Estàvem enamorats. Per això des d’un primer moment decidírem viure junts quant més prompte millor. Ella se n’encarregà de tot. Llogà un pis moblat a la primera oferta d’una immobiliària. Així no hauríem d’esperar a disposar de prous diners, i temps, com per decidir-ne la decoració o el color de la pintura.
En aquella convivència estreta que imposava el curt espai de les dues habitacions, el salonet i la cuina, transcorregueren els primers dies. A mi tant em feia, perquè haguera estat capaç de viure a l’amagatall més inhòspit amb tal de no allunyar-me més d’un pam d’Helena, que és el nom de la meua nòvia. Només pronunciar-lo sent un pes al cor com si cadascuna de les lletres que el constitueixen fóra impresa amb plom.
Cada volta que l’assistència al treball ens forçava a separar-nos a la porta de casa, sabíem que hauríem de comptar els minuts, un darrere de l’altre, tot esperant que arribara l’hora de retrobar-nos.
Ella és infermera en un Hospital de la perifèria. I jo treballava aleshores complint un contracte temporal de pescater en una gran superfície. Aquesta circumstància provocava, a desgrat nostre, moltes separacions causades pels diferents torns que ens tocava realitzar periòdicament. Quan això es produïa em venia una terrible sensació de buit que em pujava per l’estómac i desembocava al mig del pit com si el cor fóra un pou fosc.
Jo sé que ella a l’Hospital deuria sentir la mateixa angoixa. Pense ara que podia haver-hi anat a esperar-la a la porta dels quiròfans on ella exercia d’auxiliar, i trencar aquell malefici a què ens condemnaven els nostres règims laborals. Però m’estimava més covar el meu desfici a casa que no trencar l’encanteri del nostre amor en un lloc tan desangelat i enmig de gent estranya.
Una nit que ella cobria una guàrdia a l’Hospital, em vaig tombar al sofà decidit a esperar fins les huit del matí que ella tornara. Tindríem, llavors, quasibé una hora fins que jo agafara la bicicleta i marxara a la gran superfície per trobar-nos i compartir junts aquell començament del nou dia.
Mentre escric aquest missatge recorde aquella nit plena de mals averanys. En la televisió un programa de varietats omplia el pis d’una remor a la què jo no estava acostumat. Amb Helena les nostres converses eren a cau d’orella; mai no se’ns va acudir mantindre una xerrada d’una habitació a l’altra en veu alta. Ni tan sols havíem contractat un telèfon, tot defugint la fredor de l’auricular i el timbre punyent. Per la mateixa raó no facilitàrem l’adreça del nou domicili a cap dels nostres amics, almenys dels meus. Perquè, ben pensat, no vaig arribar mai a conèixer els d’Helena. Ni tampoc els seus familiars més pròxims.
Aquella nit, arrepapat al sofà d’escai, per fer front a la solitud havia engegat el televisor. Tanmateix el desassossec m’impedia de concentrar-m’hi. Amb la mà dreta m’entretenia furgant entre les juntes del coixins que s’ajustaven al sofà amb unes cremalleres laterals. De sobte el dit polze va topar amb un objecte metàl·lic, un anell d’or com aquests que duen els homes i les dones casades.
Em vaig entretindre una estona mirant com a través seu regallava el llum de les aranyes del sostre. Vaig imaginar com seria la nostra cerimònia nupcial si algun dia Helena i jo decidíem oficialitzar la nostra relació. La bava groga que regalimava del llum es filtrava pel mig de l’anell com si l’aranya teixira el seu fil en direcció al sofà. El cercle d’or per on fitava el sostre em permetia captar el meu petit univers; vaig donar una llambregada a tota l’habitació mantenint l’eix fix de la meua posició en el sofà i em vaig sentir feliç.
L’amor té la forma d’una teranyina en la què mai no acabes de saber si ets la mosca o l’aranya. Aquella nit del sofà vaig esbrinar que jo pertanyia a la família dels insectes, qualsevol d’ells, fóra mosca, abella o vespa, susceptible de caure en el llit sedós d’una aranya.
De sobte, el capciró del dit va distingir un relleu en l’interior de l’anell, propi de les inscripcions amb què sol datar-se un esdeveniment. «Helena, 13-VI-82», aquestes eren les lletres que amb dificultat vaig descobrir.
Entre un home i una dona sempre és bo que hi hagen secrets. Per a què l’amor posseïxca un punt d’incandescència ha d’haver una zona morta, una terra de ningú on el misteri siga com un motor capaç de vigoritzar tothora la relació entre dues persones. Quan al sendemà li vaig preguntar la seua data de naixença, cosa que mai no se m’havia ocorregut esbrinar, aquesta no va coincidir amb la inscripció de l’anell.
Des d’aquell moment vaig covar aquell secret com un dels béns de la nostra relació. Llavors vaig tornar l’anell d’or al seu lloc original aprofitant una ocasió que la guàrdia a l’Hospital em condemnava una altra nit de vigília.
Havien transcorregut un parell de setmanes des la troballa de l’anell. En aquest plaç que venia a coincidir amb el meu últim període del contracte eventual amb la gran superfície, havia observat uns canvis en la seua actitud cap a mi; a mesura que s’acostava el termini del contracte un munt d’incògnites planejava davant meu.
Res no ha millorat, però, de llavors ençà. La meua susceptibilitat inicial ha anat acompanyada d’un entrebanc darrere d’altre. Des de la suspensió definitiva del meu lloc de pescater fins l’evolució del nostre amor.
