slogan tipografia la moderna
Punto de vista
Apunts electorals
Molta gent de 40 anys o més han deixat de votar al PSOE des de fa 4 anys i al PP en l'actualitat
Ximo Cardenal - 28/05/2015
Apunts electorals

Per fer una valoració dels resultats electorals s’ha de tenir present que han canviat alguns paradigmes presents al llarg de la etapa democràtica. Molta gent de 40 anys o més han deixat de votar al PSOE des de fa 4 anys i al PP en l’actualitat. No els han votat decebuts pel rastre d’enganys, corrupció i barra dels dirigents polítics. En canvi, ha participat una borsa de votants joves i sectors marginals que no participaven abans i que se senten atrets per noves propostes de canvis socials que els dóna il·lusió malgrat un futur molt negre.

A més a més, l’Ajuntament d’Alcoi s’ha catalanitzat, no perquè siguen independentistes!!!, sinó per la fragmentació del vot i l’aparició d’un ventall de partits que obligarà a fer aritmètica política.

Començaré pel que pot sentir-se més satisfet amb el resultat electoral: GUANYEM ALCOI, la plataforma ciutadana on s’han integrat membres d’associacions, activistes socials, EU i PODEM.
Aquests són els que han arreplegat una part important del vot cabrejat. Esquerra Unida ha fet bé integrant-se en el projecte; no més cal fixar-se en els resultats a l’estat i al País. Personalment hem sap molt greu. El que ha «tirat del carro», en quan a vots, ha estat PODEM. Sols hem de veure el resultat autonòmic a Alcoi: 17,91% PODEM i 6,33% EU. Espere que puguen formar govern amb el PSOE i que porten il·lusió i un programa que resolga problemes reals: habitatge, desnonaments, pobresa energètica, ajut a la petita empresa, una ciutat neta i sostenible que pense en els vianants, evitar destrosses ambientals, salvar l’Aqüífer del Molinar, ..

El PSOE ha guanyat les eleccions i estan molt contents, però és una de les dues franquícies, juntament amb el PP, en perill. Té un millar de vots menys que el 2007, que no està mal en la que li està caient a tot arreu. Els vots guanyats ara en relació al 2011 són els que va perdre a favor de COMPROMÍS i ara els ha recuperat. El pacte, fins al final, amb EU li ha ajudat a consolidar la figura de Toni Francés , tot el contrari del que ells pensen. Espere que tinguen trellat i pacten un govern de progrés que encoratge el poble d’Alcoi.

Els amics nacionalistes de COMPROMIS han sofert un sotrac, perdent el 6,92 % dels vots respecte del 2011 que han retornat d’on venien. L’envit entre els nacionalistes i l’Alcalde, amb la ruptura del pacte, ha fet molt mal al partit. I ,a més a més, la dimissió de Rafa Carbonell sense donar una explicació raonable ni creïble, va donar imatge de poca seriositat. És, precisament, el contrari del que tan laboriosament s’havia llaurat al llarg dels anys. Els resultats autonòmics han estat molt bé, frec a frec amb PODEMOS i PP a Alcoi ,si bé s’ha tirat del ganxo de la mediàtica Mónica Oltra, que no és nacionalista. En fi, com deia la pel·lícula «Ningú no és perfecte».

La baixada en vots del PP era previsible, però no la desfeta espectacular : 8473 vots respecte el 2011, i la increïble xifra de 11909 vots en relació a l’any 2007. Tres consideracions: 1) El Sr Peralta va dur el partit amb ma de ferro, posant-lo incondicionalment al costat del sector zaplanista, i quan aquests van perdre influència dintre del PP, els va deixar tirats enmig del desert. 2) L’esmicolament del partit al llarg de la legislatura a Alcoi, amb l’eixida, entre altres, del Sr Sedano, així com els casos diaris de corrupció 3) Donar com explicació del fracàs, que els ha afectat les retallades socials: educatives, sanitàries i assistencials, que ja eixim de la crisi i que no ho han explicat bé, no és de rebut. Mentre uns paguen i/o sobreviuen com poden, altres estan omplint-se les butxaques. Ja sabem d’on vénen els vots que han perdut: de la indignació.

CIUTADANS ha entrat molt fort a l’Ajuntament, gairebé 5000 vots, però l’èxit era previsible ja que sols han hagut d’obrir el sac i esperar l’entrada de vots del PP, encara que hi ha votants joves que creuen amb el projecte de Albert Ribera. No se sap molt bé si el Sr Sedano ha dut un bon grapat de vots o ha pujat damunt l’onada de CIUTADANS, però els resultats a l’Ajuntament i en les autonòmiques a Alcoi no varien gaire. Cadascú que traga les seues conclusions.

Voldria dedicar unes paraules a UP y D : les errades estratègiques es paguen molt cares, i no pactar amb CIUTADANS sense preveure tot el recolzament que hi havia al darrere, els ha dut a la marginalitat, atès que comparteixen el mateix espai polític.

I finalment, CANVIEM ENTRE TOTS: la vostra candidatura ha estat valenta, i amb un resultat acceptable, però la vostra franja social estava en GUANYEM ALCOI. Si feu números veureu que sumant els vostres vots a GUANYEM ALCOI , els residus de la Llei d’Hont haguera donat un regidor més a GUANYEM i un menys al PSOE.

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:
DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

ComentariosEnviar comentario