorar l’ampli i fèrtil territori entre l’art i les matemàtiques, contrastant la innovació conceptual i formal de l’escultura contemporània amb diferents teories matemàtiques. Es tractava, no tant de realitzar projectes específics i recognoscibles d’art i matemàtiques, com d’utilitzar la interacció interdisciplinària com a laboratori desinhibit d’idees, posant en comú temes, teories i terminologies, respectant els interessos de les diferents pràctiques i poètiques dels participants.

Ens plantegem superar el doble vessant d’una pràctica artística recognoscible com a tecnocientífica o d’una escultura matemàtica que formalitza pressupostos matemàtics. Apostem per una fórmula inclusiva d’interacció, a partir d’un grup d’artistes amb trajectòries o interessos conformats i un grup de matemàtics que treballen en enginyeria o arquitectura.

Les matemàtiques d’aquesta manera, no solament estan en la configuració estructural o formal de les obres, a voltes són el tema, la base conceptual que la genera, l’íntim fil que alimenta la proposta o una excusa per a la crítica de certes aplicacions lineals de determinades teories.

Els resultats exemplifiquen l’ampli espectre de possibilitats creatives en la relació art i matemàtiques: obres recognoscibles com a escultura on la matemàtica es percep en la forma per la geometria, unes altres de caràcter tecnològic – matemàtic, unes altres que utilitzen el paral·lelisme entre teories o simbologies i unes altres que aborden el tema des de la ironia i l’humor. En l’exposició es poden veure obres de professors i investigadors de Belles arts i matemàtiques al costat de propostes d’artistes externs a la Universitat, de diferents països i contextos.

PARTICIPANTS:
Inmaculada Abarca; Vicente Barón; Juan A. Cerezuela; Jaume Chornet; Giulia Dari; Iker Fidalgo; Nathalie Gagnon; Rocío Garriga; Cristina Ghetti; Moisés Gil; Mari Carmen Gómez-Collado; Irene Grau; Leonardo Gómez; Luis Lisbona; Estela L. de Frutos; Francisco Martí; Olga Martí; José Juan Martínez ; Emanuele Mazza; Miguel Molina; Sebastià Miralles; Mujeres y Punto; Yves Leduc; Joaquín Ortega; Javier Palacios; Elías Pérez; Alfred Peris; Jaume Puchalt; Marco Rainieri; Alberto Rubio; Rosana S. Rufete; Encarna Sáez; Carlos Miguel Sánchez; Chiara Sgaramella; Federico Silva; Aris Spentsas; Aixa Takkal; Álvaro Terrones; Daniel Tomás; Elia Torrecilla; Macarena Trujillo; Joel Sarrió; Sergio Velasco i Sara Vilar.

El projecte serà arreplegat en la publicació editada per l’Editorial Universitat Politècnica de València www.lalibreria.upv.es / Ref.: 2012_04_01_01 ISBN: 978-84-9048-494-4 (versió impresa).

L’exposició arreplega els resultats obtinguts en el projecte de recerca finançat, dins de la convocatòria de noves línies de recerca multidisciplinàries del Programa de Suport a la recerca i desenvolupament de la OPV (PAID-05-12), i del projecte del Ministeri d’Economia i Competitivitat projecte HAR 2008-04687.

Projecte Art i Matemàtiques: Elías Pérez i Alfred Peris. Comissariat de l’exposició: Elías Pérez. Disseny i muntatge de l’exposició: Joaquín Ortega, Daniel Tomás

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:
DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

Comentarios



Enviar comentario