slogan tipografia la moderna
Els Dolomites per Carlos Vilaplana
Les Dolomites son una part del Alps Italians Orientals amb unes característiques morfològiques molt peculiars: son massissos calcaris als voltants dels 3000 metres d’alçada que han patit processos erosius determinants per a la varietat de formes y diversitat de paisatges dels que disposen. Son molt diferents a la resta dels Alps, el seu aspecte es caracteritza per amplis valls coberts de boscos i prats des del que s’alcen les verticals parets dolomítiques.

Aquesta peculiaritat morfològica va ser determinant a la 1ª Guerra Mundial per a que s’establira un front de guerra a les zones muntanyoses entre els Italians i els Austríacs que es disputaven els territoris del Tirol del Sud. La dificultat d’establir tropes en les altes muntanyes va determinar la titànica construcció d’infinitat de trinxeres, passos equipats per a poder progressar (vies ferrata), túnels excavats a la roca ,etc.

Un exemple de l’extrem dels esforços es pot veure a les galeries que van excavar els austríacs al cor de la glacera de la Marmolada per a establir una caserna general al seu interior, (La ciutat de gel).

Al marge de les curiositats històriques, els Dolomites s’han convertit en un destí turístic de primer ordre per als amants de la muntanya, tant al hivern com a l’estiu. Les instal·lacions destinades per als esports d’hivern, funiculars, telecadires, etc, es reconverteixen a l’estiu per a apropar les muntanyes a tot tipus de persones, i les antigues ferrates militars s’han modernitzat per a fer accessibles infinitat de cims, convertint-se els Dolomites en la Meca mundial de les vies Ferrata així com de la escalada tradicional en roca.

La passió per aquestes activitats ens ha dut en diverses ocasions a visitar els Dolomites, sent aquest recull d’imatges un petit resum del viatge d’enguany, espere que vos agraden.