slogan tipografia la moderna
Cultura
Dia Internacional de les Dones
Col·lectiu 8 de Març
Redacció - 07/03/2017
Dia Internacional de les Dones

Cada 8 de Març eixim al carrer per celebrar el Dia Internacional de les Dones. Aquest dia és un dia de celebració però també de lluita i reivindicació.

Les dones no sols eixim al carrer el 8 de Març, les dones fa segles que estem lluitant pels nostres drets, de diferents formes i des de distintes cultures i àmbits, perquè no oblidem que les dones continuem sent el major col•lectiu que sofreix discriminació simplement pel fet de ser dones.

Nàixer dona és el primer factor que defineix l’experiència de la nostra desigualtat; s’espera de nosaltres que siguem educades, submises, amables, cuidadores, silencioses, que tinguem cura dels altres, que renunciem a les nostres aspiracions per dedicar-nos a la família; encara avui dia se’ns coneix no pel nostre nom sinó per ser filla de… dona de… mare de… com si no tinguérem un nom propi i no fórem éssers complets.

Combatre la societat patriarcal que ens imposa un model androcèntric que ens ofega és una lluita de totes i tots, no sols de les dones. És una lluita de totes les persones que volem aconseguir una societat d’éssers lliures, responsables, diferents però iguals en oportunitats i protagonisme i on ens relacionem des del respecte i la tolerància.

Hem de començar a plantejar-nos que per aconseguir nous models de dones i homes, tant important és valorar les característiques positives associades a la masculinitat, (seguretat, fortalesa, autonomia…) com les característiques positives associades a la feminitat (sensibilitat, empatia, responsabilitat…), i promoure tots aquests valors i més en les noves generacions, perquè elles i ells trien d’una manera lliure com es volen expressar davant el món, sense estereotips ni constriccions.

No hem de resignar-nos a la injustícia social, a la desigualtat, a la precarietat laboral, a la bretxa salarial, a la mercantilització de les nostres vides i a les idees possessives respecte a l’estima. No hem de resignar-nos a tindre un sou menor que el nostre company per la mateixa feina, ni deixar d’optar a càrrecs importants perquè sentim que no podem amb tot, ni resignar-nos a fer les tasques de casa en solitud, ni que ningú decidisca sobre la nostra sexualitat, i menys sobre la nostra pròpia persona en nom de l’amor.

És necessària una lluita cap a la dignitat i la integritat de totes i aquesta ha de ser conjunta, d’homes i dones, perquè no sols les lleis que garantisquen la igualtat ens fan falta, també cal el canvi d’actituds i mentalitats, i d’això tots i totes en som responsables.

Volem denunciar la poca efectivitat de les polítiques contra la violència de gènere, per no posar l’accent en la prevenció i per falta de suficients recursos humans, institucionals, materials i de mesures de seguretat per a protegir la integritat física i psíquica de les dones víctimes de la violència masclista.

Enguany les dones hem convocat una Aturada Internacional per al dia 8 de març. Aquest és un moviment de base format per dones de diferents parts del món. Fou inspirat des de Polònia i creat en les darreres setmanes d’octubre de 2016, com a resposta a l’actual violència social, legal, política, moral i verbal patida per les dones en diversos països de món. Ens aglutina un lema comú: «La solidaritat és la nostra arma».

Perquè la dominació no desapareix, sinó que canvia adoptant noves formes: precarietat de l’existència, sobrecàrrega i pobresa femenina.

Per tot això, avui més que mai és necessari seguir endavant. Per l’alegria de construir un món més just per a totes i tots, visca la lluita feminista!

Col·lectiu 8 de Març
www.nodo50.org/donesmariola

 

CONCENTRACIÓ i lectura del manifest del 8 de Març
Dia: dimecres 8 de març, 12 h
Lloc: plaça de la Vila – Cocentaina
Col•labora: Regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament de Cocentaina

JAZZ: Eva Romero amb Ramon Cardo Quartet
Enguany tornem a celebrar el 8 de Març amb un concert coorganitzat amb el Jazz Club El Mussol:»All of Cole Porter», amb la magnífica veu d’Eva Romero com a protagonista.

Dia: dimecres 8 de març, 20.15 h
Lloc: Cafeteria Casablanca, c/Isabel II, 20 -Alcoi
Donatius: 8 euros (general); 3 euros (menors de 25 anys)

CONFERÈNCIA: «Violencia machista, ¿hasta cuándo? Estrategias y propuestas feministas», a càrrec de Justa Montero Corominas
Malgrat que les administracions central, autonòmica i local han desenvolupat plans d’igualtat, normes, protocols i lleis contra la violència de gènere, la societat continua generant maltractament i violència cap a les dones. El masclisme de violència brutal que assassina està molt visualitzat, però el masclisme estructural encara es troba present de manera latent i sovint «normalitzada». Per això cal que reflexionem sobre l’estat de la qüestió i sobre les noves vies que caldria plantejar per tal d’aconseguir canvis en profunditat que actuen sobre les causes del problema.
Justa Montero és especialista en gènere i polítiques d´igualtat i pertany a l’Asamblea Feminista de Madrid.
Després de la conferència, totes i tots esteu convidats a compartir amb nosaltres el tradicional soparet de coca amb farina i amb tomaca.

Dia: divendres 24 de març, 20 h
Lloc: Club UNESCO – c/Cid, 12 – Alcoi

RECITAL liricopoètic: «La luna de García Lorca»
Cançons sobre textos de Federico García Lorca, interpretades per la sopranoAscensión Padilla i el poeta José Luis Rico, acompanyats del pianista Shlomo Rodríguez i de les il•lustracions d’Alissia.
El recital és a benefici de la campanya en defensa de l’aigua que porta avant Salvem l’Aqüífer del Molinar, en la qual participa la nostra associació.

Dia: divendres 31 de març, 21 h
Lloc: Teatre Principal, c/Sant Tomàs, 5 -Alcoi
Entrades: 8 euros

CICLE DE CINEMA DEDICAT A LES DONES

Lloc: Club UNESCO – c/Cid, 12 – Alcoi
Organitzen: Cine-club LA PETITA CINEMATECA i el Col•lectiu 8 DE MARÇ

«La verdad de Soraya M.»,
dirigida per Cyrus Nowrasteh
Adaptació del best-seller de Freidoune Sahebja, que mostra les conseqüències del fonamentalisme religiós en la vida real. L’acció transcorre en 1986, quan l’imam Jomeini és a punt d’assumir el poder.
Versió original subtitulada en castellà.
Dia: diumenge 5 de març, 19 h

«Rafea i el sol»,
dirigida per Mona Eldaief i Jehane Noujaim
Documental que narra la història de Rafea, una dona beduïna del desert de Jordània que viatja a l’Índia per formar-se, amb altres dones analfabetes de tot el món, en enginyeria solar.
Versió original subtitulada en català. .
Dia: diumenge 12 de març, 19 h

«Pussy Riot: una plegaria punk»,
Mike Lerner i Maxim Pozdorovkin
Tres xiques russes, membres del grup musical Pussy Riot, s’enfronten a una comdemna de set anys de presó a causa d’una actuació satírica en una catedral de Moscou.
Dia: diumenge 19 de març, 19 h

«La estación de las mujeres»,
dirigida per Leena Yadav
Quatre amigues d’un petit poble de l’Índia, mogudes pel seu desig de llibertat, s’atreveixen a oposar-se a les tradicions ancestrals que les esclavitzen.
Dia: diumenge 26 de març, 19

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:
DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

ComentariosEnviar comentario