slogan tipografia la moderna
Lo + de lo más
Amb un parell d’ous!
Un recull de frases fetes que inclouen la paraula ou acompanyades d’un exemple clarificador
Enrique Peidro - 25/06/2015
Amb un parell d’ous!

La nostra llengua és molt rica en frases fetes i dites populars. Ací vos en deixe unes quantes amb un denominador comú: totes inclouen la paraula ou i van acompanyades d’una situació actual que serveix per a exemplificar el seu significat.

Costar un ou
Això és el que tindrem que pagar entre tots els alcoians i alcoianes per les obres de La Rosaleda, gràcies a la cabuderia de Jordi Sedano. Encara no sabem ni quan ni com, però el que sembla segur és que, més prompte que tard, caldrà desfer i tornar a fer allò que ja se sabia que estava mal fet des d’un bon començament.

Bufar-me un ou
Pràcticament tots els alcoians, en algun moment de les nostres vides, hem demanat a crits a Canal 9 que ens ho fera… Ara ja no existeix Canal 9, però hi ha rumors que, amb el nou govern, tornarà a posar-se en marxa. Ens continuarà bufant un ou Canal 9 quan funcione baix el comandament de Ximo Puig i Mònica Oltra?

Assemblar-se com un ou a una castanya
Les promeses que tots els partits fan en temps de campanya electoral i el que després es compleix durant la legislatura no té res a veure. Jo propose que, sistemàticament, als programes electorals s’incloga la següent advertència, tal i com es fa en alguns llibres i pel·lícules: “qualsevol semblança amb la realitat serà pura coincidència”.

Quedar-se com un ou que sua:
Així és com es queden els polítics després de les eleccions, quan afirmen que són els guanyadors de la jornada,  a pesar d’haver perdut un munt de vots i escons. No tenen cap problema en seure davant els micròfons de la premsa i la ràdio, i soltar per la seua boqueta una sèrie de tonteries redactades abans dels comicis, i quedar-se tan tranquils.

Quedar-se en un ou en cada mà
Em sembla que d’aquesta manera és com s’han quedat els membres de Guanyar Alcoi després que Toni Francés anuncià que governaria en solitari i en minoria. Se les prometien molt felices després de les eleccions, en veure que havien tret 5 representants al consistori, ni més ni menys, amb la qual cosa els pertocava una quota important de poder, però l’anunci de l’alcalde acabà amb les seues il·lusions d’ocupar càrrecs de govern.

No tindre ous
Actitud pròpia i comú entre molts dels directius de l’Associació de Sant Jordi. En lloc de ser valents i prendre una sèrie de decisions importants en uns quants dels temes ‘calents’ (calendari, incorporació de la dona, alardo…) miren cap a un altre costat i deixen que pase el temps, a vore si escampa… I quan hi ha hagut algun membre amb ous suficients per proposar canvis importants, la resta no han tardat en tallar-li’ls i convertir-lo en un ‘castrati’ (o expresident).

Tindre uns ous com a llimes
Per a aquesta expressió se m’acudien prous situacions, com per exemple els ous que té Rafa Miró per  no dimitir immediatament després de veure els catastròfics resultats que obtingué el PP en les darreres eleccions. O els que ha tingut Toni Francés per decidir governar en solitari, sabent que això provocaria el cabreig i la rancúnia de la resta de partits, especialment Guanyar Alcoi… Però no, finalment he decidit que els que sí que tenen uns ous com a llimes són els responsables d’aquesta web, Tipografia La Moderna, per publicar reincidentment els  articles d’un escriptor aficionat, vulgar i desinformat com jo. I també els ous que teniu els centenars de lectors que llegiu aquests disbarats que se’m passen pel cap.

Fins ací les que jo he pogut recopilar ¿Se vos en acudeixen d’altres? Ara vos anime a utilitzar els comentaris de baix per ampliar el catàleg d’expressions valencianes amb la paraula ou. A veure si aconseguim escriure’n un ou! (mira, ja en tenim una altra)

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:
DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

ComentariosEnviar comentario