slogan tipografia la moderna
Punto de vista
Tu nombre me sabe a vodka
D’on va prendre prestat VOX el nom de VOX?
Pep Jordà - 12/04/2020
Tu nombre me sabe a vodka

Un dels dubtes que més inquieta i treu la son a milers de persones, a banda del coronavirus, és la procedència del nom de VOX. Tots sabem que es tracta d’un nom llatí que significa veu i que a la volta significa un munt de coses més com: so proferit per l’home quan parla, crida o canta; so emès per un animal; i notícia que es transmet oralment tant si es real com si es un rumor.

Però el que volem saber concretament és d’on va prendre prestat VOX el nom de VOX que abans de la constitució de la formació política (digues-li formació política digues-li el que vulgues) ja estava estès pel món com la cervesa, els falsos rumors o el coronavirus. I per damunt de tot el que més ens interessa és saber quins motius lògics o psicològics s’amaguen darrere l’elecció.

Per exemple si VOX haguera extret el nom dels diccionaris  VOX (l’editorial fundada en 1945 i a qui, per cert no li va fer gens de gràcia que el partit li copiara el nom) ¿significaria açò que el partit ultradretà reconeix expressa o subliminarment la necessitat de tindre sempre a mà un diccionari per aprendre el significat de paraules com: gland, paradigmàtic, llibertat o fraternitat?

I si l’haguera agafat de la empresa nord-americana Vox Amplification Ltd. tota una referència en el món de l’amplificació del so ¿voldria dir que el partit dels que sempre fan cara d’enfadats no tindria una veu pròpia i que la seua funció en l’escena política vindria a ser com la d’un altaveu (un lloro) que reprodueix la veu de l’amo a tota potència? Què qui és l’amo? Eixa és una altra qüestió.

O de VOX CINEMAS que es una cadena de multicines amb forta implantació a Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs, Qatar, Omà, Líban, Kuwait, Egipte i Bahrain. ¿Què significaria açò? ¿Que els partidaris d’Abascal són una mica/prou pel•lículers? ¿Què els agrada veure ficció i explicar-la després com si es tractara de realitat? ¿Què els tira l’islamisme? O… ¿potser els petrodòlars?

També podria ser que la inspiració els haguera vingut a partir del visionat de ‘Vox Lux: El preu de la fama’ una pel•lícula de 2018 protagonitzada per Natalie Portman que és una versió roina de ‘Ha nascut una estrella’; de la qual el crític de El Periòdic, Nando Salva, va dir al aquestes paraules que tant poden aplicar-se al film com a la formació política: ‘Es una película menos interesada en contar algo trascendente que en convencernos de que lo está haciendo. (…) en última instancia ‘Vox Lux’ no propone más que obviedades’

De la novel•la VOX de Christina Dalcher, doctora en Lingüística per la Universitat de Georgetown, segurament que no. Ja que és una distòpia en línia amb ‘El cuento de la criada’ que va d’un món on les dones no poden pronunciar al dia més de cent paraules. Si sobrepassen aquesta xifra reben descarregues de centenars de voltis d’electricitat. I sobretot es impossible que el copiara de llibre perquè es tracta d’una obra intensa, enganxosa i intel•ligent.

Igual el van agafar de la aventura gràfica Vox Solaris que és un joc per a la PS4 on s’expliquen les penalitats que viuen els Solaris sota el jou dels Corpus. Els quals, aquest últims, despleguen una gran brutalitat sobre els primers que els aprofita per amagar ingents beneficis corporatius.

I per què no de VOX-MEDIA la corporació estatunidenca que, a banda de ser la trigèsima companyia més popular entre els usuaris del EE.UU. l’any 2017 va rebre una demanda col•lectiva de 258 empleats acusant-la de que els feien treballar entre 40 i 50 hores setmanals a canvi de 125 dòlars al mes (el que vindrien a ser, aproximadament, 115 euros); la qual cosa està, més o menys, dins dels paràmetres de la política laboral del partit de les lletres verdes.

Personalment crec que VOX va agafar el nom del vodka VOX, un vodka d’origen holandès que, en nas té matisos molt subtils d’herbes, en boca notes lleument amargues i que conté un 40% d’etanol. Alcohol que, com tothom sap, perjudica les habilitats cognitives, disminueix l’autocontrol, provoca la pèrdua progressiva de la memòria i incita a comportaments temeraris i irresponsables.

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:
DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

ComentariosEnviar comentario