Destacados
Punto de vista
El valor de Nuria Martínez
La primera festera alcoyana deja la Fiesta tras jugar un papel fundamental en la apertura del debate sobre la participación femenina
La festera se convirtió en la Rosa Parks de ese reducto masculino que eran en 1997 los Moros y Cristianos de Alcoy
Esta es una historia de valentía cívica. En 1997, una mujer debía armarse de mucho (muchísimo) valor para ponerse un traje de Alcodiano y hacer el recorrido de la Entrada con su filà. Nuria Martínez abrió el camino en solitario y se convirtió en la Rosa Parks de ese reducto masculino que eran por entonces […]
Punto de vista
Punt final
Per mi ja és tard, he deixat la filà Alcodianos després de 23 anys. Les properes festes, siguen quan siguen, el meu trage, el que he vestit des de 1997 es quedarà a l’armari…
FOTO: Juani Ruz
La meua arribada a la Festa va ser un poc inconscient, no sabia que obria una porta, o més bé una escletxa, d’un camí que no pensava tan llarg i enrevessat. Jo era una jove de 25 anys que sols volia participar en les festes del seu poble, igual que ho feien els seus amics […]
Punto de vista
Alguns comentaris al voltant de la peatonalització del centre d’Alcoi
Els projectes d'aquestes dimensions requereixen de debats polítics profunds
FOTO: PACO GRAU
Ja la tenim ací. Fent una notable demostració de determinació política, el govern de l’Ajuntament d’Alcoi (PSOE) ha aplicat un pla de peatonalització que suposa el tancament al trànsit rodat d’un grapat important de carrers del centre de la ciutat. Ja s’han dit moltes coses al respecte (vegeu, sobretot, l’article del regidor de Guanyar, Pablo […]
Punto de vista
‘Començar de nou, però no de zero’. La fulla de ruta del PSPV
Les agrupacions socialistes s’han de dinamitzar, però sobretot han de ser un instrument que aproxime els problemes de la ciutadania a les institucions

Amb la frase ‘començar de nou, però no de zero’ de la recentment desapareguda Carme Chacón donava començament Ximo Puig a un nou període en el PSPV. L’objectiu de la nova executiva nacional està clar: el govern de Botànic no pot ser un parèntesi. L’actual gabinet valencià ha de ser el començament d’un temps de progrés.

Els socialistes valencians tenen postulats molt amples i trobar la unitat des de la diversitat d’idees és un punt molt propulsor. Amb aquest s’aconsegueix arribar a gran part de la societat valenciana. Sense ell, es poden passar anys en l’oposició demostrant que es miren més a un mateix que a la ciutadania que pretenen governar. Malgrat que per a alguns és postureig, Puig ha apostat per la integració. No tan sols la integració de l’adversari en les primàries, sinó la de les diferents sensibilitats. Els anys diran si l’aposta ha estat encertada.

Pel que fa al partit de cara a dins, els diferents períodes de primàries viscuts donen un repte fonamental: s’ha d’aconseguir fer que tots els militants es troben part de l’activitat del partit de manera continua. Que siguen còmplices amb el seu activisme pel canvi. Han de protagonitzar el debat, la creació d’idees, les fulles de ruta, etc. El militant ha de ser i s’ha de sentir protagonista del èxits i de les decisions del PSPV. Entre tots cal buscar discussions fecundes, no debats estèrils i personalistes. Si s’aspira a ser el partit que replegue la majoria del recolzament de la societat valenciana, ha de ser un partit integrat en la mateixa i els militants són fonamentals en este àmbit.

Les agrupacions socialistes s’han de dinamitzar i aportar idees a tots els nivells del partit, però sobretot han de ser un instrument que aproxime els problemes de la ciutadania a les institucions. A banda d’aquest objectiu, les agrupacions locals han de ser fonamentals per arribar a molts governs municipals.

Alhora, cal trobar un encaixament entre el PSPV i el PSOE on tots dos es reforcen mútuament. Puig i Sánchez, legitimats per la militància, s’han d’entendre. Un punt d’encontre pot ser l’aposta per l’Espanya plurinacional. Després de les primàries, la connexió entre els líders territorials i el federal ha de ser d’enteniment. Un partit unit podrà aportar més a la societat que un partit en disputa interna.

Els reptes del PSPV, que ara gestiona -com es vocació quasi natural dels socialdemòcrates- l’administració autonòmica, passen per donar resultats als actuals problemes de la ciutadania. S’ha de lluitar per una completa agenda valenciana. La millora del fiançament autonòmic, la vertebració del territori, la creació d’ocupació, les garanties de l’Estat del Benestar, etc.

El diàleg ha de ser un dels fonaments del talant de la nova executiva dels socialistes valencians. Vivim en temps de pactes i acords. Amb Compromís i EUPV, el PSPV pot trobar molts punts d’encontre. També amb Podem i, en alguns casos, amb Ciutadans. No obstant això, el diàleg més important és el que ha de tindre en la societat valenciana.

Tota una gestió destinada al gran propòsit del PSPV: fer un país amb oportunitats d’ocupació i amb els drets bàsics garantits en totes les parts del territori. Un país valencianista, que defense les singularitats del territori trobant un encaixament en un marc federal que no limite els drets de ciutadania. Un país on tinguen lloc totes les generacions i tot els modes de vida. Un país tolerant que respecte la diversitat, on tothom tinga el seu lloc. Un país obert al món, que continue sent terra d’acollida i d’intercanvi.  Un “petit país de la mediterrània” -com defineix Puig- que vol créixer i donar als ciutadans un context de vida sense desigualtat, amb garanties i drets consolidats per desenvolupar un projecte de vida.

Cal continuar posant les basses del País Valencià, convencent, acordant i dialogant.

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:

DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

ComentariosEnviar comentario