Destacados
La memoria
Alcoi: estampes i opinions a l’inici del segle XX
Tots els detalls d'una crònica anomenada “Desde Alcoy”, publicada en la portada del desaparegut diari 'El día', de Madrid
Als alcoians ens agrada la crítica, xafardejar, opinar de qualsevol tema, ja siga local, nacional o internacional. Supose que serà una de les conseqüències de viure a un lloc que, ho vulguem o no, és híbrid de poble i ciutat.Este costum sempre ha estat present gràcies als altaveus que han permès que es canalitzara l’opinió […]
La memoria
Aquel terrible verano del 94
El gran incendio de Mariola, del que se cumplen 25 años, fue una patética demostración de incompetencia y de falta de previsión en la que nada funcionó cómo debía de funcionar
Una monumental fotografía de Juani Ruz, tomada en Alfafara, resume perfectamente aquellos días de fuego
En este mundo hay pocos espectáculos más tristes y siniestros que el de mirar al horizonte y ver una inmensa columna de humo negro saliendo de una sierra. Aquel terrible verano de 1994 los habitantes de estas comarcas vivimos durante días acogotados por este paisaje de fuego y de destrucción.
La memoria
Un tren anomenat Xitxarra
Amb motiu del 50 aniversari de la desaparició del tren Alcoi - Gandia, Tipografia La Moderna us ofereix aquest article publicat per primera vegada l'any 2015
Aigua, vapor i carbó Fins el segle XIX l’aigua havia sigut l’únic mitjà d’energia eficaç per a l’activitat industrial. L’aigua era un actiu motor d’industrialització però tenia un inconvenient. En algunes zones, com Alcoi, era un bé escàs i en determinades èpoques de l’any els rius no disposaven del suficient cabal per moure les màquines.
La memoria
La primera visita de l’ambaixador o “majordóm” dels Reis d’Orient
El 4 de gener és sempre un dia gran, l’ambaixador dels reis arriba a Alcoi per arreplegar les cartes destinades als mags d’Orient que esperen acampats al Preventori
Foto: Paco Grau

‘Es fa saber a tots, que per la porta d’Alacant -és impossible escriure-ho sense que el meu cap entone al Tio Piam- arribarà a aquesta ciutat una visita molt important. L’ambaixador de ses majestats: Melcior, Gaspar i Baltasar ve il·lusionat a avisar que els tres reis demà han d’arribar. Donada la importància del que us ha de comunicar pareu batans i telers i les fàbriques de paper. La feina heu de deixar perquè l’ambaixador puga apreciar que Alcoi espera impacient, l’arribada dels Reis d’Orient’.

Amb aquest pregó, amb el que el Tio Piam arreplega als personatges de Tirisiti, es dóna inici a un moment màgic, únic, històric i que mai no a deixat d’il·lusionar; és el desfile de la Burreta.

El 4 de gener és sempre un dia gran, com a preludi de la cavalcada més antiga del món, l’ambaixador dels tres reis arriba a la ciutat per arreplegar les cartes on s’escriuen els desitjos i per entregar-les als mags d’Orient que l’esperen acampats al Preventori. La màgia de la cavalcada del dia cinc de gener, que es celebra ininterrompudament des del 1885, s’avança amb la visita d’un emissari que ens llegeix el seu bàndol.

Per orde de ses Majestats,
els Reys Magos del Orient,
tinc encàrrec de anunciarvos
un gran aconteiximent:

Cansats de pegar trompades
per pobles que no fan res,
han sabut que así en Alcoy
tots son bons y faeners;
y els chiquets y les chiquetes
que son a qui volen més,
ni ploren, ni fan burrades,
ni saben donar quefer;
van a escola, son curiosos,
matinadors y obediens.
Per aixó, els meus Siñors
han carregat els gamells
y cap a Alcoy, a la vesprada,
a les cinc, así es tendreu,
que volen premiar a manta
tan honrats antecedents.

Porten patíns y pilotes,
Nines, carros, cavallets,
pitos, flautes y tambors,
antomóvils, balóns, trens;
caramelos a cabasos,
peladilles, anisetes
que volen tirar al burro
per la finestra al carrer.

Ya eu sabeu, allá a les cuatre
tot lo mon carregadet
de matraques y pandorgues,
asquelles y cheulitets
aneu al pont fen roido
que això es lo que agrada als Reys.

No s’acosteu als cavalls,
que els pobres animalets
no si veuen per darrere
y vos faran un trinchet
no tireu cap de pedrada
ni escorfes ni datilets,
que si vos veu el Rey Negre
vos agarra dels cabells
y ficará dins de un sac
y ya no vos vorem més-.

Conque a les cuatre no falte
fent ruido… y no res més,
cap chic, allá en el pont
a esperar als nostres Reys.

Aquest va ser primer Bàndol que un emissari de Melcior, Gaspar i Baltasar va pronunciar als carrers d’Alcoi. A l’ambaixador li seguien dues burretes conduïdes pels pajes amb bústies on dipositar les cartes que havia d’entregar als reis. Anunciava als xiquets que al sendemà arribarien els reis a premiar a la ciutat d’Alcoi on ‘tots son bons i faeners’, amb regals ‘a manta’. Seria el punt de partida del tercer acte de la trilogia del Nadal Alcoià, sumat a la cavalcada (de 1885) i a les pastoretes (de 1889). El pròleg del Bàndol: el Pregó del Tio Piam, un personatge popular de l’Alcoi del segle XIX, no s’incorporaria fins 1996, amb els personatges del Tirisiti.

L’Alcoi de 1924 estava experimentat el creixement urbanístic de la ciutat; Alcoi s’obria cap a l’eixample, l’any següent es començaria a alçar el Pont de Sant Jordi, el Viaducte de Canalejas duia 17 anys en peu, nous habitants no deixaven de vindre a la ciutat, des de 1892 el ferrocarril Alcoi-Gandia (el Xitxarra) transportava productes de l’Alcoi industrial i feia 20 anys que s’havia obert l’estació que connecta Alcoi amb Xàtiva.

Aquest nou any que encetem, amb un Alcoi molt diferent al de fa 93 anys, el text del bàndol ha estat elaborat pel periodista Daniel Moltó. Hui, dia de la Burreta, 4 de gener de 2017, la màgia de l’arribada de l’ambaixador, enguany encarnat per Lluís Vidal, ens farà tornar a fer viure la nostra Història.

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:

DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

ComentariosEnviar comentario