slogan tipografia la moderna
A fondo
Jaciments arqueològics al voltant d’Alcoi per a un estudiant d’història
Pablo Verdú - 15/09/2019
Jaciments arqueològics al voltant d’Alcoi per a un estudiant d’història
foto cedida per: José Miró Segura

Amb el més de Setembre ja en marxa, es podem parar a pensar el que la nostra ciutat ens ha pogut aportar durant l’estiu. Per a un estudiant d’història, durant els anys de la carrera, és important que vaja agafant experiència dins dels àmbits cap on vol portar la seua vida acadèmica, hui vinc a parlar de l’arqueologia, una font molt important per a l’elaboració de la història i que a les nostres comarques hi ha una gran abundància de jaciments i llocs d’aquesta matèria per a poder fonamentar l’estudi històric.

Pel que fa a la meua experiència aquest estiu he pogut viure de primera mà les excavacions que duen a terme per part del Museu Arqueològic Camil Vicedo i la Universitat d’Alacant, com són el jaciment del Cabeçó de Mariola, situat a la Serra de Mariola entre Bocairent i Alfafara, aquest ens porta cap a un poblat iber en altura que era seu política i administrativa del seu petit voltant juntament amb altres poblats que es trobaven prop d’ell, el seu nom científic és “oppidum”, la datació que hi ha de l’habitabilitat del poblat la trobem des del segle IX a. C. fins al segle I a. C, quan la conquesta romana arrasa el poblat.

L’altre jaciment en el qual he tingut el plaer d’excavar és el Castellar, un poblat andalusí situat a Alcoi, en el barri de Batoi, aquest jaciment va tindre diferents poblaments des de la seua primera construcció, a finals del segle X quan es construeix la gran muralla que trobem a la part inferior del poblat, i que inclòs des de la pròpia ciutat d’Alcoi es pot veure, el jaciment va ser abandonat i habitat varies vegades, es pensa que a l’arribada dels cristians a aquestes terres quedava una petita població vivint al poblat. Aquest jaciment va representar un poc més dificultós ja que l’erosió i els diferents poblaments que van haver, fan més complexa la diferenciació entre unes èpoques i altres. Després del treball de camp realitzat in situ al jaciment, també vam fer el treball de neteja de les peces  de ceràmica trobades als dos jaciments, per a conèixer-les millor i poder exposar-les en un futur.

Aquests són les dos excavacions en les quals he tingut el plaer de participar, qualsevol persona interessada pel passat històric de la seua ciutat i  els seus voltants està convidada a ser participa del treball de camp, que segur que s’ho passarà de meravella.

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:
DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

Comentarios



Enviar comentario