slogan tipografia la moderna
La memoria
Quan a Alcoi hi havia OVNIS
Un succint recorregut per la història dels albiraments, contactes i relacions amb extraterrestres en la ciutat d’Alcoi i rodalies
Pep Jordà - 21/10/2018
Quan a Alcoi hi havia OVNIS

Al anys 60 del segle passat a Alcoi hi havia pràcticament de tot. Feina, expectatives, mitja dotzena de llibreries, una Granja Cecilia, un Banc d’Espanya, una caserna de soldats, una altra de la Guardia Civil, un munt de bars que oferien tapes amb noms de poemes visuals, nord-americans al barri de Santa Rosa i, fins i tot, OVNIS.

Eren altres temps. Als anys 60 del segle passat els OVNIS estaven d’actualitat. Tant que diaris seriosos com l’ABC tenien una secció dedicada. Ara s’entén perfectament que la tingueren. I si els 60 van posar el fenomen d’actualitat els 70 van convertir-lo en una veritable febre galàctica. Rara era la nit que no es deixava veure algun plat volador, que algun paisà no era abduït per naus extraterrestres o que algun alienígena despitat no queia a la superfície de la Terra com una bresquilla madura.

Alcoi no era una excepció. Més bé el contrari. Bàsicament per tres raons. Una. Formava part del triangle màgic i sobrenatural que té el seus vèrtexs a la Mariola, el Puig Campana i el Montgó. Dos. Contava amb antecedents històrics d’albiraments d’objectes voladors no identificats que es remuntaven al segle XIII (veure aparició de Sant Jordi al Barranc del Cint) I tres. Gairebé al costat del terme municipal tenia una base militar especialitzada en la vigilància aèria que pegava un esclafit.

 Aitana, la muntanya dels edetans
Deixant de banda l’aparició de Sant Jordi els primers albiraments documentats i amb cert grau de credibilitat van succeir en la dècada dels anys setanta del segle passat i van estar informats per membres de l’Esquadró de Vigilància Aèria (EVA-5) situat a la base del cim d’Aitana on, en altre temps va viure, la tribu ibèrica que li donava nom.

El primer d’aquests albiraments va ocórrer el 27 de juliol de 1975 a les 5:30 hores. L’EVA-5 va detectar ecos de radar sobre el mar i  poc després, alguns suboficials van veure ‘un ‘objecte no identificat sobrevolar les instal·lacions del radar’. Quatre anys més tard, el 13 de març del 1979 es va tornar a detectar un altre ‘eco desconegut’ que es dirigia des del Mediterrani cap a la Península. De fet, fins i tot, es va activar l’alarma per avió sospitós (scramble) i un Mirage III va enlairar-se des de l’aeròdrom de Manises per esbrinar, la procedència de l’eco. Cosa que no va aconseguir.

El següent cas documentat a Aitana va ocórrer el 26 d’abril de 1986. Part del personal de la base va observar un ‘objecte caient al mar’ davant les costes de Benidorm. Investigacions posteriors van determinar que l’eco procedia d’un avió model Learjet 24 que volava d’Algèria cap a França i que la ‘caiguda d’objectes’ podia estar relacionada amb algun tipus de maniobra secreta amb paracaigudistes.

L’últim dels casos OVNI registrat a la Base va succeir el 26 de juliol de 1986, a les 23:30, quan el radar de la base va interceptar un nou ‘eco desconegut’ a la ruta Balears – Cadis. Anys després Defensa,  va informar que l’eco amb tota probabilitat  procedia d’un avió EA-6B Prowler de l’US NAVY en situació d’emergència.

Clouse encounters in Cantagallet
No només va haver albiraments. També va haver contactes. Per aquesta època, un conegut (que no reputat) ufòleg alcoià va declarar haver estat testimoni de l’aterratge d’una nau extraterrestre als bancals de Cantagallet. Tot i que les explicacions que va oferir l’ufòleg i la naturalesa dels fets cridaven a l’escepticisme, van ser molts els alcoians que es van acostar a la zona per comprovar in situ les evidències de la visita extraterrestre que, en essència, consistien en un grapat de pedres i matolls cremats que tant podien ser fruit dels coets turbo-propulsors d’heli líquid d’una nau alienígena com del foc descontrolat d’una paella d’arròs amb conill.

Panorama des del pont
Un dels últims ‘expedients OVNI’ ocorreguts al terme municipal va tindre lloc en una data assenyalada: el 27 d’abril de 1987. El dia de la inauguració del Pont Fernando Reig. A boqueta de nit en acabar els actes oficials amb el llançament d’un castell de focs d’artifici. Un fotògraf local va fer unes fotografies de l’efemèride i en revelar-les – oh sorpresa ! – va descobrir una sèrie de llums no identificades en les tomes.

