El proper 21 de Setembre se celebra a nivell mundial el dia de la Malaltia d’Alzhèimer, i diria jo que per extensió, de totes les demències. Es tracta d’una jornada de conscienciació social, és per al que serveixen estes jornades, en la que cal recalcar la gravetat i complexitat d’una malaltia que ens preocupa a tots molt.
Al seu voltant hi ha notícies bones i dolentes. Per un costat podem dir que cada dia disposem de mitjans més sofisticats i precisos per a fer no sols un millor diagnòstic, si mes no, un diagnòstic més precoç, fet que tard o d’hora ens portarà a poder tractar-la millor o fins i tot a poder aturar la seua evolució natural. Dins d’eixos mitjans, hi ha alguns que, hui per hui, tenen preus elevats i que haurem de pensar si ens els podem permetre socialment, molt especialment si els hem d’aplicar a tots i totes. No són promeses de futur, els tenim al nostre abast en la clínica diària, però de moment, els hem de reservar per a casos seleccionats, entre d’altres coses, perquè, i ací ve una de les males notícies, no tenim encara eixos tractaments en fase precoç. En estos últims anys hem assistit al fracàs de múltiples intents de nous medicaments, vacunes i altres formes d’eliminar algunes substàncies que s’acumulen al cervell d’estes persones. Però, mirant la meitat plena, cal dir que la investigació en este camp és molt intensa, i que de ben segur, donarà fruit ben aviat, per eixa o per altres vies.
Dins de les notícies bones, podem dir també que hem pogut analitzar com hi ha factors que poden ajudar a la prevenció de la malaltia. En aquest cas són relativament barats i, a més, formen part de la nostra cultura més ancestral. El control dels factors de risc vascular com la hipertensió, la diabetis, l’increment dels greixos en la sang (colesterol, triglicèrids), etc. poden ajudar a reduir la freqüència de la malaltia i retardar el seu inici. I això, tal i com demostra un important estudi fet al nostre país, és pot aconseguir seguint una dieta mediterrània, reforçada amb coses tan nostres com ametlles, avellanes i el nostre preat oli d’oliva. Malauradament, tem que això no suposarà una pujada del preu de l’oli per als productors (molt probablement per als que sempre guanyen amb tot açò, els intermediaris), però ja és important tornar el prestigi social i sanitari a eixe or líquid del que tan bons exemples tenim en la nostra comarca.
També anem demostrant com l’activitat d’estimulació física i mental pot donar bons fruits per alentir l’evolució de la malaltia i millorar la situació per malalts i cuidadors. En eixe sentit, cal posar en vàlua l’inestimable paper de les associacions de familiars d’Alzhèimer (AFA) i els seus tallers i Centres de Dia. Què en faríem sense ells? Perquè la mala notícia és que l’administració no té cap pensament d’incloure, de forma universal, en la seua oferta de serveis la neuropsicologia o la teràpia ocupacional per avaluar als malalts o tractar determinats aspectes de la malaltia de forma no farmacològica.
Aquells malalts, i de rebot els seus cuidadors, que, siga dins de les AFA o siga de forma privada, ofereixen als seus familiars una bona atenció psicològica i una atenció per un terapeuta ocupacional que els puga indicar com atendre les noves necessitats d’eixe malalt, poden portar la càrrega de la malaltia d’una forma més lleugera que els que no ho fan. Perquè estos professionals els informen i formen sobre com actuar davant de lo desconegut. I la informació és tranquil•litat. Ara per ara, però, la mala notícia és que socialment no hem entés encara que ens pot tocar a tots i que molt probablement seria una inversió molt oportuna el poder posar a l’abast de tothom estos professionals. Per ara, ho deixem en mans privades, que amb un esforç herculi, van tirant endavant amb poques subvencions i donacions de bancs i entitats filantròpiques una feina que és molt important per a moltes d’eixes persones anònimes amb les que ens creuem dia rere dia al carrer.
Nota. José Manuel Moltó exerceix en l’actualitat com neuròleg a l’Hospital Verge dels Lliris. És doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat d’Alacant, especialista en Neurologia per l’Hospital Verge de l’Arrixaca de Múrcia i especialista en Malalties Vasculars del sistema nerviós central. Forma part de la junta directiva de la Societat Espanyola de Neurologia en la qual ostenta l’àrea d’Internacional.