slogan tipografia la moderna
La memoria
Alcoi venerà relíquies de la corona, la creu i el sepulcre de Jesús
Tots aquests objectes de veneració es van perdre en algun moment de la història
Mario Candela - 29/03/2020
Alcoi venerà relíquies de la corona, la creu i el sepulcre de Jesús
Corona y Santa Creu simbòliques de Jesús / Foto: Creative Commons

“Una spina de la Corona de Nostre Señor Deu Jesucrist, Un troset de la vera Creu, Item de la Pedra del Sepulcre de Nostre Señor”. Aquestes tres remarcables relíquies i onze més es veneraven a la ciutat d’Alcoi ara fa just 600 anys, d’acord amb una acta notarial signada el 17 de març de 1420.

Tots aquests objectes de veneració es van perdre en algun moment de la història i fa molt temps que no existeixen, com s’ha recollit fins i tot en informes de l’Arquebisbat de València.
Ara venerem la relíquia de Sant Jordi i també disposem d’una còpia molt destacada del Sant Sudari, aquell que Juan de Alzamora va donar al monestir del Sant Sepulcre després de la batalla de Lepant, a finals del segle XVI, però els objectes considerats sagrats segles enrere han desaparegut, com ha passat en molts altres llocs.

A principis del segle XV, concretament el 1420, es va decidir fer una “Memoria de les reliquies que ya en lo reliquiari major” de Santa Maria, la parròquia de la Vila d’Alcoi en aquella època, una part de les quals havia donat “lo reverent mosen Pere Sentelles Retor de dita Sglesia”, i seguidament es va fer un acta signada davant del notari Bernat Vilaplana el 17 de març de 1420, segons esmenta la “Historia religiosa de Alcoy”, de D. José Vilaplana Gisbert, Pbro.
Aquest document, que va estar trobat posteriorment a l’arxiu de Santa Maria, inclou un detallat informe de les relíquies que es veneraven i que és, textualment, el següent:

– Una Spina de la Corona de Nostre Señor Deu Jesucrist.
– Un troset de la vera Creu.
– Item de la Pedra del Sepulcre de Nostre Señor- Item de la Columna a on fon lligat Nostre Señor.
– Un os de Sen Esteve Protomartir.
– Un os de Sen Blay Mártir.
– Un os de Sen Cristófol Mártir.
– Un os de Sen Hieroni Doctor de la iglesia.
– Un os de Santa Bárbara V. M.
– Un os de los Sans Mártirs Inocens.
– Un cabell de Santa Llusia V. M.
– Una reliquia de Sen Sebastià Mártir.
– Un tros de pell de Sen Bertomeu Apóstol.
– Una pedra del Sepulcre de Sen Jordi Mártir Patró nostre.

Del Blog Allò que ix del teclat / Lo que sale del teclado. https://elblogdemarioc.blogspot.com/

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:
DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

ComentariosEnviar comentario