Les fotos van despertar l’interès del periòdic Ciudad qui va obrir amb elles l’edició del diumenge 17 de maig. En la portada es declarava sense embuts que aquell era: ‘un ejemplo más, en definitiva de la existencia de OVNIS sobre la cual sigue guardándose el más absoluto mutismo oficial’ una agosarada afirmació fonamentada en una investigació encara més peregrina: ‘Las posibilidades de que el objeto de la fotografía sea un avión, un helicóptero e incluso, un globo sonda, son nulas a raíz de los comentarios que hemos recibido por parte de personas cualificadas’ Quins van ser aquells comentaris i quines aquelles persones qualificades és un enigma que, com l’origen de les llums, ha continuat d’incògnit fins als nostres dies.     

El darrer albirament
A partir del anys vuitanta del segle passat coincidint amb crisis econòmiques, tancaments de bars i llibreries i amb la marxa de Guàrdies Civils i del Regiment d’Infanteria a altres indrets, els OVNIS van anar caient en l’oblit. De fet va arribar un moment que escassejaven tant com els bolets de xop o els esclata-sangs els anys de sequera. No obstant això bussejant per Internet hem descobert a un blog el que podria anomenar-se ‘el darrer albirament’ ocorregut a Alcoi l’any 2011. Una narració en viu i en directe que pel seu interès periodístic i humà, reproduïm quasi íntegrament.

Anónimo 4 de septiembre de 2011, 3:40
Hoy, 3 de septiembre, alrededor de las 21’30 horas, mi pareja y yo mismo hemos observado un OVNI.
El lugar: Montañas de Alcoy

Una luz que en principio creíamos ser una estrella, nos ha llamado la atención solo salir de la población. Íbamos a pie hacia el coche. Emitía un resplandor increíble, tanto que se extendía hacía abajo en dos espigas. Mientras trataba de no precipitarme, pensando en Sirio (que sabía que no era) o Júpiter (planeta brillantísimo), la luz ha empezado a moverse. El cielo, tras las escasas precipitaciones de esta tarde en el norte de la provincia, estaba despejado y claro. El movimiento de la luz, que se apreciaba lentamente hacia el este, ha acabado reduciendo la intensidad hasta que de pronto ha desaparecido. El cielo, repito, estaba despegadísimo.

No es la primera vez que nos encontramos con este tipo de sucesos. Ella, que siempre ha sido escéptica, hoy ha aceptado el avistamiento. Sin duda, quien lo experimenta como lo hemos experimentado nosotros, no puede dudar que algo hay que no conocemos en nuestros cielos. En mi caso, por estar al volante la mayor parte del tiempo  este tipo de fenómenos me resulta familiar. Solo hay que observar con asiduidad los cielos para darse cuenta de hasta qué punto están presentes (los fenómenos de luces, etc.) La creencia en extraterrestres, reptilianos, etc. la dejo en manos de cada cual. Por supuesto, viendo el devenir del mundo y los sin sentidos que acometen la tierra por doquier, sobre todo a causa de los «humanos», no podemos dejar de discutir cualquier hipótesis, por descabellada que pueda parecer.

Algunes preguntes sense resposta per anar acabant
Com ha quedat expressat, d’alguna manera, el fenomen OVNI i el seu interès van anar decreixent a mida que es va trobar explicació a la majoria dels casos i que aquests van ser substituïts per altre tipus de fenòmens paranormals com l’aparició dels reality shows, l’adveniment al poder de José Maria Aznar, el naixement de Ciudadanos, etc. No obstant això encara continuen en l’aire moltes preguntes sense resposta: Què hi va haver de cert en el fenomen OVNI? Es cert, com diu la NASA, que es molt probable que es capte un senyal d’una civilització extraterrestre d’aquí a 20 anys? Procedirà d’un planeta habitat per reptilians? Qui són els reptilians? S’arrosseguen, bavegen i tenen banyes com els caragols? Que amaga la Base Aitana? Hi ha túnels a l’interior de la muntanya? I si hi ha de qui son propietat? De Telefònica, de Vodafone, de Iberdrola o de ONO? Quina classe de gent veu OVNIS? Que aparença tenen els éssers d’altres planetes?  Estudia el govern els OVNIS? Que pensa d’això Pablo Casado? Hi ha màsters en ufologia? Que ha de fer quelcom quan veu un OVNI? Hi ha possibilitat de vida intel·ligent en altres planetes? I la més important: hi ha vida intel·ligent al terme municipal?

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:
DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

ComentariosEnviar comentario