slogan tipografia la moderna
Diccionari de butxaca
Estar fosfòrica/fosfòric
Paraula que es fa servir a Alcoi com a sinònim d'eufòrica i que no té res a veure amb l'excés de fòsfor
Fernando Lázaro El Carreter - 28/02/2024
Estar fosfòrica/fosfòric

A la major part del món conegut es diu que una persona està fosfòrica quan el seu nivell de fosfat en sang es troba entre 2.5 i 4.5 mg/dL. Nivell que permet al cos fer un ús òptim dels carbohidrats i els greixos i produir la proteïna necessària per permetre el creixement, la conservació i la reparació de cèl·lules i teixits. 

Hi ha cercles, més creatius, on també es pot utilitzar l’expressió per designar a aquelles persones que brillen amb llum pròpia (per assimilació als retoladors fluorescents també anomenats fosforits, o fofis per la gent del puntet) com si foren un Gusiluz. Eixe cuc de peluix, amb pinta de cuca de llum, a qui se li il·lumina el cap quan l’abraces.  

Però en canvi a Alcoi, terra de malabarismes lingüístics, estar fosfòrica s’utilitza exclusivament per fer referència a l’estat d’ànim que es manifesta quan un/una sent una alegria intensa, inqualificable i no adequada a la realitat. Vaja, el que en castellà ve a ser eufórica o eufórico i en català, eufòrica o eufòric, segons el cas. Noteu que el català és igual al castellà (i ja no digam al valencià) amb l’excepció de l’última lletra ja que les dues deriven del francès euphorie que, com tothom sap, vol dir: pot de perfum de Calvin Klein que té pinta de pom de porta de lavabo. 

ADVERTIMENT IMPORTANT. Si vostè en algun moment estant tranquil·lament assegut al sofà de sa casa sent arribar al seu estimat/da, obrir d’una portada i accedir a l’habitatge al crit de “estic fosfòrica!” o “estic fosfòric!” segons sigui el cas, no apaguen la llum esperant veure-la brillar en la foscor com si fos la Torxa Humana dels 4 Fantàstics o La Llanterna Verda, millor vagi traient-se la roba i preparant-se per a una sessió d’excitació, goig i gaudi i, per si de cas, tingui a mà el número de telèfon de la Unitat de Conductes Addictives de La Fábrica no siga que l’eufòria en qüestió siga deguda a la ingestió d’algun tipus de substància no autoritzada.

ADVERTIMENT ENCARA MÉS IMPORTANT. Encara que no siga una paraula àmpliament extesa, l’ús de fosfòric/a per eufòric/a està plenament documentat i, en contra del que puguen pensar,  no és deu a l’eufòria dels investigadors de la Reial Acadèmia de la Llengua provocada per la ingesta habitual de les begudes espirituoses que prenen abans i durant l’esmorzar.

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:
DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

ComentariosEnviar comentario