Destacados
La memoria
Un estiu a Mallorca
Uns amics músics, una illa, una sala de festes de moda i un breu encontre amb l'animal més bonic del món
Regolí al Tito's de Mallorca amb Jesús Oriola com a cantant
L’any 1962 feia un grapat d’anys que Juan Seguí i Enric Llacer eren amics. Havien passat junts la infantesa i l’adolescència estudiant solfeig a Apol·lo i formant part de la plantilla de músics de la Corporació Musical Primitiva.
La memoria
Carmen Vidal (1915 – 2003)
Artículo extraído del blog de la periodista Mariola Montosa (https://mariolamontosa.com/2015/08/01/carmen-vidal-la-dama-espanola-de-la-cosmetica/) que por su interés reproducimos íntegramente.
Si Estados Unidos tuvo a Estée Lauder; Canadá, a Elizabeth Arden; y Polonia, a Helena Rubinstein; España contó con Carmen Vidal, la mujer detrás de la marca Germanie de Capuccini. Todas pioneras, pero la suya es además una historia de superación personal.
La memoria
Centre històric d’Alcoi: una víctima i poques esperances
En aquests temps que ens ha tocat viure, els recursos econòmics són molt limitats i els particulars tenen poca o cap disponibilitat.
FOTO PACO GRAU
Sembla que és recent, que el centre històric/nucli antic d’Alcoi s’enfonsa des de fa quatre dies, però no, res d’això; ja fa mig segle. De fet, en un ja llunyà 2 d’abril de 1971 el columnista Enrique García Albors, de Ciudad, es preguntava «por un Alcoy que quiere asomarse al siglo XXI sin pingajos, parches […]
La memoria
La primera visita de l’ambaixador o “majordóm” dels Reis d’Orient
El 4 de gener és sempre un dia gran, l’ambaixador dels reis arriba a Alcoi per arreplegar les cartes destinades als mags d’Orient que esperen acampats al Preventori
Foto: Paco Grau

‘Es fa saber a tots, que per la porta d’Alacant -és impossible escriure-ho sense que el meu cap entone al Tio Piam- arribarà a aquesta ciutat una visita molt important. L’ambaixador de ses majestats: Melcior, Gaspar i Baltasar ve il·lusionat a avisar que els tres reis demà han d’arribar. Donada la importància del que us ha de comunicar pareu batans i telers i les fàbriques de paper. La feina heu de deixar perquè l’ambaixador puga apreciar que Alcoi espera impacient, l’arribada dels Reis d’Orient’.

Amb aquest pregó, amb el que el Tio Piam arreplega als personatges de Tirisiti, es dóna inici a un moment màgic, únic, històric i que mai no a deixat d’il·lusionar; és el desfile de la Burreta.

El 4 de gener és sempre un dia gran, com a preludi de la cavalcada més antiga del món, l’ambaixador dels tres reis arriba a la ciutat per arreplegar les cartes on s’escriuen els desitjos i per entregar-les als mags d’Orient que l’esperen acampats al Preventori. La màgia de la cavalcada del dia cinc de gener, que es celebra ininterrompudament des del 1885, s’avança amb la visita d’un emissari que ens llegeix el seu bàndol.

Per orde de ses Majestats,
els Reys Magos del Orient,
tinc encàrrec de anunciarvos
un gran aconteiximent:

Cansats de pegar trompades
per pobles que no fan res,
han sabut que así en Alcoy
tots son bons y faeners;
y els chiquets y les chiquetes
que son a qui volen més,
ni ploren, ni fan burrades,
ni saben donar quefer;
van a escola, son curiosos,
matinadors y obediens.
Per aixó, els meus Siñors
han carregat els gamells
y cap a Alcoy, a la vesprada,
a les cinc, así es tendreu,
que volen premiar a manta
tan honrats antecedents.

Porten patíns y pilotes,
Nines, carros, cavallets,
pitos, flautes y tambors,
antomóvils, balóns, trens;
caramelos a cabasos,
peladilles, anisetes
que volen tirar al burro
per la finestra al carrer.

Ya eu sabeu, allá a les cuatre
tot lo mon carregadet
de matraques y pandorgues,
asquelles y cheulitets
aneu al pont fen roido
que això es lo que agrada als Reys.

No s’acosteu als cavalls,
que els pobres animalets
no si veuen per darrere
y vos faran un trinchet
no tireu cap de pedrada
ni escorfes ni datilets,
que si vos veu el Rey Negre
vos agarra dels cabells
y ficará dins de un sac
y ya no vos vorem més-.

Conque a les cuatre no falte
fent ruido… y no res més,
cap chic, allá en el pont
a esperar als nostres Reys.

Aquest va ser primer Bàndol que un emissari de Melcior, Gaspar i Baltasar va pronunciar als carrers d’Alcoi. A l’ambaixador li seguien dues burretes conduïdes pels pajes amb bústies on dipositar les cartes que havia d’entregar als reis. Anunciava als xiquets que al sendemà arribarien els reis a premiar a la ciutat d’Alcoi on ‘tots son bons i faeners’, amb regals ‘a manta’. Seria el punt de partida del tercer acte de la trilogia del Nadal Alcoià, sumat a la cavalcada (de 1885) i a les pastoretes (de 1889). El pròleg del Bàndol: el Pregó del Tio Piam, un personatge popular de l’Alcoi del segle XIX, no s’incorporaria fins 1996, amb els personatges del Tirisiti.

L’Alcoi de 1924 estava experimentat el creixement urbanístic de la ciutat; Alcoi s’obria cap a l’eixample, l’any següent es començaria a alçar el Pont de Sant Jordi, el Viaducte de Canalejas duia 17 anys en peu, nous habitants no deixaven de vindre a la ciutat, des de 1892 el ferrocarril Alcoi-Gandia (el Xitxarra) transportava productes de l’Alcoi industrial i feia 20 anys que s’havia obert l’estació que connecta Alcoi amb Xàtiva.

Aquest nou any que encetem, amb un Alcoi molt diferent al de fa 93 anys, el text del bàndol ha estat elaborat pel periodista Daniel Moltó. Hui, dia de la Burreta, 4 de gener de 2017, la màgia de l’arribada de l’ambaixador, enguany encarnat per Lluís Vidal, ens farà tornar a fer viure la nostra Història.

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:

DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

ComentariosEnviar comentario