Destacados
Punto de vista
Punt final
FOTO: Juani Ruz
La meua arribada a la Festa va ser un poc inconscient, no sabia que obria una porta, o més bé una escletxa, d’un camí que no pensava tan llarg i enrevessat. Jo era una jove de 25 anys que sols volia participar en les festes del seu poble, igual que ho feien els seus amics […]
Punto de vista
Alguns comentaris al voltant de la peatonalització del centre d’Alcoi
Els projectes d'aquestes dimensions requereixen de debats polítics profunds
FOTO: PACO GRAU
Ja la tenim ací. Fent una notable demostració de determinació política, el govern de l’Ajuntament d’Alcoi (PSOE) ha aplicat un pla de peatonalització que suposa el tancament al trànsit rodat d’un grapat important de carrers del centre de la ciutat. Ja s’han dit moltes coses al respecte (vegeu, sobretot, l’article del regidor de Guanyar, Pablo […]
Punto de vista
Pepito, enciclopédico y pionero
José Luis Sanz impulsó aventuras radiofónicas innovadoras y fue un apasionado de todo tipo de músicas populares
José Luis Sanz y Camilo Sesto, una amistad que se mantuvo a lo largo del tiempo
Hubo un tiempo lejano en el que resultaba prácticamente imposible entrar en un taller o en una empresa textil alcoyana sin escuchar las emisiones de Radio Pepito. Era un proyecto radiofónico estrictamente local con el que José Luis Sanz, fallecido la pasada semana, se anticipaba al modelo actual de las radiofórmulas. Detrás de este éxito […]
Punto de vista
La alcoiania en els temps del còlera (12): l’apoteosi del docte cagalló
Cròniques del coronavirus a la industriosa ciutat del Serpis
Pep Jordà, 10/04/2020

Tercera setmana de confinament. Places i carrers han quedat, pràcticament, deserts d’essers humans; la qual cosa ha afavorit la presència de dues noves classes d’espècies que les han colonitzades: Els animals salvatges i els doctes cagalló.

Per a lo dels animals no calen més explicacions. Ve als titulars dels diaris: ‘Los animales salvajes  se adentran en los centros urbanos para explorar ecosistemas que un día habitaron’ ‘Los pavos salvajes se lucen en el centro de Oakland (California)’. ‘Los jabalíes, que viven refugiados en Collserola, bajan hasta el centro de Barcelona y se dejan ver más relajados que nunca hurgando en los parterres’ ‘En Ventanueva (Cangas de Narcea, Asturias), un oso aprovecha la noche para saltarse la cuarentena’

Per a lo dels doctes cagalló potser cal una petita reflexió, malgrat que la seua existència es remunta molt temps abans del coronavirus. ¿Qui no ha patit a casa, al carrer, al treball les prolixes explicacions d’eixos tipus -solen ser mascles- que semblen una espècie de barreja entre el ‘Doctor Liendre, que de todo sabe y de nada entiende’ i el ‘Capitán Araña que primero te lía y después te engaña’?

Doncs aquests ‘enterats’ que ho sabent tot de tot i que tot ho poden, aprofitant que les persones saberudes i de trellat estan a lo que estan (a vore si aconsegueixen treure’ns la mà del carabassí) han aprofitat el buit deixat en xarxes socials, fòrums d’opinió, tertúlies etc. per viure el seu apogeu. El minut de glòria; ara que estem ociosos i fàcils per a qualsevol cosa que ens distrega un poc.

No és difícil distingir-los. Son aquells que comencen els posts dient; ‘jo no soc de cap partit però…’. Els que, quan es va decretar l’estat d’alarma, deien al govern que ‘España no debe detenerse’ i demanaven treure ‘las restricciones a establecimientos comerciales para que puedan desarrollar su actividad igual que farmacias o tiendas de alimentación’ i que ara l’acusen de no actuar amb determinació.

Eixos, que tenint el coneixement just per passar el dia, parlen com si foren capaces d’aconseguir en plena crisi del COVID-19 (quan tot el món intenta pixar al mateix temps, recordeu la Plaça de Dins la nit de Sant Jordi) tot el material sanitari que calga i organitzar la logística necessària per portar-lo de Xina a Castelló. És un dir.

I els que sense saber distingir un virus d’un bacteri se senten autoritzats per parlar de microbiologia, de l’origen del COVID-19, de la velocitat de transmissió i de les mutacions que sofrirà. Que sense distingir l’ibuprofè del paracetamol plantegen alternatives de curació, aborden solucions per a la problemàtica dels autònoms, perquè que els camioners pugen menjar un plat de calent i perquè la industria turística recupere la seua pujança. Tot alhora i sense despentinar-se.

Farem un bé a la humanitat en general si cadascun de nosaltres, després d’una saberuda explicació d’un d’aquests doctes Cagalló,  els recordem les sabies paraules d’Antonio Machado que deien: ‘Si cada español hablara solo de lo que sabe, se haría un gran silencio nacional que podríamos aprovechar para estudiar’. O les que Richard Gere li va dir a Brooke Adams en la preciosa pel·lícula ‘Días del Cielo’, ‘Hay un día que despiertas y te das cuenta que no eres el más listo del mundo’. I si no aquelles altres de l’Eclesiàstic: ‘per molt pensar es tenen malsons, i per molt parlar es diuen tonteries’.

Com probablement no entendran la indirecta, el més aconsellable és  que tal i com el seu cognom Cagalló proclama, es enviar-los a cagar o a la merda a fer ratlles. Això si, sense acritud  amb tot el carinyo i comprensió del món.

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:

DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

ComentariosEnviar comentario