slogan tipografia la moderna
Creación
Unça
Si la memòria no em falla... (proses al vent)
Josep Sou - 03/08/2023
Unça

La millor, sense dubte, la barra llarga que ens posaven a l’entrepà, tot foradant el «brioche»  lluent i tou, i que ens servia per berenar. Bo, a mi no és que em fes massa gràcia allò del pa amb xocolata, però quan tocava, tocava i prou. A veure qui és el valent que li diu a la meua mare que no li agrada el pa amb xocolata… amb una mirada severa, dura i penetrant, et menjaves, fins i tot, la plata amb cromo inclòs. Sí, sí, també hi havia el reclam dels cromos en aquelles unces de xocolata, i que ens aprofitaven per jugar a pars i nones. Una gran economia de mitjans com podem comprovar. Amb poc fèiem un món.

També hi havia unces d’una altra classe. A saber: «…dones més quefer que una unça de cucs…», a manera d’amonestació, sempre prèvia a la bescollada, clar. Quan escoltaves aquesta admonició, calia fotre el camp i deixar aire pel mig, ja que era el darrer avís, com en els bous. I és que els xiquets no han parat mai quiets, un instant. I és per això que, per a posar-los drets, han hagut de tirar d’argumentari en forma de calbots, ja des de la prehistòria remota. 

Tornant a la xocolata, crec que tots recordarem aquelles unces grosses, rodones i amb textura de formigó (quan les posàvem a la boca feien sic-sic-sic) que, quan les menjàvem, anàvem al vàter tot seguit, i a no massa tardar (les cagarrines no admeten barcelles de cap tipus). El gust a medecina d’aquella arma letal, per enverinar el jovent precari, era terrorífic: entre rovell i oli de ricí. La gasòfia era infame, o quasi violenta. Quan ho recorde, encara m’entren ganes de demanar tanda per anar a l’excusat, i amb el paper a la mà, i ben amanit. No va de conya. De debò ho dic: En cel en cel, si dic mentides que vaja a l’infern… 

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:
DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

ComentariosEnviar comentario