– «La penúltima».
L’escriptor alça el got i sobre el vidre estriat regallen els llums grocs del bar. L’acompanyen tots aquells que unes hores abans havien compartit amb ell la presentació del seu últim llibre.
– Ja tens algun argumentper a la teua pròxima novel.la?
Una antiga nòvia li amolla la pregunta mentre torca amb un mocador de paper les ulleres.
Ell recorda com aquell mateix matí en la consulta de la Seguretat Social la pediatra els havia comunicat -a ell i a la seua dona- que la seua filla manifestava un endarreriment respecte els xiquets de la seua edat.
– Argument?
– Una història. Vull dir que si se t’ha acudit una història.
La pediatra no havia mostrat cap signe d’alarma. Tanmateix, «per descartar qualsevol eventualitat, res de l’altre món», havia dit la doctora, convindria visitar algun neuròleg.
– No. No se m’acut res. Tampoc no tinc massa pressa. Després de quinze anys de morir-se de fàstic la meua novel·la en un caixó la Diputació Provincial s’ha dignat editar-la tenint com a veïna de col·lecció una tesina sobre les tomaques de la Vega Baja del Segura.
– No et faces el derrotista -li retreu l’antiga nòvia amb condescendència.
– Quan vulgues marxem.
La seua dona s’interposa entre tots dos. L’escriptor ha detectat en la seu veu com la consonant «l» relliscava pel paladar. Cada volta que movia els parpalls anava decandint-se més el seu esguard.
– Ara mateix pague i escampem el poll.
– Dona’t pressa.
– Als escriptors sempre vos agrada fer-vos els màrtirs- l’antiga nòvia parla com si la dona no estiguera entre els dos.
– Jo no sóc un escriptor. Un escriptor com cal no edita en la Diputació Provincial.
– Em trobe malament.
L’escriptor agafa la jaca roja i fa via. Quan prem el mànec de la porta, la seua dona s’escagassa. En la caiguda entropessa el cap amb una cadira provocant-li un trau en el costat esquerre d’on brolla un fil de sang.
– Ep, nena¡- l’escriptor s’engipona a terra i en incorporar el cap se n’adona de la taca de sang que ha embrutat la seua jaca nova de trinca.-¡Mira’ns¡ Ens reconeixes?
La seua dona procura tranquil·litzar el grup forçant un somriure. La mirada encara manté l’estrabisme d’una estona abans quan ,només caure a terra, les nines dels seus ulls traçaven un recorregut erràtic.
– Ja he telefonat la Creu Roja-diu Dioni la cambrera.
– No és res. Treiem-la fora i que prenga l’aire.
En el llindar del bar la dona se li esmuny de bell nou tot i que ara ha arribat a temps de subjectar-la. Algú la fa seure en una cadira de boga.
– Em trobe bé. Ha estat un mareig. No estic borratxa, vos ho promet- la dona parla seguda enmig del rogle que s’ha format al seu voltant. -Mireu, vos reconec a tots: tu ets Enric, i tu Dioni, i tu Miquel, i tu Empar…
La cambrera li ofereix un got d’aigua quan aparca el vehicle de la Creu Roja. El grup obri el seu cercle i deixa pas a un xicot amb el rostre de Gustavo Adolfo Bécquer. «Du una jaca semblant a la meua», pensa l’escriptor abans de facilitar-li la informació que l’altre li sol·licita.
– No estic borratxa -la dona reclama el recolzament de la cambrera – Dioni, ¿veritat que només m’he begut una cervesa?
– Déu ser una «linotipia»- diu Dioni.
– Es convenient que la veja un metge-la veu del membre de la Creu Roja ja no admet més rèplica.
En el trajecte a l’Hospital l’escriptor i la dona seuen en una llitera. El llum blanc rellisca sobre els seus rostres encerats. L’absència de finestres fa que se senten extraviats en el trajecte. Més amunt del pols esquerre una clapa de sang seca enfosqueix els cabells de la dona. L’escriptor recorre amb els seus dits el palmell d’ella i veu com el blau de les venes s’enteranyina entre els plecs de la pell.
La seua xiqueta havia estat tombada en un jaç com aquell vint hores abans. Nueta i gemegant, subjectes les manetes per sa mare, la pediatra havia anat palpant el seu cos com si pastara pa.
– Es baixa de to muscular- la doctora l’havia fet seure, i en soltar la mà que la subjectava per l’esquena la nena es tombà cap a un costat provocant que l’escriptor saltara com un gat.
– I això què significa?.
– El neuròleg farà un diagnòstic. Llavors a partir del quadre clínic ja vorem quin camí haurem de seguir.
– Quadre clínic?
La furgoneta redueix la seua marxa. «Ha fet bé Gustavo Adolfo Bécquer de no engegar la sirena». L’escriptor estira el seu coll distingint com al cartell lluminós de l’Hospital li falten les lletres centrals -la «p» i la «i» fins formar la paraula «Hostal». «Una broma d’algun malalt en fase terminal».
Llavors s’obri la porta de la furgoneta i apareix el conductor quatre esglaons més avall amb una cadira de rodes. A pesar de l’hora les seues faccions mostren un aspecte relaxat. Abans que Dioni telefonara a la Creu Roja el xicot dormia com un àngel en el cos de guàrdia . «Això sí que és una mili. Ja m’agradaria a mi vore aquesta colla rodolant per terra a les ordres d’un sergent alcoholitzat».
Per més que la dona ha refusat la cadira de rodes, acaba entrant per la porta d’Urgències sense donar-li temps a acomiadar-se. En el taulell de la recepció un escrivent somiqueja sota els tubs de neó. De les seues mànigues curtes ixen dos braons musculosos.
– Done’m el nom.
Mentre els seus dits martellegen el teclat de l’ordinador apareix el voluntari de la Creu Roja amb la cadira de rodes. Ara va buida. Els seus pneumàtics estan completament desunflats.
– Ja l’avisarem en saber alguna cosa.
Continuarà…