slogan tipografia la moderna
Punto de vista
Homo Sapiens?
El terrorisme, la inferioritat moral i humana de l’altre sempre és l’excusa perfecta per acabar amb ell, per a la depredació dels seus territoris i recursos
Rafael Calbo - 27/07/2014
Homo Sapiens?

La història de l’autoconsciència de l’ésser humà ha anat construint-se sobre la base que som especials, que som els elegits per Deu, que som més intel•ligents que la resta de les espècies. La terra dominada per aqueixos éssers especials era el centre de l’univers i tots els planetes giraven al seu voltant, una teoria geocèntrica que va ser refutada primer per Copernico i després, de manera contundent, per Galileo. Una gran decepció per a una humanitat que s’havia passat quinze segles amb la idea que un lloc habitat per la criatura elegida necessàriament havia de ser el centre de tot.

L’estudi científic dels nostres avantpassats també ha estat influenciat peruna idea egocèntrica. A finals del segle XVIII el naturalista alemany Blumenbach va organitzar la primera col•lecció científica de cranis humans. Altres científics de l’època també van organitzar les seues pròpies col•leccions amb restes de diferents parts del món, catalogant-les amb races i subraces humanes amb una escala biològica i social. Així van nàixer races culturalment més “elevades” i altres “degenerades” o “inferiors”. En les primeres estaven, com no, els europeus i en les últimes els natius d’Austràlia i els hotentots de Sudàfrica, entre altres. Les restes de neandertals eren, segons la idea predominant en aquella època, morfològicament estadis intermedis entre els primers simis i aquestes subraces humanes. Van tindre que passar molts anys d’intensa investigació perquè es produïra un canvi d’aquest concepte menyspreadorde determinades races i se situara a la important població prehistòrica neandertal en un context més pròxim a la nostra espècie, homo sapiens . Ara se sap que els neandertals tenien, per exemple,la mateixa capacitat per a la parla que nosaltres, com diu José María Bermudez de Castro codirector de les excavacions d’Atapuerca, un xiquet neandertal podria ser educat en una família actual i podria aprendre el nostre llenguatge, escriure com qualsevol dels nostres fills i, amb el pas del temps, es podria matricular a la universitat. Fins ara es pensava que la major superioritat intel•lectual del homo sapiens podria haver sigut la causa de la desaparició del neandertal, comencem a entreveure que és possible que la vertadera raó siga la nostra major capacitat depredadora –capaç d’acabar amb especies i ecosistemes– la que va arraconar a Gibraltar als últims neandertals, lloc on s’ha especulat que van subsistir fins a la seua desaparició.

Veiem, ara també, com s’està massacrant impunement a la població palestina amb l’anuència dels estats europeus i el suport de l’estat nord-americà. L’escriptor Rafael Narbona descriu al seu blog com les SS, la Wehrmacht i la Policia van sufocar l’alçament del gueto de Varsòvia en 1943, utilitzant carros blindats i artilleria, els civils polonesos observaven l’espectacle des d’un lloc segur, celebrant les morts. Igual que fa ara el govern israelià, las autoritats alemanyes argumentaven que combatien contra perillosos terroristes. El terrorisme, la inferioritat moral i humana de l’altre sempre és l’excusa perfecta per acabar amb ell, per a la depredació dels seus territoris i recursos. Moltes vegades ens hem preguntat com podia la societat contemporània de l’Alemanya nazi romandre impassible davant l’extermini del poble jueu. Ara es podem fer la mateixa pregunta, la gran paradoxa és que en aquests moments el poble jueu és l’exterminador. I és que intuïm una veritat fosca en el nostre interior més insondable que ens paralitza de l’espant que ens produeix, som una espècie extremadament depredadora que arrasa i destrueix tot el que té al seu voltant, una destrucció que inevitablement acabarà amb nosaltres mateix en un temps rècord si ho comparem amb altres especies que han dominat la terra. No és suficient fer tímids esforços racionals per contrarestar aqueixa força salvatge, és necessari la mobilització intel•ligent organitzada d’una gran part de la població per intentar aplacar els instints més depredadors de molts poders actuals.

1-Aguirre, Emiliano, et al. El campo de las ciencias y las artes. La humanidad primitiva. Ed. Bilbao Vizcaya, Madrid 1998.
2-Bermudez de Castro, José María. La evolución del talento. Cómo nuestros orígenes determinan nuestro presente. Ed. Debate, Barcelona 2010.

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:
COMENTARIOS

  1. Juan Pareja Sánchez says:

    Cuestionar nuestro comportamiento como especie, aparte de loable, es lo más digno del ser humano, pero desear que la razón (que siempre ha estado del lado del fuerte, del poderoso, del importante) cambie de bando y la conciencia universal sea lógica y justa y que no se permita matar con ninguna excusa, sigue siendo una utopía que consigue que yo, cada día reniegue un poco más de mi condición humana porque, permítaseme la cita de Vladimir Herzoc «cuando perdemos la capacidad de indignarnos con las atrocidades practicadas contra otros, perdemos también el derecho a considerarnos seres humanos civilizados»

DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

Comentarios



Enviar comentario