Destacados
Punto de vista
Punt final
Per mi ja és tard, he deixat la filà Alcodianos després de 23 anys. Les properes festes, siguen quan siguen, el meu trage, el que he vestit des de 1997 es quedarà a l’armari…
FOTO: Juani Ruz
La meua arribada a la Festa va ser un poc inconscient, no sabia que obria una porta, o més bé una escletxa, d’un camí que no pensava tan llarg i enrevessat. Jo era una jove de 25 anys que sols volia participar en les festes del seu poble, igual que ho feien els seus amics […]
Punto de vista
Alguns comentaris al voltant de la peatonalització del centre d’Alcoi
Els projectes d'aquestes dimensions requereixen de debats polítics profunds
FOTO: PACO GRAU
Ja la tenim ací. Fent una notable demostració de determinació política, el govern de l’Ajuntament d’Alcoi (PSOE) ha aplicat un pla de peatonalització que suposa el tancament al trànsit rodat d’un grapat important de carrers del centre de la ciutat. Ja s’han dit moltes coses al respecte (vegeu, sobretot, l’article del regidor de Guanyar, Pablo […]
Punto de vista
Pepito, enciclopédico y pionero
José Luis Sanz impulsó aventuras radiofónicas innovadoras y fue un apasionado de todo tipo de músicas populares
José Luis Sanz y Camilo Sesto, una amistad que se mantuvo a lo largo del tiempo
Hubo un tiempo lejano en el que resultaba prácticamente imposible entrar en un taller o en una empresa textil alcoyana sin escuchar las emisiones de Radio Pepito. Era un proyecto radiofónico estrictamente local con el que José Luis Sanz, fallecido la pasada semana, se anticipaba al modelo actual de las radiofórmulas. Detrás de este éxito […]
Punto de vista
Les dones de la festa d’Alcoi en números
Analitzem el nombre de dones en la festa d’Alcoi, assenyalem com estan canviant les coses en estes festes tradicionals per mostrar que encara queda molt de camí per arribar a la igualtat
Fonèvol, 12/05/2019
Foto: Paco Grau

Pels volts del 23 d’abril se celebren les festes d’Alcoi, declarades d’interés turístic internacional, que estan modificant-se lentament per admetre la participació de les dones.

Una de les bones notícies és que unes 33 dones han fet esquadra enguany, això suposa un 5,8 % del total de persones que han gaudit d’eixa formació. L’esquadra és una forma destacada de formar part de les festes.

Una altra formació important en què les dones estan participant des de 2015 és la Diana. Durant les festes de 2019, un 10,7 % de les persones que han participat en la Diana eren dones. En la Gloria, que és una formació mixta, hi ha hagut un 14,3 % d’adultes i un 17,9 % de xiquetes.

Una dona ha dirigit l’himne de festes, honor del qual han gaudit 5 dones des del començament en 1965 (54 anys).

Participants en el concurs de sergents: dos, les primeres en la història de la festa. No han aconseguit guanyar el concurs, però ja és rellevant haver participat en un concurs la primera celebració del qual va ser en 1967 (fa 52 anys). La figura de sergent té, en la normativa festera, el mateix tractament que els capitans i els alferes.

Quant a la directiva de l’Associació de Sant Jordi, organitzadora de les festes per delegació de l’ajuntament, de la qual es coneix l’existència reglamentada des de 1883 (fa 136 anys), el nombre de dones amb vot és zero. Si incloem a les persones sense vot, com que una dona n’és l’assessora artística, hi ha un 1,6 % de dones. L’assessora artística és la segona dona que forma part de la junta directiva de l’Associació en tota la història de la festa d’Alcoi, ja que fa uns anys hi va haver altra dona sense vot, la cronista. Cal dir que el nombre de associats d’esta associació és de 10.000, quasi un 17 % del cens alcoià.

El número de dones de ple dret a les filaes és difícil de calcular: les nostres dades depenen de la informació que rebem a les xarxes socials i ni l’Ajuntament d’Alcoi ni l’Associació de Sant Jordi ens ha informat mai sobre el tema. Segons els periòdics, el número total de festers majors d’edat este any és de 4.335, i pensem que 242 són dones, el que dona una xifra rècord del 5,6 % del total. És una xifra encara lluny del 50%, però és molt important. De fet, hi ha uns 6.000 festers si comptem altres categories com festers de mitja fulla, estudiants o jubilats i el percentatge de dones és encara menor.

Quant a les dones que pertanyen a una filà per ser família d’un fester, que poden eixir amb un uniforme, però no votar en les assemblees, enguany n’han participat més de 1.500.

Ara és cosa vostra decidir si hi ha igualtat.

Fonèvol

#donesalafesta

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:

DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

ComentariosEnviar comentario