slogan tipografia la moderna
Cultura
Una monografia sobre el pintor Laporta
Lluis Vidal i Elisa Beneyto - 12/10/2022
Una monografia sobre el pintor Laporta
Vida y obra de Francisco Laporta Valor (1849-1914) es presentarà el 19 de setembre a les 19:30 h en el saló d’actes de Fundación Mutua Levante,

En 1971, el recentment desaparegut historiador de l’art Adrián Espí, va publicar Vida y pintura de Francisco Laporta, una primera aproximació a la biografia i la producció de l’artista, però que, com el mateix autor reconeixia, era “solamente unas notas para un futuro estudio de mayor envergadura” (pàg. 101). En aquest 2022, i amb ocasió de la Fira Modernista d’Alcoi dedicada al pintor, hem volgut arreplegar eixa proposta i hem plantejat un nou treball d’investigació que venim gestant des de 2018 i en el que, amb l’experiència prèvia de l’estudi Vida y obra del escultor Lorenzo Ridaura Gosálbez (1871-1963), publicat en la segona edició de la Fira, hem aprofitat els avanços en la informació disponible i la diversitat de fonts.

En aquesta ocasió hem aprofundit en el seu caràcter polifacètic i hem traçat un eix cronològic i biogràfic revisat de l’artista, però al mateix temps, també hem pretés obtindre un catàleg documentat, el més complet possible, de la seua obra, el que ens permetrà, a més de conéixer en detall la seua evolució artística personal, aproximar-nos a les diverses manifestacions estètiques de la pintura espanyola de finals del segle XIX.

La monografia s’ha articulat al voltant de tres grans blocs, en el que el primer seria la necessària contextualització històrica i artística en la segona meitat del segle XIX, tant a nivell nacional com local, que ens ha servit per a conéixer l’àmbit sociocultural en què es va moure Laporta. En segon lloc, trobem la biografia de l’artista completament revisada i reelaborada a partir de les fonts localitzades, moltes d’elles inèdites, i on ha tingut gran importància l’arxiu personal conservat pels seus descendents. Finalment, la tercera i última part aniria referida a la seua producció plàstica, fonamentalment pintura, gravat i dibuix. Es partia d’unes 40 obres més o menys conegudes, i n’hem pogut documentar 121 fins al moment, la qual cosa ens ofereix, sens dubte, una major panoràmica de la seua evolució artística.

En resum, aquest estudi serà un catàleg raonat dedicat a l’anàlisi de la seua obra, per a elaborar una sistematització de la mateixa sense deslligar-la de la seua pròpia i fascinant biografia, la qual cosa ens permetrà posar en valor una figura tan complexa i avançada al seu temps com va ser Francisco Laporta, però, alhora, ens acostarà als paràmetres artístics d’una societat espanyola, la de finals del segle XIX, immersa en una època de constants canvis.

Vida y obra de Francisco Laporta Valor (1849-1914) es va presentar el 19 de setembre a les 19:30 h, després d’inaugurar el cartell de la Fira, en el saló d’actes de Fundación Mutua Levante, que és qui ha fet possible, amb el seu patrocini i edició, que aquest llibre puga veure la llum.

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:
DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

ComentariosEnviar comentario