Destacados
Punto de vista
No sols Radetzky
Llestos per novament deixar-nos encisar, llestos per novament trobar nous colors sobre la mateixa pintura, i llestos per complir novament amb una tradició d’anys. La sala de concerts més daurada i més famosa del globus, on un dia vaig tenir el plaer de trepitjar i fer sonar al meu millor amic, obria les portes un any més al món. El final era més que conegut el d’aquesta història, però pot ser el que hi passés al mig despertaria més interès.
Amb el passat concert d’any nou, i com amb tants altres, i els que hi queden, ens topem de nou amb el centenar de crítiques sobre la direcció de qui es puja al podi. Com mou la batuta, si porta o no la partitura al davant o si fa floritures amb els gestos. Molt més […]
Punto de vista
Recortes de recorrido y enfermedades de crecimiento
Una reflexión sobre la polémica en torno a los cambios en la Cabalgata y el Bando Real
FOTO: PACO GRAU
Tenemos entre manos una fórmula de éxito incontestable: la Cabalgata de Reyes Magos y el Bando Real de Alcoy. El modelo actual, diseñado en los años 80 del pasado siglo por el ayuntamiento de Pepe Sanus, funciona como un cohete desde hace más de 30 años y se ha convertido en un motivo de orgullo […]
Punto de vista
¡Bares, qué lugares!
Una divagación sobre urbanismo, casco histórico y hostelería
FOTO: PACO GRAU
A lo largo de los últimos 40 años, los alcoyanos hemos podido disfrutar de innumerables proyectos para recuperar nuestro casco antiguo, hemos asistido a decenas campañas para reactivar el centro histórico y hemos visto a políticos de todos los colores anunciar la inminente rehabilitación del corazón de la ciudad.
Punto de vista
De Independentia
Punto de vista
Hogwarts
Punto de vista
A por ellas !
Punto de vista
Les dones de la festa d’Alcoi en números
Analitzem el nombre de dones en la festa d’Alcoi, assenyalem com estan canviant les coses en estes festes tradicionals per mostrar que encara queda molt de camí per arribar a la igualtat
Fonèvol, 12/05/2019
Foto: Paco Grau

Pels volts del 23 d’abril se celebren les festes d’Alcoi, declarades d’interés turístic internacional, que estan modificant-se lentament per admetre la participació de les dones.

Una de les bones notícies és que unes 33 dones han fet esquadra enguany, això suposa un 5,8 % del total de persones que han gaudit d’eixa formació. L’esquadra és una forma destacada de formar part de les festes.

Una altra formació important en què les dones estan participant des de 2015 és la Diana. Durant les festes de 2019, un 10,7 % de les persones que han participat en la Diana eren dones. En la Gloria, que és una formació mixta, hi ha hagut un 14,3 % d’adultes i un 17,9 % de xiquetes.

Una dona ha dirigit l’himne de festes, honor del qual han gaudit 5 dones des del començament en 1965 (54 anys).

Participants en el concurs de sergents: dos, les primeres en la història de la festa. No han aconseguit guanyar el concurs, però ja és rellevant haver participat en un concurs la primera celebració del qual va ser en 1967 (fa 52 anys). La figura de sergent té, en la normativa festera, el mateix tractament que els capitans i els alferes.

Quant a la directiva de l’Associació de Sant Jordi, organitzadora de les festes per delegació de l’ajuntament, de la qual es coneix l’existència reglamentada des de 1883 (fa 136 anys), el nombre de dones amb vot és zero. Si incloem a les persones sense vot, com que una dona n’és l’assessora artística, hi ha un 1,6 % de dones. L’assessora artística és la segona dona que forma part de la junta directiva de l’Associació en tota la història de la festa d’Alcoi, ja que fa uns anys hi va haver altra dona sense vot, la cronista. Cal dir que el nombre de associats d’esta associació és de 10.000, quasi un 17 % del cens alcoià.

El número de dones de ple dret a les filaes és difícil de calcular: les nostres dades depenen de la informació que rebem a les xarxes socials i ni l’Ajuntament d’Alcoi ni l’Associació de Sant Jordi ens ha informat mai sobre el tema. Segons els periòdics, el número total de festers majors d’edat este any és de 4.335, i pensem que 242 són dones, el que dona una xifra rècord del 5,6 % del total. És una xifra encara lluny del 50%, però és molt important. De fet, hi ha uns 6.000 festers si comptem altres categories com festers de mitja fulla, estudiants o jubilats i el percentatge de dones és encara menor.

Quant a les dones que pertanyen a una filà per ser família d’un fester, que poden eixir amb un uniforme, però no votar en les assemblees, enguany n’han participat més de 1.500.

Ara és cosa vostra decidir si hi ha igualtat.

Fonèvol

#donesalafesta

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:

DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

ComentariosEnviar comentario