Destacados
La memoria
Rafael Simó Alós (1899-1978)
Rafael Simó Alós fue el mejor padre para Isabel-Clara Simó
Maestro durante toda su vida, tuvo, a lo largo de su carrera como enseñante, millares de alumnos en sus aulas, algunos de los cuales ocuparon lugares importantes en el ámbito nacional. En 1920 aprobó las oposiciones de Magisterio, pero más tarde pidió la excedencia para dedicarse a la enseñanza libre. Tras fundar la Academia que […]
La memoria
El día de San Mario del 97
Han pasado 23 años y todavía seguimos pagando las consecuencias de la Manifestación del Calendario
Hubo una vez un día que lo cambió todo. Han pasado 23 años y todavía seguimos con las consecuencias y sin aclararnos del todo. Me refiero al 19 de enero de 1997, día de San Mario. Que también era domingo, un domingo soleado y fresquito, como toca en enero, pero dudo que lleguemos a ver […]
La memoria
Quan Alcoi va intentar contractar els «Beatles»
La Societat l’Iris es va mobilitzar per a oferir un concert del grup de Liverpool a la ciutat
El 1965 van passar moltes coses en Alcoi i algunes molt importants. El pintor Mataix va protagonitzar l’operació “500 horas bajo tierra”, es va crear la marca de gasosa “Yola” -que va marcar tota una generació-, va tocar el segon premi de la Grossa de Nadal, amb 10 sèries del número 06989 que van alegrar […]
La memoria
Un recorregut per la història del comerç d’Alcoi
Els mercolins s’instal·laven en plena plaça d’Espanya amb els gèneres arran de terra, en modests cabassos d’espart i protegits amb uns para-sols

El dijous 1 de desembre es presentà un nou llibre, escrit ensems amb Ricardo Canalejas, sobre el nostre benvolgut comerç local, gràcies al patrocini de l’Ajuntament d’Alcoi i Mutua de Levante. Una narració mitjançant textos i imatges que recorre més de sis segles d’història, tot i que el punt fort es concentra en els segles XIX i XX, quan naix el comerç detallista tal com el coneixem actualment.

A principis del segle XIX, abans que el país es dessagnara en la guerra contra Napoleó, Alcoi amb prou faenes comptava amb uns pocs comerços. Eren temps de monopolis i regalies que no acabarien fins a l’arribada de la Constitució de Cadis, la famosa “Pepa”, que va donar pas a la llibertat de comerç i indústria.

Alcoi al llarg del segle XIX viurà una explosió demogràfica gràcies a l’arribada de veïns d’altres poblacions i es convertirà en la segona ciutat més poblada del País Valencià. Però, aquesta població s’ha de vestir i alimentar, per la qual cosa generarà una gran demanda comercial, demanda que provocarà a la vegada l’arribada de quantitat de comerciants d’altres localitats de l’Estat per a iniciar ací una nova aventura empresarial i vital, fins i tot formant vertaderes dinasties locals, com els Mestre, els Gadea, els Cano, els Orquín, els Laliga etc.

Però Alcoi també era en aquelles dates una ciutat sense infraestructures comercials: no tenia mercats ni llotges, ni escorxadors. Els mercolins s’instal·laven en plena plaça d’Espanya amb els gèneres arran de terra, en modests cabassos d’espart i protegits amb uns para-sols. Els animals eren sacrificats en ple carrer, per a escàndol del veïnat. I què dir del subministrament de llet. Era tot un problema de salut pública perquè les vaqueries compartien portal amb cases de veïns, o perquè els ramaders portaven les cabres de casa en casa per a ser munyides. La llet, tan necessària per a la cria de la infància, era un perill perquè es feia malbé de seguida. L’aparició de la llet condensada o la pasteurització de la llet fresca van acabar amb aquest problema, i van convertir la Granja Cecilia en el comerç on tot el veïnat acudia a comprar llet o els moderns iogurts.

Una espècie de “milla d’or” comercial s’articula al voltant dels carrers de Sant Llorenç, Mossén Torregrossa, Sant Francesc i Sant Nicolau: basars, ultramarins, botigues de teixits, llenceries, drogueries, farmàcies, ferreteries, sabateries, hostals i barreters. A Alcoi es podia comprar de tot i de qualsevol punt del món. Moda de París i Londres i cacau de Sud-amèrica. Les populars adrogueries d’abans donaren pas a moderns ultramarins que dispensaven cervesa que arribava en barrils des d’Estrasburg, tenien el seu propi torrador de café, la seua envasadora de vi i venien caviar a orri. Blayet inventa el pan Bimbo. Els escriptors Juan Gil-Albert, Jordi Valor i Rafael Coloma recrearan en les seues memòries aquests anys daurats del comerç alcoià.

Aquest llibre pretén rescatar, d’una forma amena i sobretot visual, el testimoniatge d’aquells comerços que han marcat petjada en la història col·lectiva d’Alcoi. El llibre es basa en una mostra seleccionada de més de 300 imatges, que recorre de forma gràfica els principals establiments comercials d’Alcoi. El llibre, tanmateix, no és únicament una recopilació de fotografies i material gràfic sinó un ampli estudi històric del comerç a Alcoi, des dels seus orígens fins a 1939, basat en un exhaustiu treball documental en l’Arxiu i l’Hemeroteca Municipal d’Alcoi.

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:

DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

ComentariosEnviar comentario