slogan tipografia la moderna
A fondo
Judicis de Nüremberg
Una reflexió per a la justícia i la memòria
Fernando Moncho Vañó - 19/11/2019
Judicis de Nüremberg

Un 20 de novembre de 1945 van començar els Judicis de Nüremberg. Un procés que s’obria una vegada havia caigut el III Reich Alemany i amb la intenció de jutjar els crims de: guerra, pau i contra la humanitat per part de la cúpula Nazi. Per tant, un judici proposat pels vencedors contra els vençuts. Un judici novedós i que estableix les bases del dret internacional, ja que anteriorment als vençuts no se’ls jutjava, perquè ja era suficient judici el fet d’haver perdut una guerra.

Més enllà d’entrar en els detalls del procés judicial, aquest va acabar amb dotze penes de mort i sengles penes de presó, d’un total de 611 persones acusades. Una dada significativa en tot aquest procés és el de tenir en compte que la II Guerra Mundial va suposar la mort d’aproximadament 50 milions de persones de les quals la major part d’elles eren civils.

Una pel·lícula molt recomanable sobre d’aquest període històric és la Conspiració del Silenci (2014). Aquesta vegada al voltant dels Judicis de Frankfurt, però que ens fa reflexionar sobre la necessitat d’aquest període que tota persona necessita després d’afrontar una experiència traumàtica. Després d’enfrontar-se a un període de silenci, es necessita posar llum sobre els fets.

En aquesta mateixa línia, interessa destacar la voluntat per reparar a les víctimes dins d’un procés de la memòria, és a dir, anar més enllà dels culpables i fixar-se en les víctimes que l’han sofert. I sobretot, posar objectivitat i justícia en els processos històrics, per a què la pròpia història i la Justícia Internacional puguin estudiar-los.

No es tracta d’un interès revengista o de constant mirada al passat, una societat que no ha fet la pau amb el seu ahir, que no ha tancat un capítol de la seva història amb reparació i justícia, difícilment té la seguretat d’haver après d’ell. Esbrinar el passat va de la mà amb posar pau i reparació a les persones que per desgràcia l’han sofert, independentment de quin o qui els cometi.

En pocs dies es complirà un any que ens ha deixat Francisco Aura, supervivent del camp de Mauthausen i que precisament va dedicar el seu esforç per a la pau i concòrdia recordant que en molts casos la història està per a no repetir-la.

Com va etzibar el fiscal Robert Jackson durant els judicis: “Los crímenes que buscamos condenar y castigar han sido tan calculados, malignos y devastadores que la civilización no puede tolerar que sean ignorados. Porque no puede sobrevivir si se llegan a repetir”.

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:
DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

ComentariosEnviar comentario