Davant les imposicions, les prohibicions i la falta de diàleg amb les persones i els col·lectius, crec que hi ha certes informacions que totes les persones mereixem saber:
L’alteració que s’ocasiona a la fauna i a la flora amb les curses per muntanya es tant baixa i residual, que es pot considerar 0, les zones de cursa per on passa tot el Xitxarra Trail estan més netes després de la cursa que abans; es cert que hi ha unes poques curses on açò no passa, però no arriben ni a l’1% i moltes d’elles ja ni es fan, i com a corredores i corredors la responsabilitat nostra es fer canviar a eixa immensa minoria, i així ho estem fent.
Detall destacable al respecte es no volgueren mostrar el suposat informe on es suposa que diu que les curses de muntanya ocasionen tal i tal; que volen ocultar?, existeix realment tal informe?, dona que pensar…
Especialment tenint en compte certs aspectes importantíssims, com que el nombre de corredors suposa un 2% del total de persones que passem pel parc de Mariola.
La cursa del Montcabrer, per exemple, duu 18 anys celebrant-se, molt abans que dugueren els voltors a la Mariola, i mai han patit cap mal ni disturbi a conseqüència d’açò.
Però encara més rellevant es saber que fa 5 anys, després de l’incendi que patí la zona, es va clavar maquinària pesada per tot arreu, també per les zones «integrals», durant un llarg període de temps, incloent el de nidificació; van arrasar amb tot, per tal de fer negoci rentable amb la fusta que van extraure de forma fàcil, aconseguint erosionar-ho tot i retardar l’aparició del primers brots.
Quan un guarda forestal circula pels camins tancats al transit, l’impacte sonor i contaminant es molt més elevat amb un sol pas del seu tot terreny, que diverses curses de muntanya per molt massives que siguen; la fauna i la flora no distingeixen si el cotxe es d’un particular o un guarda, els afecta igualment, no entenen de jerarquies afortunadament.
Es més, a les zones d’entrenament més freqüentades o durant les curses no s’inicien mai incendis als llocs per on transcorren; i es que no hi ha millor guarda forestal que un corredor, ja que no utilitzem cotxe i arribem ràpid a molts llocs inaccessibles als motors.
En quant a l’organització de curses, hi ha de tot, com a la vida, però la gran majoria de clubs guanyen ben poc o acaben posant diners de la butxaca. Que alguns se n’aprofiten? cert, però una vegada més, els hem de deixar de banda, no tornant a córrer l’any següent, i així ho estem fent també.
I que dir de l’ambient a les curses, simplement, que una vegada més hi ha de tot, però la grandíssima majoria de persones respecten molt, tant la natura, com la resta de companyes i amics. Si a alguna persona li agrada la natura i l’esport, la convide a que probe, no hi ha res igual, oferisc el meu recolzament.
Estos son les informacions, les decisions de cada persona, jo opte per la llibertat. Un abraçada i a seguir gaudint de la muntanya, que no vos càpiga cap dubte, que com nosaltres ningú respecta i guarda la natura!
Crec necessari comptar amb aquestes informacions, els judicis per a cadascú. Jo pense continuar anant a la muntanya amb felicitat plena, hi haja alertes d’incendi o no, hi haja nius o no, amb respecte total i sense fer mal a absolutament res, tal com ho he fet els últims 30 anys i així seguiré molts més.
Soc un amant de la llibertat, que anem a fer!
Nadie dice nada del impacto de la romería de la Fuente Roja. Mas de 3000 personas llenando el reducido espacio del corazón del parque natural. Camiones,carrozas,furgonetas,vehículos, contaminación acústica,impacto ambiental y visual, consumo de recursos naturales y gasto en dineros públicos para organizar un acto religioso de una confesión….Pero claro, al parecer los organizadores de la romería no tienen nada que ver con la ley de espacios naturales protegidos…manda huevos…