‘La invención de la naturaleza’ és una biografia d’Alexander von Humboldt que – segons he descobert llegint-la – va ser un científic visionari que va crear una nova manera d’entendre la Natura; un dels primers científics en explicar que la Terra és un organisme viu ple d’interaccions i no una suma de parts separades; un incansable viatger que va pujar el Chimborazo, que va navegar per l’Orinoco i va recórrer Siberia; un personatge de relleu al segle XVIII que va freqüentar personalitats com Goethe, Jefferson o Simon Bolívar (amb permís de Rafael Hernando Fraile) i que va influir en l’obra de científics com Charles Darwin i naturalistes com Henry David Thoreau.
El llibre que es llegeix amb l’alegria d’una bona novel·la, està escrit per la historiadora d’origen alemany, Andrea Wulf i es divideix en blocs temàtics. El primer, de caràcter biogràfic, inclou els grans trets de la vida del naturalista, els dos viatges que va realitzar per Amèrica durant els anys 1799 a 1804, el viatge per Rússia l’any 1829 i els encontres que va mantindre amb gent important com el president Thomas Jefferson o l’independentista i secessionista, alhora que patriota veneçolà, Simón Bolívar.
Nota entre parèntesi: (Durant el viatge a Amèrica del Sud aprofita per a fer un repàs en profunditat a l’imperi espanyol, a la monarquia, a la santa mare església i a l’exèrcit colonial. Si vos va el ‘a por ellos oe!’ absteniu-vos de llegir-la. O no. Vosaltres sabreu)
La segona part està dedicada a la influència que Humboldt va tindre en el món científic de l’època en general i en particular en les teories de Darwin o en el ‘Walden, o la vida als boscos’ de l’escriptor i pensador Henry David Thoreau. Així com en autors posteriors com: George Perkins Marsh el primer conservacionista dels EEUU; Ernst Haeckel filòsof alemany que va popularitzar el treball de Darwin o John Muir fundador en 1892 del ‘Sierra Club’, el primer grup conservacionista de la història.
Un llibre molt interessant carregat d’informació presentada de forma amigable i intel·ligible que ens ajuda a comprendre’ns en la mesura que entenem l’organisme superior que es rodeja i que dona sentit a moltes coses. Un llibre que potser no ens farà més savis però que conté tots els ingredients per a aconseguir-ho.