Destacados
Punto de vista
Planys de l’alcoiania
Soms els alcoians (i les alcoianes també) uns ploramiques? Passem la vida plorant per un esplendorós passat que no ha de tornar? És un plany aquest constant, o pel contrari, és fruita de segons quina temporada? Sense cap ànim de setciències, analitzarem la qüestió, sense passar-nos-en
Foto: Lola Jordà
Qui açò escriu no és partidari, gens ni mica, d’engegar retòriques aduladores de la nostra ciutat, a la menor ocasió i sense vindre a compte de res. Déu me’n guard de fer-ho! D’ací, però, a anar a l’altre extrem de les coses, i evocar, dia rere dia, una gloriosa ciutat d’antuvi, de la qual només […]
Punto de vista
Lo importante era ganar. Una pseudocrónica del Alcoyano – Badalona
Los efectos ópticos y nuestras actitudes siempre nos juegan malas pasadas.
No me gustaría parecer un abuelo cebolleta, contando las mismas batallitas siempre y recordando a los parroquianos: ¿veis?, tenía razón. Pero el partido de ayer contra el Badalona demuestra que estamos muy lejos de nuestro mejor nivel. Yo dije lo que creo: vale la pena rebajar las expectativas y en caso de que el grupo […]
Punto de vista
Alcoi, la ciutat dels prodigis
Ens fa pena pensar en els esfereïdors casos de dones que, any rere any pateixen el càstig per haver-se atrevit a pagar fulla
Foto: Armando Jordá Vila
A Alcoi estem vivint canvis en la festa, esta és la nostra opinió sobre com van les coses. Quant al número de dones de ple dret, que l’ASJ sempre es nega a donar-nos, calculem que ara mateix són unes 150, cosa que ens sembla un gran canvi si ho comparem amb les tres dones que hi […]
Punto de vista
Els reptes del nou PSOE
El partit que va posar les bases de l’Espanya actual ha de redefinir el seu projecte de futur

El moment que viu el PSOE i el nou líder Pedro Sánchez és tant complex com decisiu. S’han d’actualitzar per tornar a il·lusionar. Limitar el debat, i algunes decisions, a líders o als relats basats en l’etiquetatge fàcil seria una mostra d’autisme polític. Mirar-se més a un mateix que a la societat que aspiren dirigir no és una bona idea.

No poden caure en eixos errors bàsics de nou. La vocació gestora de la socialdemocràcia ha de vindre des d’un raonament previ molt ampli i allunyat dels simplismes, dogmatismes o les mentides. Anirem a allò rellevant, no a allò anecdòtic.

La socialdemocràcia ha de crear una societat en que la vida digna estiga garantida. L’Estat del Benestar, com a redistribuïdor, és una ferramenta utilíssima, així com l’aposta en drets i llibertats. L’altre gran bloc de treball és la igualtat d’oportunitats, on també influïx l’Estat del Benestar. Aquesta ha de garantir que tots puguen dur a terme un projecte de vida.

El partit que va posar les bases de l’Espanya actual ha de redefinir el seu projecte de futur. Als 80 i principis del 90 les infraestructures de l’Estat del Benestar (sanitat, pensions i educació, i als anys de Zapatero la Llei de Dependència i la reforma de les anteriors) van donar resposta a les exigències de la ciutadania. A més, l’economia va travessar un període de modernització i adaptació al món global. L’entrada a la Unió Europea i l’aposta clara per aquesta institució van allunyar el país d’un clima de tancament.

Alhora, la recent democràcia va evolucionar cap un sistema instal·lat en la mentalitat de la gent que era capaç de donar resposta als problemes. Van cometre erros i decisions que desagradaven a curt termini, però que al llarg esdevindrien encertades. Estat del Benestar, Europa, modernització de l’economia i Democràcia. Els reptes van ser solucionats: Espanya va canviar.

La frase que tant pronunciava Zerolo, que definia el PSOE com el partit que més és pareix a Espanya, ha de continuar vigent. Els anys de Zapatero ho va estar, tant per als drets civils com per a la qüestió territorial (intent i aposta per l’Estatut). Calia extrapolar la realitat social, reflectir-la i millorar-la. Així es van abordar assumptes com els drets LGTBI, la igualtat de gènere, etc.

Ara cal que Pedro Sánchez plante cara als problemes que afecten a la realitat de la ciutadania espanyola. Més enllà de lemes. Que els redefinisca i que torne a l’objectiu de ser el partit que més es parega al país per tal de fer que desapareguen les desigualtats. La societat es mostra més diversificada amb una realitat sociodemogràfica distinta, més fragmentada i amb problemes més concerts.

Cal reformar tot l’establert perquè s’ha quedat vell. No dóna respostes útils. Cal donar solucions als nous reptes. L’Estat del Benestar ha d’oferir una agenda social més moderna i més redistributiva. L’economia s’ha d’adaptar al futur, a un futur global,  i no pot subordinar la societat, sinó complementar-la. I els drets dels treballadors no es poden devaluar.

La democràcia ha d’augmentar en qualitat. No es pot permetre la corrupció ni les polítiques que no donen resposta als problemes de la gent. Els canals de comunicació han de ser més amples. Hem de deixar evolucionar a la democràcia. Europa, agermanada amb l’austeritat, s’allunya molt d’una Europa Social perceptible per la gent. S’ha d’apostar per una agenda de la ciutadania que s’aprope a la globalització de la Justícia Social que exposa Susan George.

Ha de tindre un partit unit entorn les sueus finalitats. Un PSOE que demostre convicció en allò que diu. La convicció és el primer pas per convèncer. Un PSOE que demostre vocació de gestió i que governe. El facta, non verba (fets, no paraules) continua sent la millor forma de connexió en la gent. Ximo Puig ha demostrat el seu talant socialdemòcrata i reformista amb, per exemple, la reuniversalització de la sanitat, les beques salari, els plans de retorn o els fons de cooperació municipal.

Hi ha un PSOE molt viu, amb moltes idees. Un partit útil als poders executius en els que està i útil també als legislatius on no governa. Un partit que creu i empra les institucions. No pot perdre’s en els detalls. Ha de ser el partit que millor represente la diversitat social espanyola per dissenyar un país amb un Estat garant d’una vida digna i de la igualtat d’oportunitats. Un partit, com es obvi, a l’esquerra en totes les seus decisions. Amb la reformulació dels reptes del PSOE s’iniciarà la nova socialdemocràcia.

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:

DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

Comentarios