La distància creixent que jo percebia entre nosaltres vaig atribuir-la al tuf que les escates em deixaven a les mans. Em vaig alegrar, fins i tot, que no em renovaren el contracte ja que això em permetria canviar d’ofici; en aquella època vaig arribar a dutxar-me més de cinc voltes diàries. Tot fou inútil. Em vaig quedar sense treball i sense amant.
La nit que vaig tornar l’anell d’or al sofà vaig topar amb una fotografia en la què Helena posava a la vora de l’estany d’un parc amb un home. La instantània corresponia, atenent a l’estil de roba que ambdós duien, a cinc anys arrere, aproximadament. Ells somreien al fotògraf agafats pels malucs recolzant-se en una balustrada de fusta d’aquestes que volten els estanys on habiten els ànecs. Ell sobre la tanca i ella sobre el pit d’ell.
«Tens algun germà?» vaig estar a punt de preguntar-li només tornà de la guàrdia de l’Hospital.
Una veu llunyana em féu desistir de la conveniència de furgar més en aquells rastres que m’arribaven esparsos d’aquell sofà d’escai com si foren missatges d’un nàufrag. No me’n podia privar, però d’aquella feblesa meua. Com que la manca d’ocupació m’obligava a romandre molt temps a casa no vaig superar la temptació de furonejar en els racons cercant alguna petja d’un passat que des del primer moment que ens coneguérem havíem evitat.
L’amor mai no té passat, viu sempre un present continu. Per això tampoc no espera res del futur. Fins conéixer Helena la meua vida havia transcorregut sense pena ni glòria. D’un treball a l’altre, vivint amb la família unes pautes de relacions convencionals, trobant-me de tant en tant amb uns amics amb els que només m’unia la minsa expectativa d’un dissabte festiu, sempre havia tingut la sensació que l’existència em venia donada sense cap possibilitat d’elecció. Gràcies a Helena vaig desfer aquest malefici: el nostre amor fou el primer acte lliure dels meus grisos quaranta anys de rodolar pel món com un ase al voltant d’una sènia.
Per a ser germà seu l’home de la fotografia no servava unes faccions massa semblants a Helena. El rostre angulós d’ella amb celles que s’obrien el front amb l’elegància de les ales d’una gavina no tenia res a veure amb la cara de bamba d’ell.
«I si ens casàrem?» vaig estar a punt de preguntar-li mentre jo enllestia el sopar i ella traient-se les sabates posava els peus sobre un tamboret. Al capdavall, l’anell seu ja el tinc, pensava jo abocant la pasta en el perol d’aigua. «Mira, quina sorpresa», li haguera pogut dir mostrant-li l’aliança entre els meus dits. No volgué sopar. Estava molt cansada, em va dir. I se n’anà directament al llit.
Em vaig abocar al sofà, indecís entre escorcollar el ventre d’aquella balena que havia anat engolint-se restes de naufragis i la por a allò que jo no volia saber. Em vaig tombar i vaig somiar que navegava jo sol enmig de l’oceà en un fràgil llagut.
Arran d’aquella nit no he tornat a compartir el llit amb Helena. Al sendemà ella marxà a una d’aquelles guàrdies que la retenien vint-i-quatre hores lluny de mi. Pensant en l’home de la balustrada vaig deduir que si bé no tenia perquè ser germà seu, tampoc posseïa jo cap prova que ella treballara en un Hospital. Llavors qui em negava a mi que ella no aprofitava aquelles vint-i-quatre hores per anar-se’n amb l’home de cara rodona?
Quan tornà pel matí em trobà ajagut al sofà fingint que dormia. Passà de llarg i tancà amb pestell la porta del dormitori.
Helena dormí tot el dia. A l’hora de sopar em faltà valor per preguntar-li «i els malalts, t’han donat molt quefer?», o «t’has casat abans de conéixer’m?» o «estàs casada i em tens a mi com el teu amant?».
Se n’anà al llit després i jo vaig restar al sofà aquesta volta amb la intenció d’esbrinar més coses. No actuava mogut per la gelosia. Pense ara que més aviat era l’amor que tensava els meus nervis fins el punt de mantindre’m desvetllat tota la nit recorrent pam a pam des dels coixins fins tota l’extensió de l’escai, buscant qualsevol prova que negara la seua infidelitat.
Ja de matinada, cansat d’aquella enrònia, vaig fer per anar-me’n al llit. La porta era barrada, i per no despertar-la vaig tornar al sofà. Helena marxà al treball.
Jo fitava els seus moviments aclucant els ulls sense decidir-me a desfer el gel, alçar-me i compartir amb ella el desdejuni. «M’esperaré a la nit i tot tornarà a ser com abans», vaig pensar.
Se’m féu impossible adreçar-me a la dutxa perquè havent de travessar la nostra cambra, Helena havia rotllat la clau de la porta. «S’ha agraviat», vaig pensar feliç en constatar una prova de la seua estima cap a mi. Llavors se m’acudí anar a la casa dels meus pares per a rentar-me i canviar la roba que les circumstàncies m’havien dut a vestir una setmana llarga. Quan ella tornara del treball volia causar-li una bona impressió.
La porta del carrer també estava tancada per fora, i ella s’havia endut les meues claus. «Una dona de caràcter», vaig pensar.
Continuarà…