slogan tipografia la moderna
La memoria
Maquetes històriques d’Alcoi
La ciutat presentava a la fira “Urbe Desarrollo” 2.500 habitatges en procés de gestació
Mario Candela - 02/11/2020
Maquetes històriques d’Alcoi
Imatge de projecte original de l’Estambrera

València, la Fira de Mostres, allí on anaven els nostres “industrials” anys enrere carregats amb cortines i altres productes tèxtils que venien arreu del món per quilòmetres o milers d’unitats, va canviar de cara a finals de 2006. Un migdia de finals de novembre, en una fira anomenada “Urbe Desarrollo” es va produir un acte molt important: la presentació formal de la revisió del PGOU, que li va ser entregada al llavors alcalde Jordi Sedano.

Alcoi va apostar fort per aquell esdeveniment on presentava 2.500 habitatges en procés de gestació o construcció a la Serra de Mariola: Xirillent Golf, Serelles… Grans projectes en preparació i, a l’exterior del complex, els membres de la Colla Ecologista La Carrasca fent una protesta: reivindicaven una Mariola lliure de ciment.

Més o menys tots sabem com va evolucionar tot allò i on estem en l’actualitat, econòmicament i sanitària, però si recorde aquella jornada va ser especialment perquè es van exposar dos maquetes de grans dimensions. Una, ja coneguda -es podia veure en un aparador al Passeig de Cervantes-, era la de Serelles, però l’altra era innovadora, mai no s’havia exhibit en públic: l’edifici de l’Estambrera, un projecte que va ser molt contestat, com tothom sap, i que encara està per completar.

Si faig aquesta entrada al bloc és perquè recentment he localitzat la foto, una imatge digna de l’Arxiu Històric d’Alcoi, perquè és el projecte que, finalment, el govern de Sedano va descartar: un mur de ciment de set plantes que haguera copat el vessant del riu. La “contestació social” va fer que aquest plantejament urbanístic fóra desestimat i substituït per edificis aïllats, però la imatge gràfica de la maqueta original no té preu.

Per descomptat, no arriba a la categoria de la del pont de Calatrava que, amb els plànols, va costar 66.000 euros al poble d’Alcoi, perquè aquell projecte no es va realitzar, però també té el seu puntet. L’única que finalment es va executar en part va ser la de Serelles.

PD. Del pont de la Vaguada almenys només es va arribar a realitzar un dibuix: ens va resultar més econòmic. Aquesta vel·leïtat que tampoc va aparéixer al món real també fa el seu paper a l’Arxiu Històric.

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:
DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

ComentariosEnviar comentario