slogan tipografia la moderna
Creación
Panterri/Parterre
Si la memòria no em falla... (proses al vent)
Josep Sou - 25/06/2023
Panterri/Parterre

Sempre m’ha agradat dir-li «Panterri». La gent antigament l’ha anomenat així, el petit jardí que hi ha a la vora de l’Avinguda del País Valencià, baixant a l’esquerra (és un dir). On es trobem a la vesprada? Doncs on tu vulgues…si vols, al Panterri? Frase habitual i de consum diari, però a manera d’exemple, clar està. 

Hi ha, però, una classe de gent que s’ha estimat, i encara avui prefereix, millor anomenar aquest petit verger urbà, «Parterre». És qüestió de gustos, o de preferències, o d’acurada utilització de la llengua. Mai no ho sabrem del cert…

Però entre Panterri i Parterre, hi ha tota una filosofia al darrere. Sí. Podeu creure’m. Panterri  obeeix a un parlar més col·loquial, menys esverat, més d’anar per casa, menys presumptuós, una mica més humà, menys baiós, més pròxim (quant a la conducta ens referim), menys torracollons a la fi. Parterre, pel contrari, denota un cert grau de distinció, potser de major posició social, com més sofisticat, menys popular, més estirat, o menys dolç. No?

Així les coses, des de sempre hi ha qui ha anat a jugar al Panterri, però des de sempre, també, hi ha qui ha jugat al Parterre. I amb quina poca substància podem embolicar-nos a fer una tesi social des dels marges de la llengua! Anem per feina:

1.- Aquells que jugaven al Panterri portaven genolleres d’escai als pantalons, per evitar mostrar els esgarrons, després de centenars de jornades arrossegant-se pel terra.

2.- Aquells que corrien pel Parterre, ho feien sota la vigilància de la «muchacha», sempre alerta perquè no els passés res de roí els xiquets dels seus senyors.

3.- Els que deien Panterri, amb una pilota mig punxada, i persecucions sense final jugant a «tula», en tenien prou.

4.- Els partidaris de Parterre, quasi sempre habitants de la privilegiada zona urbana, tenien bicicletes, patins, balons de reglament, nines Guendalina, i un llarg etcètera d’aparells de joc i, al meu parer, un cert grau d’obtusa ximpleria. A més de la vigilància estreta de la «muchacha», faltaria…

Doncs ja tenim elements de judici (encara que una mica escarransits), per a plantejar la hipòtesi d’una tesi (posmoderna, però tesi a la fi): De Panterri a Parterre hi ha un bon tros. 

Encara me’n recorde d’una persona, en Glòria estiga, que fins que no va viure al Panterri/Parterre, no va parar. No va tenir vida, com sol dir-se en la parla pel poble pla i senzill. També els carrers, o les places, inclús els jardins, palesen la realitat social dels ciutadans. Però, si quan parlem, posem la boca de pinyó, la cosa resta clara del tot: o bé se’ns han tallat els llavis per manca d’una barreta de cacau i, per tant, ens couen les ferides, o bé l’estupidesa ens ha pres per banda, tot bandejant el nostre trellat. Com diria m’agüela: «ara…busca qui t’ha pegat!!!».   

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:
COMENTARIOS

  1. Amansmdo says:

    Mol ben escrit. M’agradat mol

DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

ComentariosEnviar comentario