slogan tipografia la moderna
Diccionari de butxaca
Quants que en manté la farina
Expressió que ve a dir a dir que la farina, degudament pastada i fornejada, dóna de menjar fins i tot a aquells que no s’ho mereixen
Fernando Lázaro El Carreter - 27/06/2024
Quants que en manté la farina

“Quants que en manté la farina” és una expressió d’ús comú a l’espai lingüístic català que depenent d’on és pronuncie té algunes xicotetes variacions. A Catalunya, per exemple, es diu: “A quants manté la farina i ella fina que fina”, al País Valencià «Quants ne manté la farina, i ella fina que fina!” i al Districte Federal d’Alcoi, com sol ser habitual, una barreja de totes dues afegint el fet diferencial “Quants que en manté la farina, i ella blanca que blanca”. Per què s’ha canviat fina (que rimava amb farina) per blanca (que no rima)? Només el cel ho sap.

En qualsevol cas, i afortunadament per a nosaltres, totes les variants venen a dir el mateix: que la farina, degudament pastada i fornejada, dóna de menjar fins i tot a aquells que no s’ho mereixen i que, malgrat això, ella roman inalterable. Fina i blanca. Ara la pregunta que tots estàveu esperant: Quan s’ha d’utilitzar l’expressió? Només en converses i esdeveniments gastronòmics? En xerrades ecologistes que tracten de productes de proximitat? En les manifestacions periòdiques d’agricultors? No, i rotundament, no.

La Real Acadèmia de la Llengua Alcoiana indica que l’expressió s’ha d’utilitzar exclusivament quan algun espavilat, malfaener, tirant a mala persona fa una pretesa jugada fosca (jugada fosca que, en realitat, no ho es tant perquè se n’adona tothom). Vos posarem uns quants exemples per aclarir-ho: Un voluntari d’ACNUR reparteix sacs de farina en un camp de refugiats. No procedeix utilitzar-la. Un torero malcarat es nomenat conseller de cultura. Es correcte l’ús. Un fester de la Magenta amb el colesterol  per damunt de 360 desdejuna una barra de pa amb botifarres i llonganisses. No s’ha d’utilitzar l’expressió però s’ha de telefonar urgentment al SAMU. Un jove que no ha sigut capaç d’acabar la carrera de dret s’inscriu en les Noves Generacions del partit que vostès vulguen, després passa a regidor, diputat i finalment arriba a ministre o cap de l’oposició sense haver pegat mai ni un brot. L’ús és correcte.

Hi ha altres dues frases (d’ús no exclusiu a la ciutat d’Alcoi) que complementen l’estima (per la banda del tos) que les persones comuns tenen pels espavilats, malfaeners i les males persones. Una és  “De moliner canviaràs però de lladre no t’escaparàs” que es pot utilitzar amb tota tranquil·litat en converses sobre polítics, banquers, membres de la judicatura, brokers, grans companyies d’energia, etc.  La segona es  “Cent moliners, cent teixidors i cent sastres, tres-cents lladres” que, per motius obvis, ha gaudit de poc o cap predicament a la ciutat d’Alcoi.

NOTA ACLARATORIA IMPORTANT. La farina de la que es parla a aquesta entrada es la que s’obté de la mòlta  del blat o d’altres llavors de cereals, no la que s’extrau de les fulles de coca amb propietats narcòtiques i euforitzants i que també és coneguda com farina, neu o perico. A hores d’ara és molt possible que mantinga més gent la segona farina que la primera.

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:
DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

ComentariosEnviar comentario