slogan tipografia la moderna
Diccionari de butxaca
Els collons vint-i-u
Expressió alcoiana que s’utilitza habitualment per refusar o negar alguna cosa que s’acaba de dir
Fernando Lázaro El Carreter - 24/05/2024
Els collons vint-i-u
Membres de la tribu Bubal en un boda

Els collons vint-i-u o els collons a seques és una expressió alcoiana que s’utilitza habitualment per refusar o negar alguna cosa que s’acaba de dir. Exemple: Te’n vens demà a les cinc del matí al Benicadell? Els collons. Què no em faràs per sopar uns escargots à la bourguignonne? Els collons vint-i-u! Què no farem un seixanta-nou? Els collons vint-i-u! Total noranta.

Aquesta expressió  tot i que és exclusiva de la zona d’Alcoi forma part d’una gran família d’expressions similars, amb idèntic sentit, que s’escampen arreu del País Valencià, Catalunya i que, inclús, arriben  a zones tan distants com la Comunitat de Madrid.

L’expressió els collons més el que siga, s’agrupa en tres grans famílies, a saber: la numèrica que inclou aquelles exclamacions en les quals la constant «collons” va seguida d’un número. Exemple: Els collons vint-i-u, los cojones 33. La  antroponímica on la constant va acompanyada d’un nom propi. Exemple: Els collons del Tato, els collons de Bela, els collons del Pare Rababa.  I la resta, on s’inclouen totes aquelles expressions on l’acompanyament no es pot incloure en cap de les categories anteriors. Exemple: Els collons de tararí, el collons de macamé, etc.

Com sembla que el tema resulta d’interès per l’audiència, seguidament passarem a realitzar un acurat anàlisi d’algunes d’aquestes expressions:.

Els collons vint-i-u. És una expressió alcoiana d’origen desconegut.  És dona la circumstància que a Le Castellard-Melan, en la zona de Provença-Alps-Costa Blava, hi ha una alqueria anomenada Les Collons i al número 21 uns corrals on deuen d’haver gallines i, en conseqüència, ous per donar i vendre. (1) També hi ha un altre Les Collons a Suiza, en la població de Vex. No Vox. Però ni rastre dels vint-i-un.

Els collons del Bela expressió utilitzada a Alcoi. És desconeix amb certesa l’origen de l’expressió però donat que Bela és el diminutiu de Isabela, ben bé podríem estar parlar de Isabel La Catòlica que, com demostren les recents investigacions de Jorge Nitales, membre de la Real Acadèmia de la Llengua Alcoiana, a banda de ser una mica relaxada en qüestions d’higiene íntima no es descarta que tinguera collons o, almenys, uns ovaris de la mida del castell de Cocentaina.

Els collons de tararí expressió que és un matxambrat de castellà (tararí) i català (els collons). Es tracta d’una curiosa construcció perquè – com ja ha quedat dit – el grup nominal “els collons” s’utilitza per refusar o negar alguna cosa i la interjecció col·loquial “tararí» expressa burla o  disconformitat. Per tant estem davant d’una doble negació que té com a resultat una afirmació.  Per tant molta precaució abans d’utilitzar-la no siga cosa què…

Els collons de Makamé o Macramé. L’origen d’aquesta expressió alcoiana és motiu de profundes dissensions entre el acadèmics; ja que mentre uns diuen que la forma ortodoxa es Macramé que faria referencia a uns collons de punt de ganxo i, per extensió, a una roba interior feta amb la tècnica del ganxet on  la part dels testicles estaria ben marcada; altres es decanten perquè la correcta es Makame que és un nom de pila de Tanzània. La resta se la imaginen vostès.

Los cojones 33. Aquesta expressió es localitza al centre de la península, just on es situaria el forat si Espanya fora un dònut. Hi ha varies teories sobre l’origen però la més interessant diu que en una reunió clandestina de maçons celebrada a Salamanca un aprenent li va dir al Mestre: “Maestro, necesito ir al baño, que me he zampado un cocido y se me atraganta la butifarra por el recto.” Al que el mestre va respondre: ¿Butifarra? ¿Del Vallés? ¡Mis cojones 33!.

Els collons de Tano. Expressió localitzada a Oliva (La Safor). Se sap que Tano és el diminutiu de Cayetano però ignorem què tenien els collons del tal Gaietà per passar a la història.

Els collons del Tato. Expressió localitzada a Carcaixent (Ribera Alta). Probablement fa referència al torero Antonio Sánchez “El Tato” que va intentar torejar un bou amb una sola cama. L’altra li l’havien tallat després que s’infectara  per una cornada mal curada. No ho va aconseguir.

Els collons de Bamba amb totes les variants (Vamba, Wamba) és una expressió habitual a l’Empordà i potser a altres llocs limítrofs, o no. Recorda al rei visigot successor de Recesvint  que segurament ha quedat retratat en aquesta expressió perquè va dictar mesures per corregir els abusos i vicis eclesiàstics i per això hi ha que tindre’ls ben posats.

Els collons del Pare Rababa. Aquesta no és cap expressió, és un duet tarragoní que hem posat per veure si estàveu atents/atentes. De tota manera sí, també és una expressió popular de la zona que pot ser ha evolucionat de l’expressió anterior “els collons d’en Bamba”. O no.

Els collons del Montgó. Expressió utilitzada a la Marina Alta tot i que es pot escoltar a altres llocs com Carcaixent. És desconeix on té els collons aquesta muntanya de 753 m d’altitud que discorre paral·lela al litoral sobre els termes municipals de Dénia, Gata de Gorgos i Xàbia. Probablement l’absència de testicles del massís reforça el caràcter de negació de la frase.

NOTA ANTROPOLÓGICA D’INTERÈS. Es molt estrany que en aquest variat salabari de collons, no apareisca la frase “El collons de Bubal”  Ⓡ   que és una tribu que habita a l’Àfrica, a la frontera entre Kènia i Somàlia, i ostenta un rècord curiós, i és que els testicles dels locals arriben a mesurar entre 70 i 80 cm de diàmetre. Segons els investigadors, no és degut a una mutació genètica, sinó a la dieta. Des d’una edat primerenca beuen el flux menstrual de les vaques.

(1) Si sou persones incrèdules i de poca fe, aquí teniu l’enllaç de Google Maps on podeu comprovar la veracitat del que es diu.

https://www.google.es/maps/place/Les+Collons,+04380+Le+Castellard-Melan,+Francia/@44.1902597,6.1317329,1725m/data=!3m1!1e3!4m6!3m5!1s0x12cb9e8c0f2fc195:0xbf788b190bac59d1!8m2!3d44.1916618!4d6.1360007!16s%2Fg%2F1tk09tlb?hl=es&entry=ttu

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:
DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

ComentariosEnviar comentario