slogan tipografia la moderna
Cultura
Ximo Cardenal o l’algoritme del compromís
El professor i activista alcoià rep el Premi Joan Valls
Jordi Botella - 29/03/2021
Ximo Cardenal o l’algoritme del compromís

L’Associació d’Amics de Joan Valls va lliurar diumenge passat la 27 edició dels seus guardons anuals amb els quals es reconeix l’aportació de persones i col·lectius a la promoció de la llengua i de la cultura valenciana. El professor i activista Ximo Cardenal va ser distingit amb aquest premi. La presentació de l’guardonat va ser efectuada per Jordi Botella. Reproduïm el text íntegre d’aquesta intervenció.

Ximo Cardenal és un matemàtic que ha fet més per la llengua que molts lingüistes. A l’igual que Ariel Mompó, un altre matemàtic i activista de la llengua de l’IES Pare Vitòria, ell es dedicà a ensenyar les virtuts dels números, però sobretot a fer entendre que no hi havia algoritme més important que el del compromís amb la societat.

A partir d’aquesta premisa Ximo Cardenal s’ha esforçat en aclarir incògnites que ens afectaven a tots els ciutadans. Venien a ser com molts dels problemes que ell explicava als seus alumnes i als que sempre trobava solucions; una mena d’equacions, només que en compte d’aclarir les “Y” i les “X”, ara es tractava de comprometres’s amb la defensa d’una identitat malbaratada, d’un medi ambient amenaçat o d’un ensenyament o una sanitat retallades.

Davant aquests problemes Ximo Cardenal, ha tret bon profit dels recursos matemàtics per buscar solucions implicant-se en moviments veïnals, sindicals o culturals tot contribuint a la millora de la vida quotidiana. Es a dir que fent ús de les seues destreses pedagògiques Ximo Cardenal mai no s’ha limitat a l’àmbit teòric de la pissarra i, per això, ha baixat al carrer on realment batega el veritable algoritme, el del compromís amb la realitat. Perquè no oblidem que Ximo Cardenal també és físic i com a tal troba en la realitat concreta el sentit i la causa de tot. Aquesta aproximació de la física al món real, amb el suport del càlcul matemàtic li ha permés esbrinar les probabilitats d’èxit de tots els seus compromisos amb la societat.

Al capdavall, Ximo Cardenal sempre ha estat fidel a l’actitud dels bons jugadors de bàsquet, lleials a les virtuts solidàries de l’equip i capaços del sacrifici individual per tal de contrarestar les arribades de l’adversari. Tot plegat pot dir-se que la seua implicació li ha permés si no obtindre moltes cistelles de tres punts, almenys d’haver gaudit del plaer de comprometre’s fins l’últim segon de cada partit .

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:
DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

ComentariosEnviar comentario