Pel cap de Chomsky, atés que des del dia que havia deixat al cap d’estudis la rajola per ser fotografiada havia transcorregut més d’una setmana, corregueren els pensaments més angoixants. El més probable era que a hores d’ara la seua peça anara camí de Moçambic, al costat de tones de queviures i medicaments en l’avió «Hèrcules» que la Diputació Provincial havia fletat per ajudar aquell poble castigat pels aiguats.
Amb tot, Chomsky es desplaçà a la seu de la Creu Roja. Acarats al televisor els voluntaris seguien un concurs de preguntes de caire cultural.
– Per sis mil euros: qui és l’autor de «La mariée mise à nu par ses célibataires, même» -interpel·là el presentador al concursant-. Charles Aznavour, Marcel Duchamp, Pablo Picasso o Georges Pompidou?
– Pompidou¡- bramà un dels voluntaris.
«Marcel Duchamp, cap de suro», va pensar Chomsky des de la porta, tot esperant que se n’adonaren de la seua presència. «De segur que si amb la meua peça de la «Estructura Profunda» haveu seguit el mateix criteri, que Déu ens agafe confessats».
– Mireu, tinc un greu problema.
Els voluntaris de la Creu Roja es giraren cap a la porta esperant trobar-se amb la notícia d’un accident d’automòbil, un suïcidi o explosió de butà. Tanmateix, després d’escoltar el cas tornaren a la pantalla.
– L’obra d’un important artista que havia cedit a la nostra Escola d’Art una obra seua, s’ha extraviat quan vosaltres vinguéreu- Chomsky sentia la pròpia veu tan fofa com l’argument que havia triat per tal de no confessar el seu veritable interés.
Tan sols un que devia ser el cap de colla es brindà a ajudar Chomsky. Amb un senyal del dit polze li indicà que el seguira.
– La composició «La mort i la donzella» que ha servit per a donar títol a una pel·lícula- el presentador girà la seua cadira envers els espectadors pujant la seua cella dreta per tal de subratllar l’interés de la pregunta a la què si el concursant contestava correctament arribava al milió de pessetes o bé perdia tot el que havia guanyat fins aleshores. -«i també per a la seua banda sonora. Anem a vore. Per un milió de pessetes: qui és l’autor d’aquesta obra musical? Franz Schubert, Keith Richard i Mick Jagger, el Maestro Rodrigo o Steven Spielberg ?
– El Maestro Rodrigo- va dir el concursant.
«Franz Schubert, mamó, dis-li adéu al sis mil euros». El guia de la Creu Roja, després de travessar totes les dependències de la seu, es disposava a obrir en clau una porta metàl·lica.
– Vosté s’haurà de donar pressa. En cosa de dos dies vindran a arreplegar tot el dipòsit.
– Jo crec que si m’indiqueu les últimes càrregues rebudes, tot serà ben fàcil. La veritat és que ja no se m’acudeixen més excuses per a l’artista que ens va cedir l’obra. No vull ni pensar que no trobe la seua obra d’art. Em cau el pèl.
En això que el membre de la Creu Roja acabà per encertar la clau. La porta miolà com si acabaren de trepitjar la cua d’un gat.
«Em cau el pèl», la frase de Chomsky ressonà en el silenci d’aquell magatzem del tamany d’un polisportiu. Davant seu pilots de bosses grimpaven cap al sostre amb el mateix neguit que els seus destinataris finals s’enfilaven pels arbres i els sostres de les cabanes tot fugint d’aquell monstre d’aigua que havia negat collites i pobles sencers.
– Ací té el nostre suport al poble de Moçambic. El material arribat els últims dies està en l’extrem dret.
Chomsky restà sol en aquella nau industrial atapeïda. Llavors s’imaginà quina podria ser l’angúnia dels pobres desgraciats voltats d’aigua pertot arreu, penjats de les branques com unes mones. Ell, tanmateix, tot i romandre a terra també s’hi sentia com una mona perduda entre aquella immensitat d’embalums. En el racó més insospitat l’esperava aquella humil rajola deformada intencionadament pels efectes del calor, sense la qual la»Estructura Profunda» perdia el sentit.
Pel costat dret de la nau s’arrambaven martingales i saques. Fins i tot joguets i perols de cuina s’afegien a l’amuntegament de materials amb què la població local volia manifestar el seu suport a les víctimes del desgavell climàtic tropical.
Després d’obrir les primeres saques del cantó que havia assenyalat el membre de la Creu Roja, Chomsky renuncià a furgar més en aquella muntanya per tal de destriar la ganga de l’or. Impotent, admetia la inutilitat no sols del seu esforç sinó, el que era pitjor, de la seua creació artística. Davant seu contemplava una altra «Estructura Profunda» a la què el seu maò havia aportat un nou contingut, «una prova de la civilització al costat de les mantes, d’una nina o d’una paella», va pensar, «que a tot estirar servirà per a què una víctima de l’aiguat esclate la seua ràbia en el cap d’un veí seu».
Aquella nit organitzà al terra del seu estudi la «Estructura profunda». Des de l’última exposició individual, dues temporades arrere, aquell conjunt de rajoles havia restat en una caixa de fusta fins que reclamaren la peça que havia d’integrar el catàleg de l’Escola d’Art. L’espiral de maons tenia un aspecte esdentegat. «Com la boca d’un d’aquells negres», va pensar Chomsky, «que a hores d’ara fitarà el cel tot esperant que vinga un helicòpter que el rescate de la capçada on ha aconseguit pujar després que l’aigua li furtara un fill dels braços, i no trobarà sentit a aquell esforç de les seues mans garratibades. Tan poc sentit com jo trobe ara mateix en aquest conjunt de totxos malgirbats que no s’aproximen ni de lluny a la perfecció de la closca del més vulgar cargol».
Al sendemà tornà al dipòsit de la Creu Roja. No acudia amb cap esperança de trobar la seua peça. Més aïna volia acomiadar aquella càrrega solidària que poques hores més tard embarcaria a l’aeroport en direcció a Moçambic.
Un camió de llargues dimensions aculava a la porta metàl·lica del magatzem mentre dues dones de la brigada de neteja de l’Ajuntament ajudaven els voluntaris a pujar les bosses al camió. Les seues batoles ratllades i els mocadors lligats al cap per tal de portegir-se de la pols, contrastaven amb els uniformes quasibé marcial amb què s’abillaven els membres de la Creu Roja.
– Mira que han estat llestos aquesta gentola de l’Escola d’Art- va dir una d’elles obrint una gran bossa. -»Per tal de guanyar pes en el concurs «Quilògrams de Solidaritat» han posat un rajola entre la roba. S’ha de tindre poca vergonya. Per poc m’esllome jo comprovant que la bossa només duia roba. Ja vories tu la carota que posaran els morts de gana dels negrets quan esperant trobar-se un pot de llet vegen aquest totxo que no val ni per pujar una paret».
La dona de la neteja allargà el braç a l’interior de la llarga brossa negra i tragué la peça de rajola davant mateixos ulls de Chomsky. Aquest no va badar boca.
– Estic per tornar-la en un paquet a l’Escola d’Art, donant-los les gràcies en nom d’algun d’aquells Kunta-Kinte africans- va dir indignada la dona de la neteja.
– No et poses de mala sang. Llança-la a les escombreries del contenidor «no reciclable» i en pau,- féu l’altra dona.