slogan tipografia la moderna
A fondo
El pont Fernando Reig: la veritat mai contada (y 2)
El pont va córrer perill d’enrunar-se? En cap moment es contesta aquesta pregunta, però vist el que va passar al pont Morandi, en Itàlia, em sembla que és una qüestió pertinent
Mario Candela - 25/07/2021
El pont Fernando Reig: la veritat mai contada (y 2)
FOTO: JUANI RUZ

Muntatge del nou T-41

1 a 6 de setembre

L’1 de setembre va arrancar el muntatge i la posada en càrrega del nou tirant T-41, feina que va quedar completada el 6 de setembre, després d’una operació complexa i acurada i que va incorporar nous ancoratges tant a la sola com a la pilastra. Cal assenyalar que els cordons interiors van ser instal·lats un a un, a partir del que feia de patró i que van ser fabricats “in situ mediante bobinas de cordón continuo”.

L’operació de tensat va ser especialment primmirada i de l’1 al 6 de setembre es va registrar una pujada de l’ancoratge de 9 mm a 17 mm, encara que els estudis “no son comparables, ya que se realizaron tareas de demolición de las aceras entre estos días, modificando la carga muerta sobre el puente”. L’informe, en qualsevol cas, deixa clar que “ambos valores están por debajo de los esperados”.

Conclusions alarmants i futures actuacions

A partir del 7 setembre

El treball dels tècnics de FHECOR Ingenieros Consultores efectuat entre el 28 de juliol i el 6 de setembre, autòpsia preliminar del tirant inclosa, es condueix a concloure que “la rotura se ha debido a la corrosión de los cordones en una zona desprovista de lechada protectora. Las causas de la presencia de una zona sin protección y de la corrosión de los cordones han de ser objeto de un estudio pormenorizado como el que se propone”.

Així, els enginyers autors del treball afirmen que “una vez repuesto el tirante roto, se debe acometer un conjunto de actuaciones encaminadas a determinar el origen del problema y a conocer si otros tirantes del puente pueden tener riesgos similares, lo que resulta a priori probable dado que la tipología de los tirantes y el sistema de inyección fueron los mismos en todos ellos”.

A partir d’ahi, els experts trauen una altra conclusió, encara més alarmant: “consiguientemente, queda en entredicho el nivel de seguridad de la estructura completa, dado que los fallos en los tirantes afectan también al tablero y al pilono”.

Accions concretes

A partir del 7 setembre

La proposta inclou, d’entrada, una anàlisi dels materials que integren el tirant, a fi de constatar la seua interacció, la qual cosa estaria al càrrec dels laboratoris de Física de Materials referits de la Universitat Politècnica de Madrid. “El análisis del tirante roto ha de valer para entender qué pasó y guiar con mejor criterio la inspección de los restantes tirantes y, en su caso, cómo estan distribuidos los tirantes potencialmente sospechosos, lo cual contribuirá a orientar adecuadamente la evaluación estructural”.

Paral·lelament, se suggeria la utilització d’una sonda capacitativa com a mètode no destructiu més eficaç a l’hora d’investigar els tirants, entre altres qüestions perquè es considera que és “concluyente en las zonas en que detecta pérdidas de densidad… hasta el punto que no es necesario contrastar el resultado de la sonda mediante la retirada parcial de la vaina para inspeccionar visualmente su interior”.

Projecte de reparació del pont

A partir del 7 de setembre

Aquest estudi veritablement detallat, signat el 26 de setembre, va ser clarivident d’allò que anava a passar en el futur. En fet, els enginyers que el van elaborar anticipaven la lògica necessitat de substituir tirants, per la qual cosa caldria fer un estudi previ de solucions incloent-hi “la seguridad de la estructura durante el proceso de sustitución”, així com que “se habrán de estudiar soluciones basadas en el apeo puntual del tablero en una serie de secciones y soluciones que utilicen tirantes provisionales”, com així finalment ocorreria, però en la totalitat del pont.

