slogan tipografia la moderna
La memoria
25 anys de l’actual Ban Reial
Un acte consolidat com a una escenificació de proximitat entre lo popular i allò màgic que tots esperem
Fernando Moncho Vañó - 03/01/2018
25 anys de l’actual Ban Reial
Foto: Paco Grau

Aquest 4 de gener, es commemora el 25é aniversari de l’acte del Ban Reial que avui en dia coneixem. És clar, que aquest acte aprofundeix les seues arrels molt abans, però fou a finals del segle XX quan va prendre el sentit que actualment té, passant d’un format més fred a un altre totalment càlid.

És per això, que el que coneixem popularment per l’acte de la burreta, comença pels anys 20 del segle passat i va ser just en l’any 1924 quan Enrique Abad Vilaplana, portés endavant la redacció del que seria el primer Ban que declamaria la nova figura del l’ambaixador de Ses Majestats d’Orient, encarregat d’anunciar la imminent visita dels monarques a la ciutat d’Alcoi.

El Ban Reial, configurat en 1924, i des d’aquell moment prenent força dintre del que hui en dia coneixem com la trilogia nadalenca, junt amb la Cavalcada i les Pastoretes, va anar desenvolupant-se al llarg del segle amb Bans duts a terme per personalitats il·lustres d’aquesta ciutat que s’han destacat en el mon de les lletres, humanisme, comunicació… D’altra banda, en quant a la vesant interpretativa com no podia ser d’altra forma, contant amb figures rellevants que li donaren la suficient solidesa al missatge a comunicar pels Reis Mags.

   

Primer Ban Reial, 1924                                                                  Últim Ban Reial, 2017

Però com dèiem, aquest acte no és fins als anys 90 quan té una renovació evident. Progressivament el Grup de Danses Carrascal, en la seua tasca de revitalitzar les tradicions i el folklore popular, va començar aquesta reestructuració  en el 1993 amb la introducció del que coneixem pel Poble, amb les vestimentes costumbristes oportunes i els instruments populars típics per fer cantar Nadales en aquestes dates de l’any. Al mateix temps també se’ls incorporar les Nadales populars com: Pastorets i Pastoretes, la llet calenteta,  a la Run Run o Ja Venen els Reis, les dos últimes ballades per aquest grup de danses.

A banda, en aquest mateix any s’introduí la peça Crida i Clam, de Gregorio Casasempere, obra per a percussió i metalls per anunciar i tancar la declamació del Ban Reial d’una forma més vibrant i que a tots encara ens fa centrar l’atenció en el que moments després ens se’ns anuncia.

Encara que les novetats van ser incorporades a partir del 1993 no va ser fins el 1996, quan es van culminar tots els elements que hui coneixem, ja que en aquest any es quan s’incorpora la figura del Tio Piam, aquell personatge del segle XIX, que pregonava l’arribada de Ses Majestats als xiquets i que prenem com a origen del que més tard coneixeríem com a Cavalcada. Per a l’ocasió, Joel García va escriure el text que declama actualment aquest personatge, inspirant-se en l’època en la que va viure el Tio Piam.

De la incorporació del Tio Piam, sobre el Poble que ja va formar part del Ban Reial del 1993, podem dir que pren més significat si cap, pel reclam que fa a la societat alcoiana per deixar la feina i les labors del moment, i tots junts anar a rebre i acompanyar a l’emissari Reial, consolidant-se aquest acte com a una escenificació de proximitat entre lo popular i allò màgic que tots esperem.

“Es fa saber a tots
que per la porta d’Alacant
arribarà a aquesta ciutat
una visita molt important.

L’Ambaixador de Ses Majestats,
Melcior, Gaspar i Baltasar
ve il·lusionat a avisar
que els tres Reis demà han d’arribar.

Donada la importància
del que us ha de comunicar
pareu batans i telers
i les fàbriques de paper.

La feina heu de deixar
perquè l’Ambaixador puga apreciar
que Alcoi espera impacient
l’arribada dels Reis d’Orient.”

Però no sols açò, sinó que també en aquell any 1996 van ser incorporades per primera vegada les Titelles del Betlem de Tiristi, fent possible que aquelles xicotetes figures de peu redó, prengueren forma humana i s’incorporaren a aquest acte, quan encara s’encontraven les representacions d’aquest popular retaule en el barracó instal·lat a la glorieta.

Veiem per tant, que aquestes petites incorporacions han anat sumant anys i podem parlar hui d’un acte totalment interioritzat per la gent, en el que tant grans com menuts, no podem evitar cridar-li a “l’aulelo”, ó cantar les popular Nadales. “Ja vénen els Reis d’Orient, ja venen per la Mariola, demà arribaran a Alcoi…”

Bibliografia
SANTONJA, Josep Lluís. La Cabalgata de los Reyes Magos: 125 anys d’il.lusió: 1885-2010. Alcoy: Ayuntamiento de Alcoy, 2010.

Bandos Reales [en línea] https://www.alcoi.org/es/cabalgata/bandos_por_anyo Data de consulta: 02/01/2017.

 

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:
DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

Comentarios



Enviar comentario