El Dia Internacional de la Dona Treballadora commemora, des de principis del segle XX, la important aportació femenina al reconeixement dels drets laborals. Per aquesta raó, hi ha una selecció de fotografies de diversos fons històrics locals, gràcies a la qual es reflecteix gràficament l’evolució del paper de la dona en el món del treball al llarg de la història d’Alcoi.
La Revolució Industrial alcoiana es va basar en una elevada explotació de la mà d’obra, on abundava el treball femení, que estava menys pagat. En el sector tèxtil, a finals del segle XIX quasi una quarta part dels treballadors eren dones. Aquesta xifra va anar en augment fins que les dones protagonitzaren també vagues en defensa dels seus drets laborals.
Les treballadores del paper i de la fabricació de mistos eren les més nombroses i les que més conflictes laborals van protagonitzar en defensa dels seus drets, però també per impedir el tancament de La Mistera. En plena dictadura de Franco encara van tindre capacitat, el 25 d’octubre de 1945, de fer aturades protestant pels sous baixos.
Mitjançant l’AMPA del IES Pare Vitòria s’ha fet possible traslladar aquesta exposició, que romandrà visitable fins el 06 d’abril. Més endavant, l’exposició es traslladarà al Cassal Ovidi Montllor, per iniciativa del col·lectiu 8M.