Conclusions definitives

Informe final del 26 de setembre

En l’apartat de conclusions els tècnics expliquen tot el procés seguit fins ara, confirmen que “la incidencia registrada el 28 de julio estaba verdaderamente vinculada al fallo del tirante que… había quedado fuera de servicio. En estas condiciones, el cierre al tránsito de vehículos y peatones ha quedado plenamente justificado”, al igual que la suspensió de les tasques de rehabilitació.

Per concloure, expliquen que a partir dels estudis i treballs a realitzar “se redactará un proyecto de sustitución o reparación de los tirantes que permita devolver al puente la plenitud de prestaciones que venía ofreciendo con una seguridad restituida al marco normativo vigente. Con carácter previo, será preciso realizar un estudio comparativo entre las mejores opciones de refuerzo y sustitución de tirantes, tanto en términos económicos, de plazo de ejecución y, por supuesto, de seguridad estructural durante la fase de desarrollo de los trabajos de rehabilitación”.

Foment decideix canviar tots els tirants

16 de gener de 2017

Després de prop de sis mesos d’estudis i treballs tècnics, el Ministeri de Foment va anunciar l’acord d’escometre la substitució de tots els tirants, tasca per a la qual seria necessari construir deu pilars de sustentació de la plataforma, una dessota cada tres alineacions.

La valoració estimada del cost era de 7,2 milions d’euros i la duració, de tretze mesos; el pont continuaria tancat durant la totalitat del procés.

Finalment, el pressupost apujaria fins als 11,6 milions i el termini més o menys es mantindrà. L’obra va ser executada per FCC.

Cop al trànsit en La Beniata

22 de gener a 20 de novembre de 2017

Pocs dies després de l’anunci de la reparació integral del pont, una tempesta de pluja, neu i vent va enderrocar part de les naus de Maquinària Ceres, situades a la part baixa de La Beniata, la qual cosa va obligar a tallar els dos carrils. Més tard se’n va obrir un i es va circular amb trànsit alternatiu regulat per un semàfor fins al 20 de novembre, que la situació es va normalitzar (això vol dir, un carril en cada sentit d’entrada i sortida en direcció sud).

Prova de càrrega de l’estructura del pont

4 d’abril de 2018

Una vegada acabades les obres de renovació dels 38 tirants i del conjunt del pont, el 4 d’abril de 2018 es va realitzar la prova de càrrega, denominada específicament “pruebas de carga estática y dinámica para comprobar el comportamiento real de la estructura”.

Para ello se utilizaron 28 camiones articulados con un peso total de 1.120 toneladas, “lo que supone aproximadamente el 50% de la capacidad de carga máxima del puente”. Mitjançant sis fases diferents, es va poder constatar que “las obras de rehabilitación del puente se realizaron de manera satisfactoria, dando de esta forma luz verde para su puesta en servicio”, tal com va explicar Javier R. Ventosa en “El puente reinventado. Nueva vida para el puente Fernando Reig de Alcoy”.

Inauguració de la reforma integral

12 d’abril de 2018

El ministre de Foment Íñigo de la Serna va presidir la inauguració del pont, una vegada finalitzats els treballs de reforma i reparació integral, a excepció d’algunes feines complementàries sota l’estructura.

Reobertura al trànsit

16 d’abril de 2018

Foment reobre al trànsit el pont atirantat, que romania tancat des del 8 d’agost de 2016.

La cessió de la travessia de la N-340 exclou el pont

15 de juliol de 2021

El Ministeri de Foment cedeix a l’Ajuntament d’Alcoi la travessia de l’N-340, a excepció del pont Fernando Reig que seguirà sent competència del Govern d’Espanya.

Caducitat de la vigència dels nous tirants

2118

Els 38 nous tirants del pont Fernando Reig tenen una validesa de cent anys, per la qual cosa caldrà la seua substitució cap a l’any 2118.

 

 

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:
DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

ComentariosEnviar comentario